Fermenteren is Verrot Lekker

Fermenteren is Verrot Lekker

Gefermenteerde lekkernijen zijn dé superfoods van 2015. Weg met de granen of zaden uit Verweggistan, gewoon lekker aan de slag met verse streekproducten. Of nog leuker, oogst uit eigen tuin. Door gebruik te maken van goede bacteriën maak je producten langer houdbaar. Inmaken á la oma maar dan in een hip jasje. Christian Weij legt het allemaal duidelijk uit in zijn nieuwe boek ‘Verrot lekker, zelf fermenteren, eenvoudig, lekker en gezond’. Zo kun je, wanneer je de grondbeginselen onder de knie hebt, zelfs je eigen kaas en worst leren maken.

Christian Weij: “Fermenteren is het functioneel laten rotten van voedsel.”

Fermenteren is Verrot Lekker

Christian Weij

Christian heeft zich gespecialiseerd in het fermenteren van producten. Daarnaast is hij werkzaam als fooddesigner en is hij de eigenaar van het pop-up restaurant Puur-e. Verder geeft Christian masterclasses en presentaties over fermenteren. Ook kun je bij hem een workshop volgen. Meer informatie vind je op zijn website: Puur-e en verrotlekker.nl.

Christian Weij: “Neem een witte kool. Die kun je natuurlijk gewoon laten rotten, maar dan kun je hem na een week of zes weggooien. Je kunt hem ook gecontroleerd laten rotten: als ik er zout toevoeg, kan de melkzuurbacterie als enige overleven en die zet de koolhydraten om in melkzuur. En zo ontstaat zure kool.”

Wist je dat zelf fermenteren helemaal niet zo moeilijk is. Echt iedereen kan het trucje leren. Gebruik het liefst biologische ingrediënten en zorg dat alles brandschoon is. Spoel de potten en bakken om met kokend water of was ze in de vaatwasser zonder wasmiddel. Het is echt de moeite waard om het zelf eens te proberen. Begin gewoon klein en eenvoudig. Wist je trouwens dat het eten van bijvoorbeeld zuurkool heel goed is voor je darmflora. Gefermenteerde producten fungeren namelijk als een goede probiotica. Nu kun je die kleine, witte flesjes voortaan in de koeling van de supermarkt laten staan. Je dagelijkse portie probiotica maak je lekker zelf!
Fermenteren is Verrot Lekker y

Inhoudsopgave

Verrot lekker is het eerste Nederlandse kookboek over fermentatie. Stap-voor-stap leert Christian hoe het fermenteren werkt. De inhoud bestaat uit een inleiding, een glossarium (verklarende woordenlijst), een handige adressenlijst, een dankwoord, een uitgebreide index en zeven leerzame hoofdstukken over het fermenteren van:

  • Groente
  • Fruit
  • Kruiden & specerijen
  • Noten, zaden & peulvruchten
  • Granen
  • Zuivel
  • Vlees, vis & eieren

Het boek bevat meer dan 140 recepten voor het zelf maken van bijvoorbeeld zuurkool, augurken, pekelvlees, gezouten zalm, vissaus, sojasaus, ricotta, brie, boter, geitenkaas, yoghurt, selleriesalade, pompoenchutney, vintage meiraapjes, zoute snijbonen, wijn, fruitport, meloenazijn, kruidenazijn, zuurdesem, tempeh, cassis en gefermenteerde cola.

Voordelen: je weet wat je eet, het is gezond, puur natuur, het is goedkoop, gebruik groenten uit eigen tuin of koop ze voordelig wanneer ze vol op verkrijgbaar zijn, het is erg lekker, de smaken verdiepen zich, de gefermenteerde producten zijn langer houdbaar. 

Fermenteren is Verrot Lekker d

Granen, desem & brood

Hobbybakkers kunnen zich naar hartenlust uitleven met het gedeelde over granen, desem en brood. Je vindt daar veel informatie over het fermenteren van allerlei soorten granen zoals boekweit, gerst, haver, Kamut, mais, rogge, spelt en tarwe. De durfallen onder ons kunnen zelfs een poging wagen om een eigen biertje te leren brouwen. Hoe stoer is dat! Als je dan toch bezig bent, dan heb ik nog wel een lekker recept voor bierbrood.

Voor wie het nog niet weet. De auteur legt uit hoe je van roggemeel een zuurdesemstarter maakt. Ook wel zetsel, moeder of schatje genoemd door andere bakkers. Als het desem gereed is dan kun je er meteen een rustiek Frans zuurdesembrood mee bakken. Dat recept staat ook in het boek. Net als desem brood met Kamut of lijnzaad, baguettes, boekweitpannenkoeken en Herman. Huhh?? Wie?

Herman

Wie kent hem nog? Herman de vriendschapscake of -brood zoals hij in het boek ‘Verrot Lekker’ genoemd wordt. Het is een cake/brood met als basis een soort desem gemaakt van veel suiker, melk, water, bloem een een klein beetje gist. Wereldberoemd in heel Nederland in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw. Nu ken ik geen enkele appetijtelijk ogende Herman. Niet één waar ik graag een hapje uit zou willen nemen. Sorrie Hermannen, ik weet het, echte schoonheid zit natuurlijk van binnen. Maar goed deze ‘Herman’ is een soort van kettingbrief. Je kunt hem gelukkig niet kopen. Als je een beetje pech hebt dan wordt je door een vriend of vriendin met wat deeg opgezadeld. Jottum!! Zij verzoeken (lees: eisen van) jou om Herman de komende dagen te vertroetelen. Wanneer hij voldoende gelaafd is dan kun je van een deel een cake/brood bakken en de restanten dien je verder te verspreiden onder vrienden en bekenden.

Wil je de uitdaging toch aan gaan? Het recept plus bijbehorende QR code staat in het boek op pagina 236. Anno 2015 schijnt Herman zelfs een broertje te hebben (gekregen), genaamd Kees. Kees is een carrotcake en als je meer over hem wilt weten kijk dan even hier

Verrot Lekker 6

Persoonlijke noot

Het gekiemd brood ga ik zeker uitproberen. Dus binnenkort meer hier over. Ook ben ik nieuwsgierig naar de smaak van een bordje gefermenteerde havermoutpap of polenta. Het recept voor het maken van tempeh van spelt en mungbonen gaat absoluut op mijn to-do-lijst. Net als die voor zonnebloempittenhummus en Farinata di ceci. Dat laatste een een platbrood van kikkererwtenmeel, water, zout en olie.

Na het lezen van dit inspirerende boek, sta ik te trappelen om aan de slag te gaan. Ik loop elke dag een rondje door onze kleine kas en de tuin. Voor mij gevoel groeit de groente veel te langzaam. Ik wacht met smart op de augurken, tomaten, verschillende soorten courgette’s, witte uitjes, snijbonen, worteltjes en de zaden van de Oost-Indische kers om ‘kappertjes’ te maken. Genoeg te doen dus de komende maanden.

Meer info en bestellen

Bron: Met dank aan uitgeverij Bertram + de Leeuw voor het beschikbaar stellen van een recensie exemplaar.

©XBB Copyright Xandra bakt brood

6 comments on “Fermenteren is Verrot Lekker”

  1. Karin schreef:

    Leuk Xandra, dit spreekt me heel erg aan. We zijn nu van het invriezen, en het inmaken lonkt ook wel wat. Maar fermenteren lijkt me nog leuker en gezonder. Ga het boek zeker doorkijken als ik weer eens in de boekwinkel kom. Bedankt voor de tip en de nuttige review

    Groet Karin

    PS leuk dat je ook een kasje en moestuin hebt, dan komen er vast nog wel wat recepten voorbij ;-).

    1. Xandra schreef:

      Hoi Karin, Het boek is echt een aanrader. Het kasje heb ik al een jaar of negen, het is de kleinste maat kas die destijds te koop was. Je kunt er prima tomaten en komkommers in kweken. Ik heb zeker geen spijt van deze aanschaf. Ennne.. ‘moestuin’ is een groot woord voor een border in de achtertuin, groter dan 3×2 m zal het echt niet zijn.
      Maar het gaat uiteindelijk om de lol die je hebt nietwaar 😉

      Groetjes, Xandra

  2. Janet Heidinga schreef:

    Hoi Xandra,

    Wat ontzettend leuk dat je hier een stukje over hebt geschreven (anders had ik niet geweten dat het boek bestond 😉 )
    Wij waren altijd nog eens van plan om zelf zuurkool te maken maar dit boek boek geeft zoveel meer info, ik heb het besteld, ben heel benieuwd!

    Groet, Janet Heidinga

    1. Xandra schreef:

      Graag gedaan Janet, leuk dat er nog meer mensen enthousiast aan de slag gaan. Veel plezier met het boek. Groetjes, Xandra

  3. Franca schreef:

    Een paar weken geleden kreeg ik via mijn zoon een app over fermentatie van kool.
    Ach ja dacht ik, komt wel.
    Nu extra enthousiast geworden, ik ben blij met je blog, het helpt me te focussen op wat ik belangrijk vind en leuk.
    Ik ga mijn tijd nu besteden aan iets voor mezelf. Nogmaals dank.
    Franca Bockweg

    1. Xandra schreef:

      Leuk Franca! Veel succes! Groetjes, Xandra

Geef een reactie: