Glutenvrij bruin brood met extra vezels

Glutenvrij bruin brood met extra vezels

Wij vinden de meelmix die ik speciaal voor dit glutenvrij bruin brood heb samengesteld een echte aanrader. Het bevat ruim voldoende vezels voor een gezonde darmwerking en het smaakt nog eens fantastisch bovendien. Dit brood bevat geen onnodige rommel en is dus puur natuur. Het lijkt veel op het glutenrijke bruin en volkorenbrood van de bakker, alleen is de structuur van dit kruim wat steviger. Door gebruik te maken van chufameel worden de boterhammen licht verend en lekker mals, het zorgt tevens een extra bite. Ben je meer van ‘wit’ brood, bak dan eens dit exemplaar van gierstmeel.

Psylliumvezels

Dit recept is gebaseerd op het toevoegen van psylliumvezels van het merk ‘Lindroos Fiber Husk’. Deze psylliumvezels bestaan uit 100% vlozaad. Door de schilletjes van de vlozaden heel fijn te malen krijg je psylliumpoeder of te wel psylliumvezels. Er zijn ook andere voedingsvezels te koop, zoals appelvezels en suikerbietvezels. Maar deze bevatten niet de ‘plakkende’ eigenschap die psyllium wel heeft. Ze zijn onderling dus niet uitwisselbaar! Appel- en suikerbietvezels voeg je dus alleen toe wanneer je extra vezels in je gerechten wilt hebben, denk dan bijvoorbeeld aan bruin of volkorenbrood.

Chufameel

Chufameel zorgt voor een ‘sappig’ broodkruim. Het brood voelt minder droog aan, het zorgt voor meer veerkracht en het geeft bovendien een extra bite aan het brood. Chufa is een rijk voedingsmiddel. Het is 100% plantaardig met een lage glycemische index en geheel glutenvrij. Ze zijn rijke bron van omega 9, vitamine E & C, mineralen, eiwitten, vezels, een kleine hoeveelheid verzadigde en veel onverzadigde vetten. De knolletjes bevatten geen anti-nutriënten die de darmen kunnen irriteren. Wil je meer over Chufa weten, kijk dan even hier.

Tip: Je kunt dit brood ook met behulp van bakpoeder maken. Zelf kies ik liever voor gist, omdat ik het idee heb dat het brood dan smakelijker is. Vervang de instant gist dan door 15 gram bakpoeder en zet het deeg meteen na het mengen en vormen in de oven.

Glutenvrij bruin brood met extra vezels

Dinsdag 2 mei 2017

Ingrediënten:

  • 100 gr Chufameel, extra fijn
  • 180 gr Teffmeel, wit
  • 180 gr boekweitmeel
  • 40 gr Fibrex (suikerbietvezels)
  • 40 gr Fiber Husk poeder
  • 10 gram instantgist
  • 10 gr bakkerszout
  • 10 gr kokosbloesemsuiker (betere gist werking)
  • 1 ei maat M, losgeklopt
  • 40 gr rijstolie (smaak- en geurloos)
  • 630 gr water

Verder nog:

  • keukenweegschaal
  • zeef
  • mengkom
  • kleine kom (loskloppen ei & olie)
  • vork
  • (hand)mixer of Deense deegklopper
  • bakplaat
  • bakpapier (optioneel)
  • grote plastic zak of opbergkrat
  • hittebestendig glas of beker

 

Bereiding glutenvrij bruin brood

Zet de benodigdheden alvast klaar voordat je aan de slag gaat. Ook werkt het prettig om de ingrediënten eerst af te wegen. Zorg dat alles op kamertemperatuur is, dat komt het eindresultaat ten goede.

Neem een grote kom en doe hier alle droge ingrediënten in: alle soorten meel, zout, Fiber Husk, Fibrex, kokosbloesemsuiker en de instantgist in. Meng alles met een Deense deegklopper goed door elkaar. Zout en gist verdragen elkaar namelijk niet zo goed. Wanneer zout te lang tegen het gist aan ligt dan zal het deeg minder goed of helemaal niet meer rijzen.

Het is belangrijk dat je de volgende stappen met enige voortvarendheid uitvoert, anders is het deeg niet goed meer in model te brengen. Klopt in een klein schaaltje het ei en de olie goed los. Voeg nu het water en het eimengsel aan de droge ingrediënten toe. Roer alles meteen goed door elkaar en blijf rustig mengen tot er een steviger geheel is ontstaan. Eerst zal het mengsel slap zijn en na 1 á 2 minuten wordt het al snel dikker. Leg het deeg op je werkblad en vorm er snel een ovaalvormig brood van. Een beetje zoals een batard, maar dan zonder al het vouwwerk. Gewoon in model brengen is voldoende. Leg het deeg op een bakplaat (eventueel met een vel bakpapier bekleed) zet er een omgekeerde opbergkrat overheen of schuif de bakplaat in een grote plastic zak. Plaats onder de krat of in de zak ook een glas of beker met kokend water. Vergeet niet om de zak goed af te sluiten. Laat het deeg 100 á 120 minuten rijzen bij kamertemperatuur.

Verwarm tijden de rijstijd de oven voor op 200 graden en plaats, indien noodzakelijk, een rooster net onder het midden van de oven.

Verwijder het plastic. Het deeg moet nu bijna in omvang zijn verdubbeld. Plaats een klein hittebestendig bakje met kokend water (stoom) op de bakplaat naast het deeg en schuif het brood in de oven. Verlaag de temperatuur naar 190 graden. Bak het gierst brood in circa 60 á 70 minuten goudbruin. Als het brood hol klinkt wanneer je op de onderkant klopt, dan is het gaar.

Laat het ‘glutenvrij bruin brood’ goed afkoelen op een rooster. Snijdt er daarna boterhammen van en bewaar deze goed verpakt in de vriezer.

Ik zeg proeven maar!

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood

2 comments on “Glutenvrij bruin brood met extra vezels”

  1. Ted schreef:

    Xandra, kun je hier ook de gist vervangen door zuurdesem?? Zodat je een glutenvrij zuurdesembrood hebt.

    1. Xandra schreef:

      Beste Ted, waarschijnlijk wel, maar daar heb ik nog geen ervaring mee. Ik heb wel ooit een glutenvrije desem opgestart, maar van bakken is het door omstandigheden destijds niet gekomen. Ik ga het binnenkort een nieuwe poging wagen. Gr. Sandra

Geef een reactie: