Het supersnelle speltbrood

Supersnelle speltbrood

Dit recept bevat het virus dat mijn broodbakverslaving heeft doen ontstaan. Wees dus gewaarschuwd! Voor je het weet ben je ook vaste klant bij een van de korenmolens die ons land nog rijk is. Je hebt binnen no time een extra keukenkast nodig om al je broodnodige bakgadgets in op te bergen. En je huisgenoten vragen zich verbijsterd af wat er toch allemaal voor rare bubbelende prutjes zitten in de weckpotten op het werkblad. Bezit je al de bovenstaande dingen? Tja, dan ben je besmet en is er geen ontkomen meer aan. Er zit dan nog slechts een ding op en dat is: bakken maar!!

Speltmeel of – bloem

Het supersnelle speltbrood is heel makkelijk en redelijk snel te maken. Het is een kwestie van de juiste ingrediënten door elkaar mengen en in een of twee bakblikken laten rijzen. Je zou het ook een ‘no-knead bread’ kunnen noemen. Zelfs de meest onervaren kok met twee linkerhanden kan dit lekkere brood bakken. Door speltbloem of speltvolkorenmeel te gebruiken, krijg je een bijzondere smaak. Bovendien is brood van dit meel makkelijker te verteren dan tarwe. Maar wanneer je geen spelt in huis hebt, dan kun je natuurlijk ook ongebleekte tarwebloem of tarwe-lemairemeel nemen.

Tip: Je kunt waanzinnig lekkere panini’s van dit brood maken. Mijn favo is kaas, tomaat, champignon en een mespuntje sambal.

Molen ‘De Zandhaas’

Ik koop mijn meel bij molen ‘De Zandhaas’ in Santpoort. Onderin de molen zit een schattig winkeltje. Pure nostalgie! Het lijkt alsof de tijd er heeft stil gestaan. Je kunt het zo gek niet bedenken op het gebied van meel en granen of zij hebben er wel een zakje van staan. Zij verkopen er sinds kort emmerbloem en -meel uit de Haarlemmermeer. Men noemt het ook wel oerspelt. Emmer is erg lekker om brood mee te bakken, maar vooral poffertjes en pannenkoeken van dit meel zijn erg smakelijk. ‘De Zandhaas’ is het walhalla voor de thuisbakker. Als je eens in de buurt van Haarlem bent, ga daar dan echt eens kijken.

Supersnelle speltbrood

14 oktober 2012

Het recept is voor 1 groot brood of 2 kleinere exemplaren.

TIP: wanneer je alleen volkorenmeel gebruikt, voeg dan iets meer water toe (15-25 ml), want de vezels nemen veel vocht op.

Ingredienten:

 • 700 gr speltbloem of speltvolkorenmeel (of een combinatie van beide)
 • 1 tl zout
 • 7 gr droge gist (= 1 zakje)
 • 2 tl vloeibare honing
 • 575 ml lauw water
 • sesam- of maanzaadjes om te garneren

Verder nog:

 • 1 groot, metalen broodblik of 2 kleinere, metalen cakeblikken
 • Deense deegklopper of een pollepel
 • weegschaal
 • maatbeker
 • thee(maat)lepel
 • douchemutsjes of een lege opbergkrat en een hittebestendig glas

 

Bereiding supersnelle speltbrood

Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.

Weeg alle benodigdheden eerst af en zet deze klaar voor gebruik.

Doe speltbloem/-meel, zout en gist in een kom en meng deze goed door elkaar.

Los in een ander schaaltje de honing op in het lauwe water.

Dan de twee mengsels samenvoegen en met een Deense deegklopper snel door elkaar mengen. Het deeg blijft heel erg plakkerig, maar dat is ook de bedoeling (met je handen mengen, kan natuurlijk ook, maar dat is wel een minder aangenaam werkje vind ik).

Het deeg in 1 of 2 kleinere, broodblikken doen en enigszins gladstrijken met een natgemaakte lepel of spatel, dan ruim bestrooien met de zaadjes.

Dek het blik/de blikken af met plastic en laat het ca. 1 uur op kamertemperatuur rijzen. Het deeg moet na afloop ongeveer tot aan de rand van de vorm komen.

Verwarm halverwege de rijstijd de oven voor op 200 graden.

Plastic zak verwijderen en de bakvorm middenin de oven schuiven. Bak het brood/de broden in ca. 35-40 minuten goudbruin.

Haal het brood/ de broden uit de vorm en laat het/ ze afkoelen op een rooster.

Het supersnelle speltbrood kun je, gesneden en verpakt in een plastic zak, heel goed een paar weken in de vriezer bewaren. Ontdooi de boterhammen eventueel, op een lage stand, in een broodrooster.

Ik zeg proeven maar!

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood

40 comments on “Het supersnelle speltbrood”

 1. Anonymous schreef:

  Hoe lang is de rijstijd?

  1. Staat in het recept 😉

 2. Anonymous schreef:

  hmm.. het rijzen duurde bij mij veel langer dan een uur. Kan het komen omdat ik alleen volkoren speltmeel gebruikt heb? En mijn brood werd helaas vrij donker. Heb maar aluminiumfolie erover heen gedaan, de laatste 10 min.

  1. Beste anoniem, ik heb het brood nog niet met 100% speltmeel gemaakt, want dat vinden wij te zwaar van smaak, dus zal ik proberen een zo goed mogelijk antwoord te geven op jouw vragen. Het is misschien te koud bij jou in huis en dan heeft het deeg een langere tijd nodig om te rijzen, op zicht is dat niet erg, want de smaak wordt er alleen maar beter van. Je kunt eventueel de oven voorverwarmen op 40 graden, dan uitzetten, deeg in afgedekte bakvorm in de oven zetten en daar laten rijzen, verminder de rijstijd naar 45 min. En controleer dan of het deeg voldoende gerezen is, zo ja, haal het plastic voorzichtig van het bakblik, schuif het terug in de oven, (iets onder het midden van de oven) doe de oven dicht en zet de oven aan op 200 graden. Niet iedere oven is hetzelfde, de temperatuur die ik aangeef is een richtlijn, probeer het de volgende keer eens met 10 graden lager. Het is vaak even uitproberen. Ik heb een tijdje geleden een nieuwe oven gekocht en die moet ik ook lager instellen dan de oude, mijn eerste baksel werd dus ook veel te snel donkerbruin. Ik hoop dat je iets aan mijn reactie hebt, veel succes met bakken! Groetjes, Xandra.

 3. Anonymous schreef:

  Deze wil ik proberen! Kan t ook zonder honing?

  1. Beste Anoniem, je kunt de honing weglaten, maar vervang het dan wel door suiker of stroop. dan zal het rijsproces beter gaan. Veel succes met bakken! Groetjes, Xandra.

 4. piata schreef:

  zou een lange rijstijd niet beter zijn? dus een nacht bijv?

  vr. gr.

  1. Xandra schreef:

   Beste Marielle,

   Je kunt dit brood alleen langer laten rijzen, wanneer je de hoeveelheid gist behoorlijk verminderd, maximaal slechts iets van 1 á 2 gram gebruiken. Je moet dit recept als een soort no-knead-bread zien. Ik zou willen advisren om een gekneed deeg te gebruiken als je het in de koeling wilt laten overnachten. Zie mijn item over nachtbrood.

   Groetjes, Xandra.

 5. Bjorn schreef:

  Beste Xandra, allereerst enorme bewondering voor je website en alle overheerlijke recepten! Ik denk dat ik me hier nog wel een tijdje kan vermaken..

  Dit brood heb ik nu voor de 2e keer gebakken en het blijft erg vochtig aan de binnenkant. Is dit normaal? De eerste keer heb ik alleen speltbloem gebruikt en de 2e keer speltbloem en -volkorenmeel.. Het water heb ik nauwkeurig afgewogen.

  Groetjes Bjorn!

  1. Xandra schreef:

   Beste Bjorn, no knead bread is meestal wat gummie achtig aan de binnenzijde. Ik zou het niet echt nat willen noemen. Misschien toch iets langer bakken? Persoonlijk vind ik de smaak van dit soort broden toch minder dan een gekneed exemplaar. Probeer eens een Allinson. Dat kan ook met spelt. het lijkt in eerste instantie moeilijk, maar het valt reuze mee wanneer je het recept goed volgt. Gewoon proberen! Veel succes. Groetjes, Xandra.

   1. Bjorn schreef:

    Hoi Xandra, bedankt voor jouw reactie.. Het is inderdaad niet nat maar niet droog als ‘normaal’ brood, maar dat zal dan inderdaad komen dat het niet gekneed is. Het brood is hier thuis bijna in 1 dag helemaal op gegaan dus valt prima in de smaak.. Ik blijf proberen :-).. Bedankt!

 6. Hans schreef:

  Ik gebruik puur speltmeel enhad dit probleem ook. Heb toen 500 ml water gebruikt en 50 min. gebakken. Toen was het brood niet meer vochtig van binnen.

  1. Xandra schreef:

   Fijn dat het met een klein beetje aanpassing gelukt is Hans. Brood met in verhouding een hoog vochtgehalte, denk dan ook aan bijvoorbeeld Allinson, heeft een veel langere baktijd nodig dan een standaard deegje. Het geeft een bijzondere ietwat spekkige structuur. Je kunt je heerlijke panini’s mee maken. Bak ze!

 7. Hans schreef:

  Vandaag twee broden gebakken. Deeg laten rijzen in oven van 50 graden.
  Zag er na 45 min prachtig uit, met een “kop” erop.
  Toen de oven op 200 gr. gezet en na plm 10 min. klapte het weer in elkaar en heb ik weer broden met eenholle bovenkant ipv een mooi “pannebrood”.
  Xandra weet jij raad?

  1. Xandra schreef:

   Hoi Hans, wanneer het deeg inklapt tijdens het bakken, dan is de rijstijd te lang geweest. Het deeg de volgende keer op een koelere plaats zetten kan helpen of gewoon de rijstijd verkorten. Succes! Groetjes, Sandra

 8. Peter schreef:

  Hallo Xandra,

  Heb al 10 speltbroden gebakken en het gaat steeds mis. De broden worden te droog en reizen amper.
  Wat kan ik daar aan doen. Zal een speltbrood gemaakt met de Panasonic broodbalmachine minder droog zijn als dat je het met de hand bakt?

  Zou je me advies kunnen geven?

  Welk recept kan ik maken zonder dat het brood ontzettend droog word.

  Omdat het brood niet rijst is het een optie om gist en backpoeder te mengen? Of werkt dat elkaar tegen?

  Groetjes van Peter

  1. Xandra schreef:

   Beste Peter,

   Misschien heb je het niet gezien, maar ik heb je al een tijd geleden een uitvoerig antwoord gegeven onder dezelfde vraag van jou onder het item over een rijskastje. Ik plaats de link er voor alle zekerheid even bij. Fijne Kerstdagen. Gr. Sandra

   http://www.xandrabaktbrood.nl/info/zelf-rijskastje-maken-voor-deeg/

 9. Lioe Jacobs schreef:

  Hallo Xandra, kan ik het deeg i.p.v. met een deense klopper (heb ik niet) gewoon in de Kenwoodmachine kneden met de kneedhaak? Ik weet dat spelt minder lang gekneed mag worden; dus kneden tot alles goed is gemengd en dan verder het recept volgen?
  In jouw antwoord aan anoniem op 10 februari schrijf je dat het bakblik in de oven wordt geschoven en de oven op 200 wordt gezet. Betekent dit dat het bakblik in een koude oven wordt gedaan en dan de oven op 200 graden zetten?
  groet, Lioe

  1. Xandra schreef:

   Ha Lioe, sorry ik zie je berichtje nu pas. Als je geen Deense deegklopper hebt, gebruikt dan bijvoorbeeld de steel van een pollepel. met een garde gaat het niet, want dan blijft alles aan de binnenkant hangen. Het goed door elkaar roeren van de ingrediënten is voldoende. Het is een niet-kneden-brood voor luie bakkers, maar wel heel lekker. Tenzij je het leuk vindt een hele machine schoonmaken 😉
   Mijn antwoord destijds ging over het laten rijzen van deeg in een lauwwarme oven: Wanneer het te koud in huis is (en dat is het hier al heel snel) dan laat ik mijn deeg ook wel eens in een lauwe oven rijzen. Ik verwarm deze dan voor op 40 graden, zet de oven dan uit, schuif het blik in de oven en laat het daar rijzen. als je het brood wilt gaan bakken dan kun je het in de lauwwarme oven laten, deze weer aanzetten en de temp. op 200 graden draaien. Omdat je het deeg in een oven zet die nog niet voldoende warm is kan het zijn dat het brood een minuut of 10 extra baktijd nodig heeft.
   Een andere manier, die ik ook wel eens gebruik is het deeg wanneer het bijna voldoende gerezen is weer uit de oven halen, onder een omgekeerde krat zetten en dan de oven verwarmen tot 200 graden en dan het deeg er pas weer in terug zetten.
   Beide methodes werken prima. Het is maar net waar jij de voorkeur aan geeft.
   Bak ze! Groetjes. Sandra

 10. Willeke schreef:

  Uitgeprobeerd,maar mislukt!
  Ingestort en niet gaar. Dit gebeurt bij al mijn speltbroden.
  Al verschillende recepten geprobeerd met en zonder broodbakmachine….alles mislukt. Grrrrrrrrr

  1. Xandra schreef:

   Beste Willeke, wat vervelend. Ik heb geen ervaring met spelt en een bbm dus daar kan ik je niet mee helpen.
   Als speltbrood in de oven niet gaar wordt dan is of de temperatuur niet goed en/of je bakt het te kort. Werkt de oven nog wel correct. Ik heb het namelijk in het verleden ook gehad en toen bleek de onderwarmte element van mijn oven stuk te zijn.
   Inzakken kan te maken hebben met overkneden (te lang kneden, wat bij spelt heel makkelijk gebeurd. Deeg met vormen niet goed op spanning brengen en/of te lang en te warm laten rijzen.
   Het is op afstand vrijwel onmogelijk om te beoordelen waar het aan ligt. Wellicht dat je iets aan het bovenstaande hebt.
   Mvrg., Sandra

 11. Jan schreef:

  Hoi allen.. Ik bak altijd met speltmeel (uit de biowinkel, zonder gist en toevoegingen) en dan volgens recept maar wel met iets minder water en wat lager rijzen op kamertemperatuur. Ik bak het in een zgn Dutch oven. Da’s een gietijzeren pan met deksel. Die verwarm ik voor op 250 graden. Bodem met wat bloem voorzien, dan deeg erin kiepen, 30 min met deksel op 250 graden en daarna 15 min zonder deksel op 220. Lekker knapperige bruine maar niet te donkere korst.

  1. Xandra schreef:

   Beste Jan, dat is ook toevallig. Het bakken in een Dutch oven stond eigenlijk van de week in de planning, ware het niet dat afgelopen maandag de plaatselijke kookwinkel gesloten bleek te zijn. Zodra ik een gietijzeren pan heb aangeschaft, zal ik je werkwijze eens proberen. Bedankt voor het delen van de tip. Groetjes, Sandra

   1. Hans schreef:

    Hoi Xandra
    Laat je dan ook weten hoe het is gegaan en welke hoeveelheden je hebt gebruikt?
    Lijkt me heel interssant om zonder gist te kunnen werken.
    Groetjes
    Hans

 12. juulvictoria schreef:

  Wow, eerste keer en meteen goed gelukt! Heb zo kort mogelijk met de hand gekneed en uurtje onder een doek laten rijzen, heel erg lekker en luchtig geworden. Blij met dit recept 🙂

 13. sneeuwpop13 schreef:

  Hoi, vanavond dit brood gemaakt en het is wel aardig gelukt, het is lekker om te eten. Maar nu vroeg ik mij af hoe weet ik of hij gaar is? Dat kloppen op de onderkant doe je dat met of zonder bakblik? En is er nog een andere manier?
  Hij was ook niet helemaal goed gerezen maar dat heeft misschien met de verhouding te maken. Ik had niet genoeg bloem meer voor een heel boord .. Wel leuk hoe je het zo uitlegt.

  1. Xandra schreef:

   Beste sneeuwpop, op de onderkant van het brood kloppen doe je zonder bakblik, anders klinkt het altijd goed nietwaar ;-). Ik gebruik zelf een kernthermometer van Ikea. Wanneer de kern van het brood direct na het bakken rond de 93 graden is dan is het brood gaar.

 14. Anette schreef:

  Heb het brood ook gebakken het rijzen ging heel goed het rees de keek blik uit. Na wat moeite uit het blik kunnen krijgen en af laten koelen de boven kant was heel donker tegen zwart aan na dat het brood wat afgekoeld was heb ik de bovenkant er af gesneden verder ziet het brood er goed uit. Ik heb maar een klein oventje hoe zorg ik dat de boven kant de volgende keer niet tegen zwart aan zit en bikkelhard is. Ga zeker meer broden bakken

  1. Xandra schreef:

   Beste Anette, een (te) kleine oven blijft lastig. Probeer het de volgende keer eens met een stukje aluminiumfolie. Leg het losjes over het brood heen zodra het lichtgoudbruin is. De folie houdt een deel van de hitte tegen. Werkt ook voor bijvoorbeeld appeltaart. Veel succes, gr. Sandra

 15. Anneke schreef:

  Hallo Sandra, kan ik de gietijzeren pan van het merk Creuset, ook aks een Dutch Oven beschouwen?
  Groet Anneke

  1. Xandra schreef:

   Beste Anneke, dat kun je beter even bij de producent navragen. Sommige pannen hebben een op het deksel een knop van een ander soort metaal zitten en die kan niet altijd tegen de hoge temperaturen van de oven. Bestaat de pan geheel uit gietijzer dan kan het wel natuurlijk. Gr. Sandra

   1. Anneke schreef:

    Dank Sandra, voor je reactie. Mijn pan is helemaal van gietijzer, dus het kan de oven in met deze hoge temperatuur.

 16. Ellen schreef:

  Geniaal recept! in 1 x gelukt en meteen fan. Ik ben ook meteen wat uit gaan proberen, want ik dacht; volgens mij is dit heel lekker met fenegriekzaad en rozijnen. En dat klopt! 🙂 Dus mocht je t leuk vinden om te varieren: 2 volle eetlepels fenegriekzaad en twee eetlepels rozijnen in een bekertje warm water laten wellen terwijl je het deeg maakt en dan voor je het deeg afdekt> water weggooien en het fenegriekzaad en de rozijnen door het deeg roeren. Ik heb alleen speltmeel gebruikt en het resultaat hangt dan een beetje tussen een zoet brood en een oliebol in, wel zwaar inderdaad maar super lekker.
  Overigens- voor de mensen zonder keukenmachines zoals ik- kwam ik er ook achter dat je met 2 vorken prima een deegmachine na kunt doen. Gewoon het deeg in een ronde kom doen die je tegen je buik/ rand van het aanrecht aanzet. en dan twee vorken pakken. Met de linkerhand rechtsom met de klok mee en met de rechterhand linksom tegen de klok in roeren. Als je t gelijktijdig doet doe je inprincipe een kneedmachine na, blijft de boel in balans en krijg je ook niet zon kliederboel aan je handen .BEdankt voor je leuke recept en ik heb idd in 1 x de smaak te pakken. 🙂

  1. Xandra schreef:

   Bedankt voor je berichtje Ellen. Leuk om te lezen dat het recept een toppertje is. Bak ze! Gr. Sandra

 17. angelique schreef:

  kan dit in een bakoven aub

  1. Xandra schreef:

   Wat versta je onder een bakoven Angelique?

 18. Anne schreef:

  Hi Xandra,
  Ik lees dat er meerdere mensen zijn met een brood wat niet helemaal gaar lijkt van binnen. Ik ben daardoor geen fan van speltmeel/bloem meer, omdat al mijn broden te vast worden (ook met als ik meer bloem gebruik dan meel). Ik volg precies de recepten maar bak in een combi oventje/magnetron. Denk je dat het daar ook mee te maken kan hebben?

  Wel jammer want ik vind bakken erg leuk, maar elke keer komen de broden er te vast/zwaar uit met een beetje vochtig aan de binnenkant (niet te).

  Leuk dat je op iedereen reageert, ondanks dat dit artikel al een tijdje online staat 🙂

  Groetjes Anne

  1. Xandra schreef:

   Beste Anne, dank je wel voor je berichtje. Wat jammer dat het met spelt niet zo wil lukken, want spelbrood kan heel smakelijk zijn. Dat het niet wil vlotten kan aan veel dingen liggen. Alles staat en valt al met de kwaliteit van je bloem/meel. Ik bak het liefst met spelt van de molen (De Zandhaas). Maar ik heb ook wel eens een pakje uit de winkel, wanneer ik geen mogelijkheid heb om naar de molen te gaan. De bakkwaliteiten van spelt uit de winkel is minder en wordt ook snel minder als je het een tijdje laat staan voordat je het gebruikt. Tenminste, dat idee heb ik. Het supersnelle speltbrood blijft net zoals veel niet-kneden-broden met een korte rijstijd altijd een beetje gummie-achtig binnenin. Dat hoort bij deze manier van bakken. Het kruim is niet nat, maar een pietsje taai en licht klevend als een post-id. Klinkt misschien een beetje raar, maar ik tracht te omschrijven hoe het smaakt. Het is dus heel anders dan gewoon brood dat je kent uit de supermarkt of van de bakker. Wil je dit niet, dan zul je het deeg moeten kneden. Spelt kneed ik vaak met de hand, het is snel klaar dus goed te doen. Als je minder of geen ervaring met brood bakken hebt, dan loop je namelijk het risico dat je speltdeeg overkneed (te lang kneden). En dan kun je er niets meer mee. Als je met de hand kneed dan voel je precies wanneer je deeg goed is. Door veel brood te bakken leer je dat vanzelf. Dus mijn advies: niet opgeven! Ik heb ook met veel vallen en opstaan brood leren bakken. En nog steeds leer ik elke dag wat nieuws of het alom bekende kwartje valt ineens. En van mislukt brood kun je altijd nog paneermeel of croutons maken 😉 Gr. Sandra

   1. Hans Tenniglo schreef:

    Ik heb het zelf ook een paar jaar geprobeerd op de manier die Xandra beschrijft. Het deeg in een grote cakevorm. Het werd inderdaad stevig brood met boterhammen in de vorm van een flinke plak cake. Heb het nooit verder kunnen laten rijzen. Speltmeel van de molenaar en biologisch speltmeel van de Aldi ( soms verkrijgbaar) geeft zelfde resultaat. Bak sinds kort met de Princess broodmachine. Gaat makkelijker en geeft een mooi en lekker luchtig brood met grotere boterhammen.

Geef een reactie: