Lactosevrij Japans melkbrood bakken

Lactosevrij Japans melkbrood bakken

Dit heerlijk zachte witte brood is een lactosevrije versie van het ‘Japans melkbrood met een kookstuk’. Ik was erg benieuwd of je met plantaardige melk en kokosolie een soortgelijke smaak en structuur kan bereiken. Voor dit recept heb ik haver-chia melk van het merk Dream oat genomen. Maar je kunt natuurlijk ook voor een andere plantaardige melk kiezen. Het eindresultaat doet absoluut niet onder voor het brood met koemelk en roomboter. Het is minstens zo fluffy en smaakt heerlijk romig. Het heeft een beetje weg van een croissantje. Ik kan wel zeggen dat mijn missie geslaagd is.

Kookstuk of Tangzhong methode

Een kookstuk wordt ook wel de Tangzhong of een water roux methode genoemd. De tangzhong methode komt van oorsprong uit Japan. Het is niks meer dan een klein beetje bloem/meel met water of melk mengen en het vervolgens enkele minuten op een middelhoog vuur, al roerend tot een dik, vla-achtig papje te laten indikken. Tangzhong of kookstuk wordt gebruikt om een heel zacht en donzig broodkruim te krijgen. Ook blijft het brood hiermee langer vers.

Lactosevrij Japans melkbrood bakken

Dinsdag 26 september 2017

Ingrediënten (voor 1 brood):

Voordeeg / kookstuk:

  • 30 gr tarwebloem, ongebleekt
  • 120 gr plantaardige melk (bijv. Dream oat haver-chia)

Deeg:

  • 375 gr tarwebloem, ongebleekt
  • 2 el kristalsuiker, fijn
  • 1 tl (bakkers)zout
  • 7 gr instantgist
  • 180 gr plantaardige melk (bijv. Dream oat haver-chia)
  • 1 ei, mt. M, losgeklopt
  • 30 gr kokosolie, zacht

Verder nog:

  • extra bloem voor werkblad + handen
  • olie om de mengkom in te vetten
  • kokosolie om het bakblik in te vetten
  • mengkommen
  • keukenweegschaal
  • maatlepels
  • kneedmachine (Kenwood + speciale deeghaak)
  • garde
  • steelpannetje
  • stukje plastic / huishoudfolie
  • deegkrabber
  • deegsteker
  • siliconen kwastje
  • broodbakblik (KitchenAid 23x13x8 cm)

 

Bereiding Lactosevrij Japans melkbrood

Zet de benodigdheden klaar en weeg de ingrediënten alvast af. Zorg dat alles op kamertemperatuur is voordat je begint met het maken van het kookstuk.

Voordeeg / kookstuk: Neem het steelpannetje en doe hier 30 gram tarwebloem en 120 gram plantaardige melk in. Klopt het met behulp van een garde tot een egaal papje. Het mengsel is nu nog erg vloeibaar. Zet de pan op een laag tot middelhoog vuur en blijf 2,5 á 3 minuten goed roeren. Het kookstuk zal steeds dikker worden. Haal de steelpan van de warmtebron en doe het mengsel over in een kom. Leg een stukje plastic over het kookstuk zodat er aan de buitenkant tijdens het afkoelen geen vel kan vormen.

Start pas met het maken van het deeg wanneer het kookstuk volledig is afgekoeld.

Deeg kneden: Meng in een kom tarwebloem, zout, suiker en gist goed door elkaar. Maak een kuitje in het midden en schenk hier de plantaardige melk, het losgeklopte ei en het kookstuk in. (kokosolie nog niet toevoegen!) Bevestig de kom aan de machine en zet het aan op stand 0,5 en meng de ingrediënten 2 minuten. Zet de machine uit en maak de randen van de kom goed schoon met een deegschraper. Zet de kneder nu weer aan op stand 1 en laat de machine circa 10 minuten kneden. Het klopt dat het deeg nog wat slap is, maar wel elastisch en enigszins pikkerig (denk aan post-id). Dek de kom af en laat het deeg nu 15 minuten rusten.

Voeg nu de zachte kokosolie aan het deeg toe. Zet de machine weer aan en kneed de boter op een lage stand door het deeg. Als het goed is, is er nu een glanzend & soepel deeg ontstaan.

Eerste rijs: Vet een mengkom in met wat olie en doe het deeg hier in. Draai het om en om, zodat alle kanten met een dun laagje olie bedekt zijn. Sluit de kom af met een bijpassend deksel of bijvoorbeeld een douchemutsje. Laat het deeg 60 tot 90 minuten op kamertemperatuur rijzen. Het deeg moet in volume verdubbelen. Wanneer je er met een vinger voorzichtig een deukje in prikt en dat blijft zo zitten, dan is het deeg voldoende gerezen.

Vet intussen het broodbakblik in met wat gesmolten kokosolie.

Deeg vormen: Strooi een dun laagje bloem op je werkblad. Haal het deeg met behulp van een deegkrabber uit de kom en leg het op het werkblad. Duw het deeg voorzichtig wat platter en bol het lichtjes op. Leg een stukje plastic over de deegbal en laat deze 10 a 15 minuten rusten. Vorm dan een busbrood van het deeg en leg het met de sluiting naar beneden in je bakblik.

Tweede rijs: Schuif de broodvorm in een plastic zak, blaas deze als een ballon op en sluit de zak met een clip. Of plaats er een omgekeerde opbergkrat overheen. Wanneer je naast het bakblik ook nog een glas of beker met heet water plaatst zal het deeg niet uitdrogen. Laat het deeg 45 tot 60 minuten op kamertemperatuur rijzen.

Oven voorverwarmen: Verwarm tijdens de tweede rijstijd de oven voor op 180 graden.

Deeg testen: Verwijder het plastic. Het deeg zou nu bijna met de helft in volume verdubbeld moeten zijn. Duw voorzichtig met een vingertop in het deeg. Wanneer het heel langzaam terug veert is het voldoende gerezen.

Bakken: Bak het lactosevrij Japans melkbrood met een kookstuk in ongeveer 35 á 40 minuten goudbruin.

Haal het brood uit de vorm en laat het lactosevrij Japans melkbrood daarna eerst goed afkoelen op een rooster voordat je het gaat snijden.

 

Ik zeg proeven maar!

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van je baksel op social media met ons deelt, voorzien van de hashtag: #XBBROOD

 

Met dank aan Dream oat voor het beschikbaar stellen van 3 pakken plantaardige melk via ‘Kroon op het Werk’.

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood

2 comments on “Lactosevrij Japans melkbrood bakken”

  1. Erica schreef:

    Hallo, ik zou dit brood graag willen proberen maar naast melk mag ik ook geen kokos. Wat denkt U, zou je de kokos door bv zonnebloem olie kunnen vervangen?

    1. Xandra schreef:

      Beste Erica, dat kan hoor, maar dan zou ik zelf eerder voor rijstolie kiezen. Dat is smaak en geurloos en goed bestand tegen verhitting. Bak ze! Gr. Sandra

Geef een reactie: