Tarwe desembrood met pitten en amaranth

Tarwe desembrood met pitten en amaranth

Tarwe desembrood met pitten en amaranth. Met wat?? Met amaranth! Dat is een pseudo-graan en een prima vervanger voor bijvoorbeeld rijst en tarwe. Het is glutenvrij en bevat bovendien veel goede vitamines en mineralen. Deze zaden kun je eigenlijk ook wel ‘oerzaden’ noemen, want ze werden al gegeten en geofferd door de Azteken. Amaranth schijnt ‘onsterfelijk’ te betekenen. Beste een leuk weetje, maar we gaan nu toch maar weer snel terug naar dit recept. Het brood heeft een heerlijk aroma en de amaranth zorgt voor een licht, knapperige bite. Wij werden verrast door deze bijzonder smakelijk combinatie. Het blijft natuurlijk altijd spannend om iets nieuws te proberen. Je moet altijd maar afwachten of het eindproduct ook daadwerkelijk zo wordt als wat je voor ogen had.

Amaranth of Amaranthus

De amarantenfamilie (Amaranthaceae) bestaat uit wel 60 verschillende soorten, de planten zijn eenjarig. Slechts een klein deel daarvan is eetbaar. De rest is voor de sier. Het zou dus zomaar kunnen dat je een oneetbare ‘kattenstaart’ in de tuin hebt staan. Sommige soorten kun je ook in het wild tegenkomen. De eetbare Amaranth die je in Nederland kunt kopen wordt voornamelijk geïmporteerd vanuit Zuid-Amerika.

Amarant is een ‘pseudo-graan’. Dat is dus geen echt graan. Het zijn zaden, maar ze worden vaak wel als graan verwerkt. Een groot voordeel van Amarant is dat het glutenvrij is. Je kunt de zaadjes in zijn geheel nuttigen als vervanger van rijst. Of fijnmalen en het meel verwerken in brood of andere baksels. Ik las ergens dat je er ook mini popcorn van kunt poffen, maar dat kan ik op dit moment helaas niet voor je uittesten. Aangezien onze keuken geheel ontmanteld is. De zaadjes smaken lichtzoet en houden vocht redelijk goed vast. Dat laatste is weer fijn voor glutenvrije baksels, want die hebben nogal snel de nijging om (te) droog te worden.

TIP: Je hebt circa 3 dagen nodig voordat je van dit overheerlijk brood kunt gaan genieten.

Dit werkschema heb ik zelf gebruikt:

  • dag 1: 23.00 uur desem activeren
  • dag 2: 09.00 uur deeg kneden + eerste rijs
  •             12.00 uur deeg vormen + in rijsmandje in koelkast plaatsen (max. 5 graden) = tweede rijs
  • dag 3: 08.00 uur deeg uit koeling op werkblad gezet (kamertemperatuur) = derde rijs
  •             13.00 uur bakken in de gietijzeren pan

 

Tarwe desembrood met pitten en amaranth

Vrijdag 31 oktober 2017

Ingrediënten:

Voordeeg:

Start circa 8 á 10 uur met het activeren van je desem, ook wel voordeeg genoemd.

  • 25 gr desemstarter
  • 65 gr roggebloem
  • 65 gr water

Deeg:

  • 200 gr tarwe volkorenmeel
  • 150 gr tarwebloem
  • 50 gr rogge volkorenmeel
  • 100 gr durummeel (semolina)
  • 150 – 155 gr voordeeg
  • 8 gr bakkerszout
  • 1 el (rijst)olie
  • 300 gr lauw water

Vulling:

  • 40 gr pompoenpitten
  • 30 gr zonnebloempitten
  • 20 gr sesamzaadjes
  • 20 gr lijnzaad, heel
  • 20 gr amaranth, heel
  • 75 gr water

Verder nog:

  • extra roggebloem of meel voor in het rijsmandje
  • theezeefje (optioneel)
  • keukenweegschaal
  • koekenpan
  • mengkom met deksel of douchemutsje
  • kneedmachine (optioneel)
  • schaaltje
  • deegkrabber
  • pitrieten rijsmandje, rond
  • grote plastic zak
  • gietijzeren braadpan (die bestand is tegen 250 graden, let ook op handvat deksel!)
  • bakpapier
  • goede ovenhandschoenen
  • scherp mesje of lame
  • rooster

Tarwe desembrood met pitten en amaranth

Bereiding tarwe desembrood met pitten en amaranth

Zorg dat alle benodigdheden op kamertemperatuur zijn, weeg de ingrediënten alvast af en zet ze klaar. Dat werkt een stuk makkelijker. Niets is vervelender dan onder het bereiden nog op zoek te moeten gaan naar die ene broodnodige keukengadget.

Dag 1

Voordeeg: Start 8 á 10 uur van te voren met het activeren van je desem. Neem 25 gram van je desemstarter af en voedt het met 65 gram water en 65 gram tarwebloem. Goed mengen, pot of schaal afdekken en op kamertemperatuur (ca. 20 á 22 graden) wegzetten.

Dag 2

Zaden, pitten en amaranth roosteren in een koekenpan. Daarna in een schaaltje doen en laten wellen in 75 gram heet water. Minimaal 15 minuten laten staan. Het mengsel moet voldoende afgekoeld zijn voordat je het in je deeg kunt verwerken. Je hoeft het zadenmengsel na afloop niet te laten uitlekken.

Kneden: Doe bloem, alle soorten meel, zout, olie, voordeeg (desem) en water in de kom van je kneedmachine en bevestig deze aan de machine. Zet de kneder op stand 0,5 (Kenwood met speciale deeghaak) en meng de ingrediënten 2 minuten goed met elkaar. Zet de machine uit en schraap de wanden van de kom schoon. Laat het deeg nu nog circa 8 tot 9 minuten op stand 1 kneden. Als het goed is, is er nu een soepel deeg ontstaan. Test dit nog even voor alle zekerheid met een klein stukje deeg.

Vliesje trekken: Neem een stukje deeg en trek dit zachtjes uit elkaar, zodat er een dun vliesje ontstaat, denk aan kauwgom. Scheurt het vliesje te snel, kneed het dan nog 1 minuut.

Vulling toevoegen: Meng/vouw/kneed het gewelde zadenmengsel voorzichtig door het deeg. Kneed niet te lang.

Eerste rijs: Vet een mengkom goed in met een beetje olie. Maak een bol van het deeg en leg het in de kom. Sluit deze af met een bijpassend deksel of bijvoorbeeld een douchemutsje. Laat het deeg circa 3 uur op kamertemperatuur rijzen.

Bebloem intussen je rijsmandje met een dun laagje roggebloem. (Ik gebruik hier een theezeefje voor, dat werkt super handig.)

Doorslaan & vormen: Haal het deeg met behulp van een deegkrabber uit de kom en leg het op het werkblad. Duw het deeg voorzichtig wat platter en bol het lichtjes op. Leg een stukje plastic over de deegbal en laat deze 15 a 20 minuten rusten. Vorm dan een boule ( een bol) van het deeg en leg het met de goede kant naar beneden in het mandje. De sluiting is nu dus zichtbaar.

Tweede rijs: Schuif het rijsmandje in een plastic zak, blaas deze als een ballon op en sluit de zak met een clip. Plaats het deeg in de koelkast bij maximaal 5 graden en laat het daar overnachten. 

Dag 3

Derde rijs: Haal het mandje met deeg uit de koelkast. Laat de plastic zak er gewoon omheen zitten en plaats het op je werkblad. Of een andere tochtvrije plaats op kamertemperatuur. Laat het deeg 4 á 5 uur narijzen en op kamertemperatuur komen.

Oven voorverwarmen: Plaats de gietijzeren pan gesloten in de oven en verwarm deze ruim van te voren voor op 250 graden.

Deeg testen: Verwijder het plastic. Het deeg zou nu bijna in volume verdubbeld moeten zijn. Duw voorzichtig met een vingertop in het deeg. Wanneer het heel langzaam terug veert is het voldoende gerezen.

Bakken: Leg een stuk bakpapier op je werkblad en kiep het rijsmandje met deeg daar voorzichtig boven om. Maak met een scherp mes inkepingen in de bovenkant van het deeg. Trek goede hittebestendige ovenhandschoenen aan en haal de gietijzeren pan uit de oven. Ik plaats hem gewoon op het gasfornuis. Wanneer je telescooprails in de oven hebt (lucky you!) dan kan je de pan natuurlijk op het rooster laten staan. Verwijder het deksel en laat het deeg inclusief bakpapier in de pan zakken. Plaats het deksel weer op de pan en zet deze terug in de oven. Verlaag de temperatuur naar 200 graden. Bak het ‘Tarwe desembrood met pitten en amaranth’ eerst 30 minuten in een gesloten pan. Verwijder dan het deksel, verlaag de temperatuur naar 180 graden en bak het brood in 10 á 15 minuten goudbruin.

Haal het ‘Tarwe desembrood met pitten en amaranth’ uit de pan en laat het daarna eerst goed afkoelen op een rooster voordat je het gaat snijden.

 

Ik zeg proeven maar!

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van je baksel op social media met ons deelt, voorzien van de hashtag: #XBBROOD

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood

2 comments on “Tarwe desembrood met pitten en amaranth”

  1. Ted schreef:

    Lijkt mij heerlijk. Ik eet elke ochtend gepofte amaranth als onderdeel van mijn ontbijt. Gepofte amaranth is te koop in natuurvoedingswinkels. Soms koop ik het in Duitsland ( bij de DM) , daar is het goedkoper en heeft het een andere smaak.

  2. Janna Kamphof schreef:

    Hmmm dat ziet er heerlijk uit! Ik wist eigenlijk ook nooit zo goed wat ik met amaranth moest doen, dus misschien is het inderdaad goed om het gewoon eens door brood te mixen. Lekker!

Geef een reactie: