Chocolade bapao met peer en noten

Chocolade bapao met peer en noten

Een bapao is van oorsprong een gestoomd broodje met een pittige vulling. Dit bijzondere hapje komt uit Azië, maar is hier ook al aardig ingeburgerd. Een bapao heeft een zacht verend broodkruim. Omdat de broodjes gestoomd worden, hebben ze geen bruine korst. De vulling bestaat vaak uit vlees, kip, vegetarisch gehakt of groente. Ik ben dol op het bedenken van nieuwe combinaties. En zo ontstond recept voor deze bapao 2.0. Een lichtpittig chocolade bolletje met een friszoete fruitvulling. Durf jij de uitdaging aan?

TIP: wil je een feestelijke bapao’s maken, vervang dan 1 á 2 eetlepels melk in het deeg door Baileys of Amarula.

Nieuw soort peer op de markt

Een Migo peer is niet zomaar een peer. Het is een eetrijpe peer, waar je zonder knoeien van kunt genieten. Migo peren zijn friszoet, knapperig en toch sappig. Het lijkt nog het meest op een combinatie tussen een appel en een peer. Je kunt ze zo uit het vuistje nuttigen.

De Migo peer in eerste instantie bedoelt als handpeer, maar je kunt ze ook prima verwerken in je baksels. Het vruchtvlees van de Migo peer blijft namelijk vormvast. Zelf na het bakken! Klein blokjes Migo peer kneed je heel makkelijk door bijvoorbeeld brooddeeg. Ze zijn dus heel geschikt voor de vulling van chocolade bapao’s of mijn heerlijke mueslibollen.

“Een Migo peer is perfect als tussendoortje in de trein of auto, in de sportschool of op het werk.”

Broodjes stomen, hoe doe je dat?

Er zijn verschillende manieren om broodjes te stomen.

  1. Stoommandje. Bij de Toko zijn voor een paar euro speciale bamboe stoommandjes met deksel te koop. Het voordeel van deze mandjes is dat ze ook stapelbaar zijn. Zo kun je dus meerdere lagen met deeg tegelijkertijd stomen. Je plaatst het mandje eenvoudig op een pan met kokend water. Wel belangrijk is dat de pan dezelfde diameter heeft als het mandje. Liever iets kleiner dan groter.
  2. Stoompan. Er zijn ook losse metalen op-/inzet’pannen’ met gaatjes te koop. Deze plaatst in/op een pan met gelijke doorsnede. Nadeel is dat deze op-/inzet stukken vaak een stuk duurder zijn bamboe mandjes. Voordeel is dat ze langer mee gaan en makkelijker te reinigen zijn. In deze gaatjes’pannen’ kun je trouwens ook heel goed je groente stomen. Zo blijven smaken en vitamines beter behouden.
  3. Stoomoven/ oven met stoomfunctie. Zelf heb ik van die laatste mogelijkheid gebruik gemaakt. En ik kan wel zeggen, dat gaat super! Voordeel, je kunt veel meer bapao’s in één keer stomen. Nadeel, er hangt wel een behoorlijk prijskaartje aan natuurlijk.

Chocolade bapao met peer en noten

Chocolade bapao met peer en noten

Vrijdag 17 november 2017

Ingrediënten (12 á 14 stuks):

  • 500 gr tarwebloem, ongebleekt
  • 7 gr instantgist
  • 8 gr zout
  • mespuntje cayennepeper
  • 15 gr roomboter 
  • 100 gr melk chocolade, fijngeraspt
  • 30 gr cacaopoeder
  • ca. 1 tl honing of andere zoetstof
  • 300 á 335 gr melk

Vulling:

  • 2 Migo peren, stevige handpeer (ca. 200 gr blokjes peer)
  • 60 gr walnoten, grofgehakt
  • ca. 1 tl honing of andere zoetstof (optioneel)

Verder nog:

  • keukenweegschaal
  • mengkom + deksel
  • schaal
  • kneedmachine (optioneel) Kenwood met speciale deeghaak
  • zeer fijne rasp
  • schilmesje
  • bakpapier
  • schaar
  • stoommandjes, stoompan of stoomoven
  • deegroller (optioneel)
  • deegsteker
  • lepel

 

Bereiding chocolade bapao met peer en noten

Zorg dat alle benodigdheden op kamertemperatuur zijn, weeg de ingrediënten alvast af en zet ze klaar. Dat werkt een stuk makkelijker. Niets is vervelender dan onder het bereiden nog op zoek te moeten gaan naar die ene broodnodige keukengadget.

Kneden: Doe bloem, gist, peper, cacaopoeder, zachte boter, zout en de fijngeraspte chocolade in de mengkom van de kneedmachine en roer alles goed door elkaar. Voeg nu 300 gram melk en honing toe. Bevestig de kom aan de Kenwood keukenmachine. Zet de kneder op stand 0,5 en meng de ingrediënten 2 minuten goed met elkaar. Zet de machine uit en schraap de wanden van de kom schoon. Indien je denkt dat je deeg nog wat vocht kan gebruiken, voeg dan nu de rest van de melk toe. Laat het deeg nu nog circa 7 tot 8 minuten op stand 1 kneden. Als het goed is, is er nu een soepel deeg ontstaan. Test dit nog even voor alle zekerheid met een klein stukje deeg.

Vliesje trekken: Neem een stukje deeg en trek dit zachtjes uit elkaar, zodat er een dun vliesje ontstaat, denk aan kauwgom. Scheurt het vliesje te snel, kneed het dan nog 1 minuut.

Eerste rijs: Vet een mengkom goed in met een beetje olie. Maak een bol van het deeg en leg het in de kom. Sluit deze af met een bijpassend deksel of bijvoorbeeld een douchemutsje. Laat het deeg 60 minuten op kamertemperatuur rijzen.

Knip intussen 12 á 14 rondjes uit het bakpapier. Deze stukjes plaats je straks onder de deegbolletjes zodat ze niet aan het mandje, de pan of je bakplaat blijven plakken. Schil de peren, verwijder het klokhuis en snijd het vruchtvlees in piepkleine blokjes of rasp ze grof. Doe de stukjes peer in een schaal. Breek de walnoten in kleinere stukjes en voeg deze samen met wat honing (indien gewenst) aan de stukjes peer toe en meng alles goed Zet het schaaltje even opzij.

Doorslaan & vormen: Haal het deeg met behulp van een deegkrabber uit de kom en leg het op het werkblad. Verdeel het deeg in 12 of 14 (wanneer je liever kleinere bapao’s wilt) stukken en bol deze lichtjes op. Laat de deegstukjes onder een stukje plastic 5 á 10 minuten rusten. Gebruik eventueel een deegroller om van de bolletjes platte schijven te maken. Laat het deeg in het midden wat dikker dan aan de randen. Schep 1 of 2 lepels perenmengsel op het deeg en vouw het broodje dicht. Plaats het deegbolletje met de sluiting naar beneden op een stukje bakpapier. Maak zo alle broodjes.

Tweede rijs: Drapeer een plastic zak over de deegbolletjes. Of plaats er een omgekeerde opbergkrat overheen. Laat het deeg nog ca. 20 minuten op kamertemperatuur rijzen. 

Deeg testen: Verwijder het plastic. Het deeg zou nu bijna in volume verdubbeld moeten zijn. Duw voorzichtig met een vingertop in het deeg. Wanneer het heel langzaam terug veert is het voldoende gerezen.

Optie 1: oven: Ik heb een oven met stoomfunctie gebruikt (dus geen stoomoven). Neem een bakblik met gaatjes en plaats hier de deegbolletjes op. Schuif de bakplaat in de oven en kies voor de stoomfunctie 100% (de stand die je ook voor het garen van groente gebruikt) en zet de timer op 20 minuten wanneer je grote bapao’s maakt of 15 á 17 minuten wanneer het kleinere exemplaren betreft. Schakel de oven in.

Optie 2: rijsmandje of stoompan: Zet een pan met kokend water op de hittebron of breng water aan de kook. Plaats een aantal chocolade bapao’s in een bamboe mandje of in het deel van de pan waar de gaatjes in zitten. Verwijder het deksel van de pan met kokend water, plaats het mandje(s)/pan op de pan en sluit deze weer af met het deksel. Stoom de broodjes in 20 minuten gaar wanneer je grote bapao’s maakt of 15 á 17 minuten wanneer het kleinere exemplaren betreft.

Haal de chocolade bapao’s na het bakken direct uit de oven/vorm en laat ze op een rooster afkoelen of serveer direct.

TIP: Deze ‘Chocolade bapao met peer en noten’ kun je heel goed in de vriezer bewaren. Koud zijn ze trouwens ook heel smakelijk.

Ik zeg proeven maar!

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van je baksel op social media met ons deelt, voorzien van de hashtag: #XBBROOD

Bron: Met dank aan ‘Migo(C)’ voor het beschikbaar stellen van een fruitschaal met Migo peren, via ‘Kroon op het werk’. Meer informatie over deze nieuwe peer kun je op de website van Migo(C) vinden.

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood

3 comments on “Chocolade bapao met peer en noten”

  1. Janna Kamphof schreef:

    Wat een goed idee om bapao met zoete vulling te maken. Lijkt me erg lekker!

  2. Gerda Pietersen schreef:

    Leuk idee. kun je ze ook invriezen. en later in de stoomoven doen?

    1. Xandra schreef:

      Dank je wel Gerda. De beste optie is denk ik na het bakken en afkoelen, per stuk verpakken en invriezen. Als je ze wilt eten (deels) ontdooien en opnieuw stomen, zoals je bij bapao uit de winkel ook doet. Bak ze! Gr. Sandra

Geef een reactie: