Glutenvrij broodje met haver en kastanjemeel

Glutenvrij broodje met haver en kastanjemeel

Geïnspireerd door het glutenvrije bakboek van ‘Oh my pie!’ ben ik ook maar weer eens glutenvrij aan de bak gegaan. Er stond nog steeds een pot met zelfgemaakte tamme kastanjemeel te wachten op een goede bestemming. Dus dat was mijn uitgangspunt. Het is een lekker herfst broodje geworden. Wie zich eenmaal heeft laten verrassen door de geweldige smaak van tamme kastanjes wil meer. Je kunt ze poffen, roosteren, koken of drogen. Ik ben vooral fan van kastanjemeel. Het geeft je baksels een heerlijke nootachtige geur en smaak. Tevens vormen tamme kastanjes een goede combinatie met allerlei soorten seizoensfruit- en groente of zelfs wildgerechten. Met dat laatste heb ik natuurlijk geen ervaring, omdat ik vegetarisch eet. Een bammetje voorzien van een dun laagje boter of notenpasta maakt het eten van dit glutenvrije brood tot een waar feestje.

Glutenvrij logo

Haver(mout) is van nature glutenvrij, maar bevat echter wel andere soorten eiwitten die helaas ook bij sommige coeliakie patiënten een reactie kunnen veroorzaken. Bovendien worden veel haverproducten tijdens de teelt en/of productie besmet met tarwe of andere glutenvolle granen. Tegenwoordig is er wel een gegarandeerd glutenvrije haver(mout) te koop. Deze is wél geschikt is voor de meeste coeliakie patiënten. Op de verpakking van deze haver(mout) staat het ‘glutenvrij’ logo.

Pompoenpitten- en tamme kastanjemeel 

Met behulp van een kleine foodprocessor, koffiebonenmolentje of vijzel kun je zelf van pompoenpitten en gedroogde tamme kastanjes meel maken. Let wel op dat je tamme kastanjes neemt, want de gewone (wilde) die iedereen wel kent zijn beslist niet eetbaar. Ik heb ergens gelezen dat ze zelfs giftig zijn. Meer info & tips over het zelf maken van tamme kastanjemeel vind je hier. Je kunt natuurlijk ook een zakje meel in de winkel kopen. Veel natuurvoedingswinkels en molens zullen het wel in voorraad hebben.

Psylliumvezels

Dit recept is gebaseerd op het toevoegen van psylliumvezels van het merk ‘Lindroos Fiber Husk’. Deze psylliumvezels bestaan uit 100% vlozaad. Door de schilletjes van de vlozaden heel fijn te malen krijg je psylliumpoeder of te wel psylliumvezels. Er zijn ook andere voedingsvezels te koop, zoals appelvezels en suikerbietvezels. Maar deze bevatten niet de ‘plakkende’ eigenschap die psyllium wel heeft. Ze zijn onderling dus niet uitwisselbaar! Appel- en suikerbietvezels voeg je dus alleen toe wanneer je extra vezels in je gerechten wilt hebben, denk dan bijvoorbeeld aan bruin of volkorenbrood.

Vegan of eivrij

Indien je liever geen ei gebruikt vervang deze dan door één van de onderstaande producten. Reken per ei:

  • 4 el appelmoes
  • 4 el pompoenmoes
  • 4 el dikke yoghurt
  • 0,5 banaan, fijngeprakt
  • 1 el gebroken lijnzaad (eerst papje van maken met een paar eetlepels water)
  • 1 el chiazaad (eerst papje van maken met een paar eetlepels water)
  • 1 el lecithinepoeder
  • 10 gr psylliumpoeder (‘Lindroos Fiber Husk’)

 

Glutenvrij broodje met haver en kastanjemeel

Dinsdag 10 oktober 2017

Ingrediënten:

  • 100 gr havermeel (glutenvrij)
  • 50 gr pompoenpittenmeel (rauw)
  • 50 gr kastanjemeel
  • 15 gr bakpoeder (glutenvrij)
  • 15 gr ‘Lindroos Fiber Husk’ (psylliumpoeder)
  • flinke snuf bakkerszout
  • 50 gr ei (maat M)
  • 1 el rijstolie
  • 100 á 120 gr water

Topping:

  • klein handje pompoenzaden (optioneel)

Verder nog:

  • beetje olie om bakvorm in te vetten
  • keukenweegschaal
  • 2 mengkommetjes
  • Deense deegklopper of grote vork
  • maatlepel
  • grote lepel of siliconen spatel
  • mini bakvorm 15x8x6 (Chicago Metallic)
  • stukje bakpapier (optioneel)
  • rooster
  • kleine foodprocessor, koffiebonenmolentje of vijzel

 

Bereiding glutenvrij broodje met haver en kastanjemeel

Zet alle benodigdheden alvast klaar op je werkblad. Dat werkt een stuk makkelijker. Niets vervelender dan onder het bereiden nog op zoek te moeten gaan naar die ene broodnodige keukengadget.

Plaats een rooster net onder het midden van de oven en verwarm de oven voor op 200 graden.

Vet de bakvorm lichtjes in en bekleed (indien gewenst) de binnenkant met een stukje bakpapier (alleen de langste zijden en de bodem is voldoende).

Maal de pompoenpitten tot meel, het hoeft niet heel fijn te zijn.

Neem een mengkom en doe hier de verschillende soorten meel in. Zeef de bakpoeder en voeg het samen met een flinke snuf zout en de ‘Lindroos Fiber Husk’ toe aan het meel. Roer alles goed door elkaar.

TIP: Start met 100 gram water. Wanneer later blijkt dat het deegbeslag nog te dik is dan kun je nog wat extra vocht toevoegen. Het mag zeker niet te droog zijn, maar ook niet te nat.

Neem de andere mengkom en klop hierin het ei, 100 gram water en de olie tot een egale massa. Zelf gebruik ik hier een Deense deegklopper voor, maar met een grote vork of garde gaat het ook prima.

Nu dien je snel te werk te gaan. Geen paniek hoor, maar omdat het bakpoeder al gaat werken zodra je er vocht aan toevoegt, kun je beter niet treuzelen. De nieuwe berichtjes via Whatsapp moeten nog even wachten totdat het broodje in de oven staat. Voeg nu het natte mengsel bij het droge en meng er snel een klontenvrij deegbeslag van, Indien het wat te droog is, voeg er dan nog een klein beetje water aan toe. Schep het deeg in de bakvorm. Strijk de bovenkant een klein beetje glad met behulp van de bolle kant van een natgemaakte lepel of gebruik een siliconen spatel. NIET TE HARD AANDRUKKEN! Excuses beste kokkie voor de schreeuwerige hoofdletters, maar het is heel belangrijk voor de luchtigheid van je broodje dat je het deeg ook luchtig houdt. Beter zo toch, dan achteraf blijkt dat je dit niet geheel onbelangrijke stukje tekst per ongeluk over het hoofd hebt gezien. Strooi er als laatste nog een klein handje pompoenpitten overheen.

Schuif het bakblikje in de oven en verlaag de temperatuur naar 180 graden. Bak het ‘glutenvrij broodje met haver en kastanjemeel’ in ongeveer 35 á 40 minuten goudbruin. Haal het na het bakken direct uit het bakblik en laat het afkoelen op een rooster.

TIP: Dit ‘glutenvrij broodje met haver en kastanjemeel’ kun je heel goed in plakjes gesneden en luchtdicht verpakt in de vriezer bewaren.

Ik zeg proeven maar!

 

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van je baksel op social media met ons deelt, voorzien van de hashtag: #XBBROOD

©XBB Copyright Xandra bakt brood

Geef een reactie: