Klaaskoeken uit het Belgisch bakboek

Klaaskoeken uit het Belgisch bakboek

Weet jij wat klaaskoeken zijn? Ik wist het namelijk niet. Het blijkt een lekkernij uit West-Vlaanderen en Henegouwen te zijn. Op 6 december krijgen de kinderen in België niet alleen een presentje in hun schoen. Ze worden ook getrakteerd op warme chocolademelk en een heerlijke klaaskoek. Het woord koek zet je wel op het verkeerde been, want het is eigenlijk een zacht broodje. Het lijkt op een zoet en licht gekruide sandwichdeeg.

Klaaskoeken, worden ook wel mantepeirden of klaaspeerden genoemd. Andere landen kennen een soortgelijk broodje in de vorm van een mikkeman (Brabant), kuchemännchen (Luxemburg), buikman (Limburg), bauchmann of klausenmann (Duitsland), et cetera. Soms worden er ook krenten of rozijnen aan het deeg toegevoegd, maar altijd vormt zacht wit brood de basis. Men deelt ze uit tijdens Sint-Maarten (11 november), Sint Nicolaas (5 of 6 december), met Kerstmis (26 december) of op nieuwjaarsdag.

Wil je meer over het ‘Belgisch bakboek’ van Stefan Elias weten, lees dan hier mijn review.

Klaaskoeken, hoe smaken ze?

Je kunt de smaak en structuur nog het beste omschrijven als een fluffy en licht zoet broodje met een snufje kaneel. Als ik heel eerlijk mag zijn, dan had ik er meer van verwacht. Zoveel werk voor iets dat gewoon zacht wit brood blijkt te zijn. Er is absoluut niets mis met de klaaskoeken, begrijp mij niet verkeerd, maar je kunt er eigenlijk net zo goed bolletjes van maken. Ik vermoed dat we terug in de tijd moeten om dit traditionele streekbaksel beter te kunnen waarderen. Vroeger was witbrood veelal alleen betaalbaar voor de allerrijksten. De allerarmsten aten voornamelijk gerste- of roggebrood en had je iets meer te besteden dan nam je tarwe-roggebrood. Alleen op hoogtijdagen verscheen er ook wel eens witbrood bij het gewone volk op tafel. Maar daar moest men dan wel eerst voor sparen. Zo zijn bijvoorbeeld ook de wittebroodsweken ontstaan. Dan begrijp je wel dat deze klaaskoeken voor jong en oud een ware traktatie vormden. En nog steeds zijn deze broodjes om van te smullen.

Tip: Wanneer je de figuurtjes uit het deeg gestoken hebt, blijft er nog wat deeg over. Opnieuw bewerken en uitrollen is met brooddeeg eigenlijk geen optie. Het weggooien van deeg vind ik zonde daarom heb ik van de restjes maar een mini busbrood gefröbeld. 

Klaaskoeken uit het Belgisch bakboek

Dinsdag 3 oktober 2017

Ingrediënten:

Voor ca. 10 á 15 koeken

  • 500 g tarwebloem
  • 125 g (half)volle melk
  • 100 g water
  • 50 g ei (ca. 1 ei maat M)
  • 50 ongezouten roomboter (op kamertemperatuur)
  • 40 g kristalsuiker
  • 50 g verse gist (15 á 20 gr instantgist)
  • 8 g zout
  • 1 koffielepel kaneelpoeder (ik heb 1 eetlepel genomen)

Topping:

  • 1 ei (losgeklopt)

Verder nog:

  • mengkom + deksel of douchemutsje
  • deegschraper
  • keukenweegschaal
  • maatlepel (optioneel)
  • kneedmachine (optioneel)
  • deegroller
  • 2 bakblikken
  • bakpapier (optioneel)
  • uitstekers (paard, klaas o.i.d.)
  • stuk plastic om deeg op bakplaten mee af te dekken

 

Bereiding klaaskoeken van Stefan Elias

Verkruimel de gist in een grote kom en roer die glad met de melk, het water en het ei (Indien je instantgist gebruikt dan kun je het direct door de tarwebloem mengen). Meng er de bloem, de boter, de suiker, het zout en de kaneel onder tot een egaal deeg.

Stort het deeg uit op een werktafel en kneed 6 minuten tot het soepel is. (Ik had meer tijd nodig om er met de hand een soepel deeg van te kneden, eerder 12 á 15 minuten). Gebruik je een kneedmachine dan is 6 á 7 minuten waarschijnlijk wel correct).

Laat 15 minuten rusten.

Vorm er een mooie bol vanen en laat nog eens 5 minuten rusten.

Rol het deeg met een deegroller uit tot een dikte van ongeveer 1,5 cm. Steek of snijd figuren uit het deeg in de vorm van een paard of een andere figuren en leg ze op de bakplaat.

Verwarm de oven voor op 225°C.

Laat de figuren nog een uurtje narijzen (op kamertemperatuur en afgedekt met een stuk licht ingevet plastic) en bestrijk ze daarna met het losgeklopte ei.

Bak de klaaskoeken 8 tot 10 minuten in de oven op 225 graden.

Laat de klaaskoeken afkoelen op een rooster.

TIP: Serveer ze eventueel met wat warme chocolademelk of een kopje thee!

Ik zeg proeven maar!

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van je baksel op social media met ons deelt, voorzien van de hashtag: #XBBROOD

 

Wil je nog meer Belgische streekproducten bakken?

Ben je nieuwsgierig of je net zulke lekkere Belgische lekkernijen kunt (leren)bakken als Stefan Elias? Zodat je thuis het hele jaar door de fijne vakanties in België kunt herbeleven? Wie is er nu niet dol op Luikse wafels, Hasseltse pannenkoeken, Bilzerse mikkemannen of en paar plakjes koekebrood in je broodtrommel. Pure verwennerij! Met de goede tips en smakelijke recepten in dit boek kan ook jij direct aan de slag. Je kunt heel eenvoudig een exemplaar via de onderstaande link bekijken & bestellen. Zo help je mij ook een klein beetje om ‘Xandra bakt brood’ verder te kunnen ontwikkelen. Heel erg bedankt alvast.

Bron: Ik heb toestemming van de uitgeverij en van Stefan Elias om het recept voor de Klaaskoeken uit het ‘Belgisch bakboek’ met jullie te delen.

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood

3 comments on “Klaaskoeken uit het Belgisch bakboek”

  1. Lianne schreef:

    Ik heb nog nooit van Klaaskoeken gehoord, het lijkt op taaitaai, de buitenkant dan, maar zo te lezen smaakt het daar niet naar en is het meer een broodje.

  2. Mr. den Alien schreef:

    Klaaskoeken is nostalgie (dat veel verder reikt dan West-Vlaanderen en Henegouwen). Het brood op zich is inderdaad op basis van een zacht wit deeg, maar de vorm van de klaas en de herinnering maken de smaak zóveel beter. Elk jaar rond 6 december eten wij klaaskoeken dat ons ma bakt, nog steeds met dezelfde uitsteekvorm van 30 jaar (en waarschijnlijk langer) geleden.

    1. Xandra schreef:

      Beste Jan de Pauw, bedankt voor het mooie verhaal. Fijne herinneringen uit je jeugd beïnvloeden inderdaad de smaak. Ik heb deze herinneringen helaas niet, dus voor mij is het gewoon zacht wit brood met een snufje kaneel. Wat leuk dat jullie de baktraditie in ere houden en dat de bakvorm van vroeger nu nog steeds dienst doet. Ik las gisteren op Facebook dat ook Zeeland zijn eigen ‘klaaskoek’ heeft. Dus ik ben eigenlijk wel benieuwd tot hoe ver in Nederland deze traditie loopt. Bak ze en alvast een fijne 6 december. Mvg., Sandra

Geef een reactie: