Pecan vlechtbroodjes van bladerdeeg

Pecan vlechtbroodjes van bladerdeeg

Ze zijn verslavend lekker deze ‘pecan vlechtbroodjes van bladerdeeg’. Heb jij ze al eens geproefd? We vonden ze onlangs in de plaatselijke supermarkt. Ze liggen daar op de vers-brood-afdeling. Ik had ze nog niet eerder gezien. Nieuwe dingen dient men te testen zeg ik altijd maar. Mits de uitdaging binnen redelijke grenzen valt. Bungeejumpen of een ritje in een reuze achtbaan laat ik aan mij voorbij gaan. Brrr .. mij niet gezien, ik heb al last van hoogtevrees wanneer ik op een krukje sta.

Eenmaal thuis hebben we de lekkernijen, onder het genot van een kopje thee, direct opgepeuzeld. Je raadt het vast al, we waren meteen verkocht. Ik dacht zo’n smakelijk hapje wil ik beslist met jullie delen. Zodat iedereen dit notenbroodje een keer kan proeven. Er lag toch nog een pakje bladerdeeg op een goede bestemming te wachten. Dus ik kon direct aan de slag. Dit jaar serveer ik geen zelfgemaakte appelflappen op oudejaarsavond, maar heerlijke pecan vlechtbroodjes van bladerdeeg. Ik zeg bakken maar …

Pecan vlechtbroodjes van bladerdeeg

Vrijdag 29 december 2017

(Recept is voor 10 broodjes)

Ingrediënten:

  • 1 pakje bladerdeeg á 10 plakjes

Vulling:

  • 200 gr pecannoten
  • 0,5 ei, maat M
  • 4 el ahornsiroop

Topping:

  • 0,5 ei, maat M
  • circa 10 fijngehakte pecannoten
  • ahornsiroop (pas na het bakken aanbrengen!)

Verder nog:

  • keukenweegschaal
  • mengkom(men)
  • keukenmachine/ foodprocessor
  • bakplaat
  • bakpapier
  • snijplank
  • scherp mes
  • lepel
  • vork
  • siliconen kwastje

 

Bereiding pecan vlechtbroodjes van bladerdeeg

Zet alle benodigdheden klaar, laat het pakje met bladerdeeg alvast ontdooien en verwarm de oven voor op 180 graden (onder- en bovenwarmte).

Doe 200 gram pecannoten in de keukenmachine/foodprocessor en hak ze fijn, maar niet te fijn. Voeg dan de ahornsiroop en een half ei toe en meng alles goed door elkaar.

Pecan vlechtbroodjes van bladerdeeg

Verdeel de vellen bladerdeeg denkbeeldig in drie banen. Maak aan zijkanten van het bladerdeeg elk circa 7 inkepingen. Leg een ruime eetlepel van het pecannotenspijs in het midden van het bladerdeeg. Je kunt op de tekening hierboven zien hoe het in zijn werk gaat. Ik heb voor het afmeten een schone, doorzichtige liniaal gebruikt, maar het kan ook zo uit de hand.

Ik heb de onder- en bovenkant een klein beetje naar binnen gevouwen, zodat de vulling er tijdens het bakken niet uit kan lopen. Zie het als een klein drempeltje. Vouw/vlecht vervolgens alle reepjes bladerdeeg ietwat schuin over elkaar heen (zie foto).

Bestrijk de broodjes met het 0,5 losgeklopte ei en strooi er nog wat kleine stukjes pecannoot overheen. Let op!! Nog niet de ahornsiroop er overheen sprenkelen, want dat gaat verbranden in de hete oven.

Schuif de bakplaat net boven het midden in de oven en bak de ‘Pecan vlechtbroodjes van bladerdeeg’ in ongeveer 20 tot 25 minuten goudbruin. Laat ze na het bakken afkoelen op een rooster en besprenkel ze desgewenst nog met een paar druppels ahornsiroop. Deze siroop geeft een extra smaakdimensie aan de pecannootjes.

Ik zeg proeven maar!

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Pecan vlechtbroodjes van bladerdeeg’ op social media met ons deelt, voorzien van de hashtag: #XBBROOD

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood

Geef een reactie: