Pittige kaasstengels met Italiaanse kruiden

Pittige kaasstengels met Italiaanse kruiden

Deze kaasstengels zijn licht pittig, maar toch verrassend zacht van smaak. Wie eenmaal een gepeperde broodstengel met Italiaanse kruiden geproefd heeft, wil er nog een … en nog een .. en nog … . Ze zijn werkelijk verslavend lekker, al zeg ik het zelf. Dat vonden ook mijn langswaaiende familieleden. De broodstengels waren nauwelijks uit de oven of daar ging de bel. Geheel onverwachts stonden ze met zijn allen voor de deur. Ik vermoed dat ze op de geur afkomen, denk je ook niet?

Eenmaal binnen liepen ze mij snel groetend voorbij, onderweg naar het rooster met de geurende lekkernijen. “Hoi, wat ruikt het hier lekker! We mogen er zeker wel eentje proeven, toch?!” Ja, ja, dat ken ik, iets met op één been kun je niet lopen. Voordat je het weet zijn er alleen nog maar kruimeltjes over. “Gezellig jongens, maar ze moeten nog op de foto hoor,” riep ik lichtelijk in paniek. ‘Niet alle mooie exemplaren opeten!” Ternauwernood kon ik nog een paar broodstengels redden. Pfff…. Gelukkig had ik een dubbele portie gebakken. Zo zie je maar weer, eind goed, al goed. Dus als je iets goed te maken hebt met iemand of je wilt de show stelen. Doe er dan je voordeel mee. Succes verzekerd. Ik zeg bakken maar!

TIP: je hebt maar één derde van de zelfgemaakte, pittige saus voor dit recept nodig. De rest kun je 2 á 3 weken goed houden in de koelkast, mits je de saus in een brandschoon potje of flesje hebt gedaan. Lekker bij een stukje kaas of worst, maar ook als dipsaus voor chips een echte aanrader.

Pittige kaasstengels met Italiaanse kruiden zijn lekker bij een glas wijn, als snack tussendoor, bij een kom soep, voor onderweg of als bijgerecht voor een bbq feestje. Eigenlijk zijn deze kaasstengels altijd een traktatie. Ben je niet van pittig (valt best mee trouwens hoor) laat dan de pepers weg of maak bijvoorbeeld een heerlijke tomatenketchup voor op het deeg.

 

Pittige kaasstengels met Italiaanse kruiden

Vrijdag 10 november 2017

Ingrediënten:

(Voor ca. 12 broodstengels)

Deeg:

  • 250 gr tarwebloem
  • 4 gr instantgist
  • 4 gr (bakkers)zout
  • 1 el Italiaanse kruiden
  • 150 gr water
  • 50 gr jonge Goudse kaas 50+, grof geraspt (bijv. Jersey kaas)

Vulling:

  • 100 gr jonge Goudse kaas 50+, grof geraspt (bijv. Jersey kaas)
  • ca. 75 ml pittige saus (zie recept hieronder)

Pittige saus:

  • 1x Do it yourself chilisaus (van Westlandpeppers)
  • Of neem in plaats daarvan:
  • 1 rode puntpaprika
  • 2 grote, rode pepers
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 el olijfolie
  • snufje zout
  • versgemalen zw. peper
  • 1 el aardappelzetmeel
  • 30 gr witte wijnazijn
  • 250 gr water

Verder nog:

  • (steel)pannetje
  • staafmixer
  • glazen potje of flesje voor saus
  • olijfolie, om kom in te vetten
  • beetje bloem voor je werkblad
  • keukenweegschaal
  • kneedmachine (optioneel)
  • mengkom, groot
  • grove rasp voor de kaas
  • bakplaat
  • bakpapier (optioneel)
  • douchemutsje of deksel bij mengkom
  • stuk plastic voor over de bakplaat
  • schone (thee)doek (optioneel)
  • deegschraper
  • deegroller
  • schone liniaal (optioneel)
  • pizzasnijder of groot mes

 

Bereiding pittige kaasstengels met Italiaanse kruiden

Zorg dat de benodigdheden op kamertemperatuur zijn. Vergeet dus niet om de kaas op tijd uit de koelkast te halen. Weeg de ingrediënten af en zet alles klaar op je werkblad.

Pittige saus: Spoel de pepers en paprika schoon onder de koude kraan en dep ze droog. Verwijder de zaadlijsten van de paprika en indien gewenst ook van de pepers. Snijd ze in dunne reepjes. Schil de teentjes knoflook en hak ze fijn. Neem een kleine (steel)pan en zet deze op de warmtebron. Verwarm de pan schenk de olijfolie erin en fruit hierin de knoflook, pepers en paprika zachtjes. Voeg dan de witte wijnazijn, het water, een snufje zout en wat versgemalen zwarte peper toe. Laat het mengsel 5 minuten zachtjes koken (zonder deksel). Maak intussen het papje om de saus te binden: neem 1 eetlepel aardappelzetmeel en doe ik 1 eetlepel water bij, goed roeren zodat er geen klontjes meer inzitten. Schenk het papje bij de pittige saus en roer het er direct goed doorheen. Haal de pan van het vuur en pureer de saus met een staafmixer (of gebruik een blender). Giet de saus ik een brandschone glazen pot of flesje en sluit het af. Let op! Laat de saus eerst afkoelen voordat je het op het deeg aanbrengt. 

Kaas: Verwijder de korst van de oude kaas en rasp de kaas grof. Doe de geraspte kaas in een schaaltje en zet het apart.

Bekleed, indien nodig, de bakplaat met bakpapier.

Deeg kneden: Neem de mengkom van de kneedmachine, doe daar de droge bestanddelen (bloem, Italiaanse kruiden, gist & zout) in en roer alles goed door elkaar. Het is beter wanneer zout en gist niet direct met elkaar in aanraking komen, omdat zout de werking van gist teniet doet. Voeg nu het water toe. Plaats de kom in/onder de machine en zet het apparaat aan. Eerst 2 minuten op stand 0,5 om de ingrediënten goed met elkaar te mengen. Zet de machine dan op stand 1 en kneed in circa 8 á 9 minuten een soepel deeg.

Tip: Ik kneed mijn brooddeeg meestal met de Kenwood en gebruik een speciale deeghaak die niet standaard bij de machine zit.

Vliesje trekken: Test het deeg voor alle zekerheid door een dun vliesje te trekken, denk aan kauwgom. Scheurt het vliesje te snel, kneed het deeg dan nog 1 minuut. Doe nu de geraspte kaas erbij, zet de machine weer aan en kneed de kaas er snel en goed door het deeg.

Eerste rijs: Vet een mengkom lichtjes in met wat olijfolie en leg het deeg er in. Dek de kom af met een douchemutsje of een bijpassend deksel. Laat het deeg 60 minuten op kamertemperatuur rijzen (eerste rijstijd).

Deeg vormen: Haal het deeg uit de kom en leg het op het met wat bloem bestoven werkblad. Duw er voorzichtig op, zodat de grote luchtbellen zich verdelen in kleinere exemplaren, dit heet doorslaan. Maar dat ‘slaan’ zou ik niet letterlijk nemen. Rol nu, met behulp van een deegroller, het deeg uit tot een rechthoekige lap van 24 x 30 cm. Smeer de deeglap in met een dun laagje pittige saus en strooi hier ook nog wat geraspte kaas overheen. Verdeel de lap in 12 repen van 2 cm breed en 30 cm lang. Ik gebruik een schoongewassen liniaal. Het voordeel is dat je de pizzasnijder of je mes gewoon langs de lat kunt laten glijden en de repen deeg dan echt recht zijn. Ben je de gelukkige eigenaar van een timmermansoog dan kun je het natuurlijk ook gewoon uit de losse hand doen.

Tweede rijs: Er passen 12 broodstengels op één bakplaat. Vouw de repen deeg eerst dubbel, zodat ze nu nog maar 15 cm lang zijn. Druk ze zachtjes aan, zodat de vulling beter op zijn plek blijft liggen. Twist/draai de deegrepen voorzichtig en leg ze op de bakplaten. Als al het deeg verwerkt is dek de bakplaat dan af met een stuk plastic en laat de pittige kaasstengels met Italiaanse kruiden nog 30 á 40 minuten rijzen op kamertemperatuur (tweede rijstijd).

Verwarm halverwege de tweede rijstijd de oven voor op 200 graden.

Bakken: Verwijder het plastic van de bakplaat en schuif het in de oven. Bak de pittige kaasstengels met Italiaanse kruiden in circa 20 minuten goudbruin.

Laat de broodstengels na het bakken afkoelen op een rooster.

TIP: Je kunt deze pittige kaasstengels met Italiaanse kruiden heel goed in de vriezer bewaren. Maar zover zal het waarschijnlijk niet komen. Zie hier maar eens vanaf te blijven.

 

Ik zeg proeven maar!

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van je baksel op social media met ons deelt, voorzien van de hashtag: #XBBROOD

 

Bron: Met dank aan ‘Westlandpeppers’ voor het beschikbaar stellen van een pakketje met verse ingrediënten om zelf 250ml chilisaus te maken en ‘The Jersey Heroes’ voor en stukje Jersey kaas van 350 gram. Via de herfst foodybox 2017 van ‘Kroon op het werk’.

©XBB Copyright Xandra bakt brood

One comment on “Pittige kaasstengels met Italiaanse kruiden”

  1. sophieke schreef:

    ziet er heerlijk uit….gaan we zeker binnenkort eens proberen !

Geef een reactie: