Verstopte groentebrood met rode biet

Verstopte groentebrood met rode biet

Deze ‘verstopte groentebrood met rode biet’ bolletjes zijn verrassend lekker. En bovendien erg mooi van kleur. Daar kun je absoluut mee voor de dag komen. Beleg ze met een plakje geitenkaas of bijvoorbeeld een (ham)burger. In ons geval dan wel een vleesloze variant. Ik moet van dochterlief even melden dat een bietenbroodje met hummus een echte aanrader is. Zij is zo’n grote fan van deze bolletjes dat het merendeel door haar is opgepeuzeld. Gelukkig heb ik er snel nog een paar in mijn eigen diepvrieslade kunnen ‘verstoppen’. Zodat dit bakkertje zelf ook nog wat te eten heeft. En ach, dan bak ik ze gewoon nog een keer. Beter zo dan dat je achteraf hoort: “Sorry mam, maar ik vond ze echt niet zo lekker.” Al ben ik wel blij dat ik dat commentaar maar heel zelden hoor. Iedereen heeft wel eens een bak experiment dat minder goed slaagt. Tenminste, dat hoop ik maar. Gelukkig zijn mijn gevleugelde vriendjes in zo’n geval een stuk minder kieskeurig.

TIP: Dit recept is gebaseerd op de zachte witte broodjes, elders op mijn website.

Rode biet en glutenstrengen

Het volgende feit is geen exacte wetenschap, maar mijn conclusie na het bakken van veel verschillende soorten bietenbrood. Iets wat bij het gebruik van andere soorten groentesap veel minder opvallend is. Bietensap lijkt de kwaliteit van de glutenstrengen behoorlijk te kunnen beïnvloeden. Helemaal wanneer je in verhouding meer bietensap dan water gebruikt. Hoe meer biet, hoe slapper de glutenstrengen blijven. Maar als je een mooi rozerood eindresultaat wilt hebben, dan moet je wel voldoende bietensap gebruiken. Het bietendeeg laat zich iets minder mooi vormen, maar dat komt waarschijnlijk ook door de stukjes walnoot. Ondanks dat is dit recept ook voor de minder ervaren bakker goed te doen. Ik wilde alleen mijn ervaringen met je delen. Dan weet je waarom je deeg iets anders kan reageren.

Groentejuwelier of eigen oogst

De ultieme smaak van deze verstopte groentebroodjes is absoluut de moeite van het bakken waard. Dus hup naar de groentejuwelier om verse bietjes in te slaan. Of zaai ze volgend jaar in je eigen tuin of in een grote bloempot. In die laatste optie doen ze het trouwens geweldig goed. Ik heb rode en gele bieten door elkaar gezaaid. Ze groeien zo hard dat ik ze binnenkort al kan oogsten. Wist je trouwens dat je het blad ook gewoon kunt eten. Ze zijn jong heel lekker door een salade en als ze wat groter zijn kun je ze wokken of door een smoothie blenden.

Zoek je nog meer recepten met verse of gekookte rode bieten, kijk dan even hier:

Verstopte groentebrood met rode biet

Dinsdag 18 juli 2017

Verstopte groentebrood met rode biet

Ingrediënten (12 stuks):

Sap:

  • 200 gr verse rode biet, ongekookt, geschild en in blokjes gesneden
  • 100 gr appel, geschild en in blokjes gesneden
  • 50 gr koud water

Deeg: 

  • 330 – 340 gr bieten-appelsap (zie hierboven)
  • 400 gr tarwebloem
  • 100 gr roggebloem
  • 7 gr instantgist
  • 8 gr bakkerszout
  • 50 gr roomboter, gesmolten

Vulling:

  • 75 gr walnoten, in kleinere stukjes gebroken

Topping:

  • klein beetje gesmolten roomboter (optioneel)

Verder nog:

  • blender
  • schilmesje
  • keukenweegschaal
  • kneedmachine (optioneel)
  • deegsteker en – krabber
  • mengkom met deksel of douchemutsje
  • olie om de kom mee in te vetten
  • bakplaat
  • bakpapier (optioneel)
  • siliconen kwastje
  • schaaltje, roomboter
  • hittebestendig schaaltje, stoom in oven
  • rooster

 

Bereiding verstopte groentebrood met rode biet

Zorg dat alle benodigdheden op kamertemperatuur zijn, weeg de ingrediënten alvast af en zet ze klaar. Dat werkt een stuk makkelijker. Niets is vervelender dan onder het bereiden nog op zoek te moeten gaan naar die ene broodnodige keukengadget.

Breek de walnoten in kleinere stukken. Leg ze in een schaaltje en zet ze even apart.

Blender: Schil de bieten en de appel en snijd ze daarna in kleinere stukken. Doe de stukjes biet, appel en het water in de kan van de blender en mix er een egaal sapje van.

Kneden: Neem de kom van de kneedmachine en doe hier tarwebloem, roggebloem, instantgist en bakkerszout in en meng deze ingrediënten goed door elkaar. Giet dan het bieten-appelsap en het water erbij en bevestig de mengkom aan de machine.  Zet de kneedmachine aan (Kenwood met speciale brooddeeg kneedhaak) en laat deze ca. 5 minuten kneden op stand 1. Nu gaat ook de zachte roomboter bij het deeg. Laat de kneedmachine nog een keer 5 minuten kneden op stand 1. Het deeg moet nu iets lauwwarm en soepel aanvoelen.

Vliesje trekken: Neem een stukje deeg en trek dit zachtjes uit elkaar, zodat er een dun vliesje ontstaat, denk aan kauwgom. Scheurt het vliesje te snel, kneed het dan nog 1 minuut.

Vulling toevoegen: Meng/vouw/kneed de stukjes walnoot, de uitgelekte rozijnen en de dobbelsteentjes appel voorzichtig door het deeg. Kneed niet te lang.

Eerste rijs: Vet een mengkom goed in met een beetje olie. Maak een bol van het deeg en leg het in de kom. Sluit deze af met een bijpassend deksel of bijvoorbeeld een douchemutsje. Laat het deeg 60 minuten op kamertemperatuur rijzen.

Doorslaan & vormen: Haal het deeg uit de kom, druk voorzichtig het lucht er een klein beetje uit. Verdeel het deeg in 12 gelijke stukjes van ongeveer 80 gram en bol ze lichtjes op. Verdeel ze gelijkmatig over de bakplaat en kwast de bovenkant in met een klein beetje gesmolten roomboter.

TIP: Als je niet weet hoe het opbollen van de broodjes werkt bekijk dan eerst even dit filmpje op YouTube.

Tweede rijs: Schuif de bakplaat met het deeg in een plastic zak, blaas deze als een ballon op en sluit de zak met een clip. Of plaats er een omgekeerde opbergkrat overheen. Wanneer je in de zak of bak ook nog een glas of beker met heet water plaatst, zal het deeg niet uitdrogen. Laat de deegbolletjes nu 45 tot 60 minuten rijzen.

Oven voorverwarmen: Verwarm halverwege de tweede rijstijd de oven voor op 200 graden.

Deeg testen: Verwijder het plastic. De bolletjes deeg zouden nu bijna in volume verdubbeld moeten zijn. Duw voorzichtig met een vingertop in het deeg. Wanneer het heel langzaam terug veert is het voldoende gerezen.

Bakken: Verwijder het plastic, schuif de bakplaat in het midden van de oven en onderin een hittebestendig bakje met wat kokend water. Verlaag de oventemperatuur naar 180 graden. Bak het ‘verstopte groentebrood met rode biet’ in circa 15- 20 minuten lichtbruin. Haal ze uit de oven en laat de broodjes afkoelen op een rooster. 

TIP: De bolletjes ‘verstopte groentebrood met rode biet’ kunnen heel goed worden ingevroren.

 

Ik zeg proeven maar!

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van je baksel op social media met ons deelt, voorzien van de hashtag: #XBBROOD

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood

 

2 comments on “Verstopte groentebrood met rode biet”

  1. Ciska schreef:

    Goedemorgen

    Gaat het om rauwe of voorgekookte bieten?

    Gr Ciska

    1. Xandra schreef:

      Beste Ciska, zoals in het recept staat gaat het om verse bietjes, dus ongekookt. Ik zal het er voor alle duidelijkheid nog even achter zetten 😉 Groetjes, Sandra

Geef een reactie: