Zachte witte broodjes

Zachte witte broodjes

Wie lust ze ze niet van die zachte witte broodjes. Ze worden ook wel melk- of boterbroodjes genoemd. Ik heb ze deze keer rond gemaakt, maar een langwerpig kadetjes zijn ook leuk. Wil je een iets gezondere variatie vervang dan een deel van het tarwebloem door volkorenmeel. Of maak ze eens van spelt. Deze zachte broodjes zijn lekker als ontbijt, voor de lunch of neem ze mee naar school of je werk. Ze combineren prima met allerlei verschillende soorten beleg zoals jam, (pinda)kaas, vleeswaren en rauwkost.

Makkelijk zelf te maken

Waarom zou je van die smaakloze plofbroodjes vol onnodige toevoegingen uit de supermarkt eten? Bak deze heerlijke zachte witte bolletjes lekker zelf. Het is echt niet moeilijk om ze te maken. Haal goede bloem bij een korenmolen en ga aan de slag. Ik beloof je dat je daarna nooit meer andere broodjes wilt. Het is een leuk klusje om

bijvoorbeeld samen met de kids te doen. Spannend toch! Met zijn allen ongeduldig voor de oven wachten tot dat ze eindelijk goudbruin zijn. Veel bakplezier!

Zachte witte broodjes

Ingrediënten (voor 12 stuks):

  • 500 gr tarwebloem
  • 350 gr melk
  • 7 gr instantgist
  • 20 gr kristalsuiker
  • 10 gr bakkerszout
  • 50 gr zachte roomboter

Topping:

  • 1 ei + 1 el water, losgeklopt (kreeg deze tip van een professionele bakker)

Verder nog:

  • grote kom
  • olie om de kom licht in te vetten
  • badmutsje
  • kneedmachine (optioneel)
  • goede keukenweegschaal
  • 2 bakplaten
  • 2 vellen bakpapier
  • 2 stukken plastic om deeg af te dekken tijdens het rijzen

 

Bereiding zachte witte broodjes

Zorg dat de benodigdheden op kamertemperatuur zijn.

Doe eerst het bloem, gist en suiker in een kom en meng deze goed door elkaar. Let op! Het zout nog niet toevoegen, dat gebeurd in een later stadium. Dan de lauwe melk bij het droge mengsel gieten. Zet de kneedmachine aan (Kenwood met speciale brooddeeg kneedhaak) en laat deze ca. 5 minuten draaien op stand 1. Of kneed het deeg 6 – 8 minuten rustig met de hand.

Nu gaat ook de zachte roomboter en het zout bij het deeg. Laat de kneed machine nog een keer 5 minuten draaien. Of kneed het nog een keer 6 – 8 minuten rustig met de hand. Het deeg moet nu iets lauwwarm en soepel aanvoelen.

Je kunt het even testen met een klein stukje deeg. Zachtjes uit elkaar trekken, zodat er een dun vliesje ontstaat, denk aan kauwgom. Als het niet snel scheurt, kun je van al het deeg een bal vormen en in een licht ingevette kom doen. Dek deze af met het douchemutsje of een stuk plastic en laat het op kamertemperatuur 45 tot 60 minuten rijzen (= 1 ste rijs). Het deeg moet ongeveer in omvang verdubbelen.

Haal het deeg uit de kom, kneed het even licht door. Verdeel het deeg in 12 gelijke stukjes van ongeveer 80 gram en bol deze lichtjes op.

Als je niet weet hoe dit moet bekijk dan eerst even dit filmpje.

Leg ze per 6 op een met bakpapier beklede bakplaat, want dan hebben ze voldoende ruimte om te rijzen en blijven ze mooi rond. De zachte witte broodjes lichtjes bestrijken met wat eimengsel. Dek ze dan af met een licht ingevet, stuk plastic (een opengeknipte plastic zak bijv.). Nog 60 minuten op kamertemperatuur laten rijzen (= 2de rijs). De deegbolletjes moeten ongeveer in omvang verdubbelen. Verwarm halverwege de 2de rijstijd alvast de oven voor op 200 graden.
Verlaag, wanneer je het deeg in de oven schuift, de oventemperatuur naar 180 graden. Plaats de eerste bakplaat in het midden van de oven en bak de zachte witte broodjes in circa 15 minuten goudbruin. Haal ze uit de oven en laat de broodjes afkoelen op een rooster. Bak intussen het tweede bakblik met deeg.

Tip: De zachte witte broodjes kunnen heel goed worden ingevroren.

EET SMAKELIJK!

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood

115 comments on “Zachte witte broodjes”

  1. Bertie schreef:

    Ik heb nog nooit van bakkerszout gehoord, kun je me zeggen waar ik dat kan kopen?
    Dank je wel alvast voor je reactie.
    B.

    1. Xandra schreef:

      Beste B.,

      Bakkerzout is keukenzout waar jodium aan toe is gevoegd. Bakkers en bakkerijen gebruiken ook dit speciale bakkerszout. Dit is wettelijk zo geregeld om ziektes met de schildklier te voorkomen. Het schijnt dat wij d.m.v. onze dagelijkse voeding anders te weinig jodium binnen krijgen. Ik eet geen brood uit de winkel, vandaar dat ik daarom bakkerzout gebruik. Ik koop het bij molen De Zandhaas, maar zag het laatst bijvoorbeeld ook bij de Aldi staan in een kokervormige verpakking.

      Groetjes, Xandra.

      1. lars schreef:

        kun je inplaats van de kristal suiker ook gewonde suiker toevoegen?

        1. Xandra schreef:

          Beste Lars, ja hoor dat kan. Gr Sandra

  2. Ramona schreef:

    Hallo Xandra,

    Zojuist deze broodjes gebakken. Hier en daar een beetje uitgerekt, wat de pret qua smaak beslist niet mag drukken 😉 écht een broodje voor het lekkere! Of onderweg 🙂
    Na het bakken had ik ze nog met een beetje roomboter ingesmeerd, voor een mooie en smaakvolle glans 😀
    Voor herhaling vatbaar!

    1. Xandra schreef:

      Leuk Ramona! Bak ze! Groetjes, Xandra

  3. lifeguard81 schreef:

    Blijven deze echt zacht? Op de foto zien ze er ook minder luchtig uit dan van de bakker.
    Ik ga ze eens proberen te maken.
    Bedankt voor de uitleg.

    1. Xandra schreef:

      Beste lifeguard81,

      Zoals de naam al zegt zijn het zachte bolletjes 😉 Deze broodjes hebben iets minder volume dan die van de supermarkt of de bakker. Zij verkopen meestal smaakloze plofbroodjes waar je zoveel lucht in zit dat het absoluut je maag niet vult. Net zoiets als plofkip. Broodjes van goede kwaliteit hebben eigenlijk geen beleg nodig, misschien alleen een likje echte roomboter. Veel bak plezier en eet smakelijk!

      Groetjes, Xandra

      1. johan keessen schreef:

        smaakloze plof broodjes van de bakker????
        nee dat is niet waar misschien van de supermarkt maar zeer zeker niet van een goede bakker , het verschil zit hem in het ascorbinezuur wat in het broodvet zit wat de bakker gebruikt dit is echter geen nadeel voor de smaak het komt juist de smaak ten goede .
        het zuur zorgt ook voor een mooi toonbaar broodje.

  4. sava schreef:

    heel leuk recept toch even een vraag :wat als ik bv siroop en gemalen kokos er door wil doen.

    1. Xandra schreef:

      Hoi Sava,

      Dat kan hoor, maar als je veel siroop gebruikt kan het zijn dan je iets minder water of melk moet toevoegen. Geraspte kokos lijkt mij ook erg smakelijk, voeg dit pas toe wanneer de glutenstrengen zich al goed hebben kunnen ontwikkelen, dus pas na een minuut of 8 á 10 kneden. Veel succes met bakken. Groetjes, Xandra.

  5. Remco schreef:

    Recept geprobeerd en meteen perfect, bedankt voor de duidelijke uitleg en youtube film.
    Dit recept komt bij onze favorieten

    1. Xandra schreef:

      Graag gedaan Remco 🙂

  6. Klaas schreef:

    Zojuist geprobeerd en inderdaad, heerlijke broodjes.
    Het kneden heb ik de BBM laten doen hoor..

  7. wilma schreef:

    Prima gelukt. Ik ga dit recept zeker vaker gebruiken. Thanks.

    1. Xandra schreef:

      Graag gedaan Wilma, fijn dat de broodjes zo in de smaak vallen. Bak ze! Groetjes, Sandra

  8. sophieke schreef:

    Lekkere broodjes….wel veel zout , ik had er al minder in gedaan en vond ze nog heel zout smaken

    1. Xandra schreef:

      Beste Sophieke, wat jammer dat je de broodjes niet zo lekker waren, 10 gr zout op 500 gr bloem/meel is een normale hoeveelheid en dat proef je eigenlijk niet in echt terug het brood. Ik weet natuurlijk niet hoe je het zout hebt afgewogen. Ik gebruik altijd een digitale weeglepel voor kleine hoeveelheden gist en zout, omdat deze veel nauwkeuriger weegt dan een weegschaal. Weeglepels zijn vaak al voor een klein bedrag te koop. Dus wanneer je veel bakt kan ik je die echt aanraden.
      Groetjes, Sandra

  9. eric schreef:

    Vandaag deze broodjes gebakken, ze waren heerlijk.

  10. henk schreef:

    In biologische producten mag zeezout worden gebruikt in plaats van bakkerszout. net zo lekker, en zeker als je het zelf maakt.

    p.s verkoopt de zanthaes nog steeds van die lekkere koeken???

    1. Xandra schreef:

      Beste Henk, Ik gebruik bakkerszout, omdat daar jodium aan toegevoegd is. Mijn huisarts heeft dat geadviseerd, vanwege de wisselende waardes van mijn schildklier. Zee- en Himalayazout gebruik ik soms ook hoor 😉
      Of de Zandhaas nog koeken verkoopt weet ik helaas niet. Groetjes, Sandra

  11. henk schreef:

    eet eens vaker witvis (kabeljauw, koolvis, schelvis, rode mul) of vette zeevis (haring, makreel, zalm, tonijn)
    bevat ook genoeg jodium om bij een tekort genoeg binnen te krijgen..
    zeewier is helemaal top!!
    zeezout bevat ook jodium, maar weinig :-((
    bedankt voor je reactie

  12. Susanne schreef:

    Oeeeh, wat een heerlijke broodjes! Amper werk (had als compromis tussen keukenmachine en kneden met de hand een mixer met deeghaken gebruikt) en ze zijn echt absoluut verrukkelijk! En dat met gewoon goedkope tarwebloem.

  13. Gerrit schreef:

    Twee weken voor het eerst gebakken BBM op deeg laten kneden daarna met de hand een rol gemaakt en in 12 stukjes verdeeld en bolletjes gedraaid heerlijke broodjes mijn hulp was er gek op .Ik ben nu weer aan het bakken Be dankt voor het recept

    1. Xandra schreef:

      Graag gedaan Gerrit!

  14. Hoi Xandra, afgelopen juli zijn wij naar de VS verhuisd voor een periode van 3 jaar. Het brood hier is om van te janken. Ik was heel blij dat ik jouw recept tegenkwam voor deze zachte broodjes. Op zich lukken de broodjes wel alleen worden ze niet bruin zoals op de foto. Kun jij daar een reden voor bedenken?

    1. Xandra schreef:

      Beste Eveline, dat kan volgens mij meerdere oorzaken hebben, misschien de temperatuur van de oven ietsje hoger zetten of de broodjes iets hoger in de oven plaatsen. Ook kun je de deegbolletjes net voor de 2de rijs aan de bovenkant insmeren met een beetje melk. De suikers die hier in zitten zorgen ook voor een bruiner kleurtje. Succes! Gr. Sandra.

  15. Angelique schreef:

    Hallo!

    Vandaag maak ik de broodjes voor de 2 e keer!
    Mijn gezin was er helemaal weg van, en wat is t onwijs simpel zeg!

    Deze keer ben ik wel echt Door blijven kneden tot het deed bijna niet meer plakte aan mn handen, in de hoop dat de broodjes nog net iets luchtiger worden!

    Ook iets minder suiker gebruikt, want persoonlijk vond ik ze veel te zoet (persoonlijke smaak)

    Hopelijk deze keer weer zulke enthousiaste reacties van mn gezin!

    Bedankt voor dit simpele recept :)!

    1. Xandra schreef:

      Graag gedaan Angelique 🙂

  16. Gitte schreef:

    Heerlijk recept!! Eindelijk zachte bollen! Ik had er 20 gram baking soda ingedaan ipv zout..heerlijk luchtig resultaat net zoals van de bakker. O ja en ipv roomboter margarine gebruikt. Had geen roomboter in huis en kon niet wachten om die heerlijke broodjes te maken. Dank je!

  17. Piet schreef:

    Hoi. Ik had een vraagje waar koop je de badmuts en hoe moet ik de lauw-warme melk zien. Gr piet

    1. Xandra schreef:

      Beste Piet,

      De wegwerpbadmutsen heb ik bij SoLow gekocht een budgetwinkel. Maar je kunt ze waarschijnlijk ook wel bij een drogist krijgen. Kun je ze niet vinden, dan is een stuk plastic met een stuk elastiek ook een oplossing. Lauwwarm zie ik al volgt, wanneer je de melk met je hand voelt dan is het een beetje lauw, zoals een glas warme melk die je bent vergeten op tijd op te drinken. (Zoals je de warmte van een flesje melk voor een baby test). Ik hoop dat het zo duidelijker is. Gr. Sandra

      1. Jolanda schreef:

        Je kunt ipv plastiek ook een schone natgemaakte en goed uitgewrongen theedoek er over heen hangen. Doe ik zelf altijd en gaat prima.

        1. Xandra schreef:

          Beste Jolanda, dat kan ook, maar ik vind dat zelf minder prettig werken. Bovendien moet je zorgen dat je dan geen wasmiddelen gebruikt tijdens het wassen. Zo heeft iedereen zijn werkwijze. Bak ze! Groetjes, Sandra

  18. Steven schreef:

    Uitstekend recept, bedankt.
    Deze pagina staat nu in mijn favorieten en ik zal ze zeker vaker maken. En uiteraard ook je andere recepten bekijken.

    1. Xandra schreef:

      Leuk Steven, bak ze! Gr. Sandra

  19. peter schreef:

    Hoi. Ik wil dit recept gebruiken om hamburgerbroodjes te bakken. Omdat deze wat groter en hoger moeten zijn wil ik er zes maken met de hoeveelheden die jij aangeeft. Ik heb echter geen idee hoeveel langer ik de grotere broodjes moet bakken. Wat zou jij doen?
    Groet, Peter

    1. Xandra schreef:

      Ha Peter, wanneer ze maar een klein beetje groter zijn, dan ik zou eerst een minuut of 3 á 5 extra starten. Waarschijnlijk is dat voldoende. Bak ze! Groetjes, Sandra

      1. johan keessen schreef:

        hallo beste,
        wanneer de broodjes zwaarder worden afgewogen moet er zonder meer ,meer gist op daar ontkom je niet aan .
        verder staat er ook dat er lauw warme melk moet (kan) worden gebruikt voor topping?????
        welnu in de meeste gevallen zal dit verbranden ,dit komt door de melksuiker die in de melk zit dus een opmerking doe dit aub nooit maar was de broodjes zodra ze uit de oven komen gewoon met water. verder is 80 gram wel iets te veel gewoonlijk worden er in de bakkerij broodjes geproduceerd van 60 of 70 gr ook dit heeft te maken met het gist percentage ,dat is 3% van het bloem gewicht .
        ook raadzaam is om het vet en niet het zout er als laatste bij te doen.het zout kan zich moeilijker verdelen dan vet ,men kan ook kiezen om het gist te vermengen met het vocht han kan je het zout er direct mee draaien.
        ik hoop dat u hier iets aan heeft (aldus een oud leraar brood en banket te Wageningen .johan keessen)

        1. Xandra schreef:

          Dank je wel Johan voor de tips. Ik beweer niet dat ik de waarheid in pacht heb, ik ben slechts een hobbybakker die haar ervaringen en recepten deelt via dit blog. Ik weet wel dat vele wegen naar Rome leiden. Zoveel bakkers, zoveel manieren van werken. Thuis brood bakken vraagt om andere percentages en werkwijzen dan in een bakkerij, waar de omstandigheden totaal anders zijn. Op internet zijn daar regelmatig stevige gesprekken over. Met een aantal van jou stellingen ben ik het niet eens, maar ik ga daar verder niet over in discussie.

          Groetjes, Sandra

          1. j. de Klein schreef:

            Ik kan mij ook niet voorstellen dat na zoveel positieve reacties iets verkeerd gedaan wordt met respect voor professionele broodbakker Johan

  20. Pia in den bosch schreef:

    Helemaal top nu echt weer zin in te bakken mag ik je bedanken,

    1. Xandra schreef:

      Graag gedaan Pia 🙂

  21. Pia in den bosch schreef:

    je bent geweldig ,ik heb het helemaal opgepikt en ga er meedoor.

  22. Cor Dekker schreef:

    Kan ik ook water gebruiken ipv melk?

    1. Xandra schreef:

      Beste Cor, ja hoor dat kan. Alleen zullen de broodjes iets minder mooi goudbruin kleuren.

  23. Hester schreef:

    Hallo Xandra,

    Voor hoeveel broodjes is dit recept ongeveer? En is het ook mogelijk in plaats van bakkerszout zeezout of baksoda te gebruiken?

    Groetjes, Hester

    1. Xandra schreef:

      Beste Hester, halverwege het recept staat het aantal (12 kleine bolletjes). Ik heb het nu ook maar even bovenin vermeld. Je kunt bakkerszout door alle soorten zout vervangen, maar niet door baksoda! Bakkerszout is keukenzout waar extra jodium aan toe is gevoegd. Bak ze! Groetjes, Sandra

  24. Hoi Xandra, ik ben bezig om zelf te leren brood bakken. 1e brood in de BBM, 10 Mg zout gebruikt, veel te zoute smaak. 2e brood in bakblik gebakken , de helft zout gebruikt 5 Mg. Nog een veel te zoute nasmaak. Wel gewoon keukenzout gebruikt. Wat doe ik fout?? Of moet ik al het zout weglaten?? Hoop dat jij mij kunt helpen.?? Groetjes Janny

    1. Xandra schreef:

      Ha Janny, Ik weet niet hoeveel meel/ bloem je hebt gebruikt, want dat is wel belangrijk om te weten. Op 100 gr meel/bloem gebruik je doorgaans 1,8 á 2 gr zout. Groetjes, Sandra

  25. Leonora Atapary schreef:

    Goedemorgen Xandra. Ik heb zoveel recepten geprobeerd om zachte broodjes te krijgen maar dat is nog niet helemaal gelukt. Deze lijken me echt lekker en zacht. Zou ik hier ook zoete broodjes van kunnen maken door er meer suiker aan toe te voegen? Of zou het daardoor mislukken? Zo ja, op welk moment zou ik de extra suiker moeten toevoegen? Alvast bedankt. groetjes Noor

    1. Xandra schreef:

      Beste Noor, als je niet teveel suiker toevoegt zou het wel moeten lukken denk ik. Met een klein beetje krijg je al een zoete smaak. Je zou ook een deel aan de buitenkant van de broodjes kunnen doen. Na het vormen, dus net voor de tweede rijs, deeg een klein beetje vochtig maken en door een laagje suiker rollen.
      Als je alleen iets meer door het deeg wilt dan kun je dat meteen toevoegen voordat je gaat kneden of pas als het klompjes suiker zijn na het vormen van het gluten netwerk. Kijk dan even bij mijn recept voor suikerbrood. Bak ze! Groetjes, Sandra

      1. johan keessen schreef:

        nee suiker aan de buitenkant kan bij dit recept niet dit vanwege de afbak temp de suiker zal verbranden

        1. zweerius schreef:

          heb ze gisteren gebakken. Lekker. korst was ietse steviger dan ik had verwacht en ook niet zo mooi goudbruin als in jouw foto, ook ietsje minder ‘fluffy’ dan ik had verwacht maar dat ded aan de smaak niets af. Ga ze vandaag meer maken.
          De videolink die je gaf over het kneden van bolletjes bracht me tot een veel leerzamere link over kneden en deeg in het algemeen: https://www.youtube.com/watch?v=aAvlONuJXP0

          1. Xandra schreef:

            Dank je wel Zweerius voor de goede tip.

  26. Peter Slabbekoorn schreef:

    Ik heb dit recept gebruikt, maar wat uitgebreid door er eibroodjes van te bakken. Na de eerste rijs opnieuw kneden zoals omschreven, daarna in vormpjes van minimaal 9 cm (kan je ook van alluminiumfolie maken) een bodempje van een halve centimeter dik leggen, daarna een opstaande zijkant maken zodat je een bakje van deeg hebt. Op de bodem leg je een plakje ham of ontbijtspek en daarop enkele plakjes kaas. Daaroverheen tik je een rauw ei leeg. Dan de tweede rijs, zoals omschreven. 15 minuten bakken op 180 graden en je hebt heerlijke eibroodjes.

  27. Wildred schreef:

    Prima broodjes gebakken hier zo! Lekker op smaak!

  28. Aad schreef:

    Hoi Xandra, Naast het gebruikelijke, bruin, volkoren, meergranen, brood, heb ik nu ook een paar keer de witte bolletjes gemaakt. Ik vind ze eigenlijk wat te vast en heb het recept in overleg met onze bakker, enigszins aangepast. Ik gebruik geen roomboter maar Zeeuws Meisje en dan 70 gram. Na het kneden laat ik het deeg 20 min.rijzen, sla het dan door en dan nog eens 30 min. rijzen. Broodjes maken en 60 min. rijzen. Broodjes zijn dan iets luchtiger.

    Het resultaat is wel, dat ik nu helemaal geen brood meer bij de bakker koop

    misschien ook nog wel leuk om eens aan ander broodje te maken: http://www.meesterlijkbrood.nl/

    groeten
    Aad

    1. Xandra schreef:

      Beste Aad,dank je wel voor de goede tip! Gr. Sandra

  29. Fred Bos schreef:

    Hoi Xandra,
    Ik woon in Thailand en heb ze volgens recept gemaakt. Perfect. Ik heb alleen een tip: Als je net als ik een kleine elektrische over heb met onder en boven verwarming, zet ze dan onderin en verwarm alleen met de boven verwarming en niet meer als 160 graden. Anders wordt de korst te hard. Ze zijn erg lekker en zeker met een eigen gemaakte hamburger. Ik heb met hetzelfde recept krentenbollen gemaakt. Groot succes, alleen dan wel in het midden en twee kanten verwarmen. Mijn Thaise vrouw had dit nog nooit gegeten en ze smult ervan!! Bedankt dus.

    1. Xandra schreef:

      Wat leuk om te horen Fred. Bak ze! Gr. Sandra

  30. Amgelique schreef:

    Ze zijn verrukkelijk!
    Mijn zoontje en ik zijn lactose-intollerant en kunnen nooit zachte broodjes eten.
    Nu heb ik het zelf gemaakt met melk zonder lactose (lidl) en plantaardige boter (wajang) na het bakken nog even ingesmeerd met gesmolten boter.
    We kunnen er geen genoeg van krijgen!
    Bedankt voor het recept.

    1. Xandra schreef:

      Graag gedaan Amgelique!

  31. Pia in den bosch schreef:

    De lekkerste broodjes zijn van xandra

  32. Ramona schreef:

    Dag xandra!

    Inmiddels weer een lange tijd geleden sinds mijn eerste ervaring met deze lekkere broodjes.

    Nu heb ik ze voor morgen weer op de planning staan, maar wil ik er graag puntjes van maken ipv bolletjes. Ik wil namelijk broodjes met knakworst maken voor onze kids 🙂
    Hoe vorm ik puntjes?

    Wat de suiker betreft, zou ik deze voor elk ander zoetmiddel kunnen gebruiken in gelijke hoeveelheid? Honing bijvoorbeeld? Of speltstroop? Zou ik de suiker ook weg kunnen laten?

    Wederom hartelijk dank!

    Ramona

    1. Xandra schreef:

      Ha Ramona, eindelijk even rust gevonden om je vragen te beantwoorden. Als je puntjes wilt maken dan kan dat bijvoorbeeld zo: http://www.xandrabaktbrood.nl/how-to-2/een-batard-brood-vormen/ er zijn ook andere werkwijzen, maar die staan niet op mijn blog. Ik weet niet of je het eerste boek van Levine hebt, daar staat ook het een en ander in.
      Suiker is voor de kleur, zoetigheid en activeren van gist. Je kunt het vervangen door andere zoetigheid of gewoon weglaten. De broodjes zullen dan wel iets anders smaken. Gr. Sandra

  33. Ramona schreef:

    Dag dag!
    Inmiddels zijn de broodjes gebakken en ze zijn erg smaakvol! De suiker heb ik weg gelaten en alles met de hand gekneed.
    Op youtube had ik nog een filmpje van een meneer gevonden die puntjes ging bakken. Zijn proces tussendoor was iets anders. Hij vormde direct balletjes voor de eerste rijs…liet deze ongeveer een 20min afgedekt staan waarnaar hij er vervolgens puntjes van ging maken, ze bestreek met ei en ze toen ongeveer 1 uur liet rijzen en ze toen in een oven deed op 230°C a 7,8 min.

    Het vormen van de puntjes voor mij ging redelijk, maar het vergt nog enige oefening. Ze waren namelijk niet echt langwerpig meer 😉 wellicht heeft het inderdaad met het proces te maken?

    Ook wilde ze niet echt bruin worden. Ik heb ze langer in de oven gelaten tot ongeveer een 25min zelfs… gelukkig kwam dit de broodjes verder ten goede 😉

    Ze waren toch lekker luchtig!

    1. Xandra schreef:

      Waarschijnlijk duurde het bruinen van de broodjes langer, doordat er geen suiker in zat. Het vormen van langwerpige broodjes vraagt inderdaad om wat meer oefening. Vele wegen leiden naar Rome, dat gaat ook op wat betreft het bakken van brood.

  34. Noëlla schreef:

    heb hier lekker frikandellen broodjes van gemaakt was echt heerlijk

  35. Joshi schreef:

    Hallo Xandra 🙂

    Leuk recept en zeker te gebruiken. Wat je als hobby bakker niet zou moeten doen, zulke dingen met industiebrood vergelijken, wat de meeste hobby bakkers graag doen. Wat zij kunnen, kunnen wij niet en dat is goed zo. Ik heb het handwerk nog in de DDR geleerd en ben steeds weer heel verbaasd, hoe wijnig mensen van daag de dag nog een ‘eerlijk’ broodje kennen en in duitsland kent men zachte broodjes van hamburgers en melkbroodjes. En ja, over kneden en mengen, wat wanneer en hoeveel bestaan verschillende meningen, waarbij ikzelf naar de bakverordening van nederland handel, die is iets mooier opgesteld als die in duitsland.

    Dus veel plezier bij het experimenteren en eten. 🙂

    groeten, Joshi

    1. Xandra schreef:

      Dank je wel Joshi, eindelijk iemand die het begrijpt 🙂 Bak ze! Goetjes, Sandra

  36. elisabeth schreef:

    Kan ik ook gewoon zout gebruiken in plaats van bakkerszout?“

    1. Xandra schreef:

      Beste Elisabeth, ja dat kan. Bakkerszout is keukenzout waar jodium aan toe is gevoegd. Gr. Sandra

  37. Marjolein schreef:

    Hi! Waarom mag het zout er pas later bij? Ik wil dit deeg graag door mijn BBM laten maken. Normaal doe je dan alles erin en de gist in de gist dispenser.
    Zou dat nu niet goed gaan denk je?

    1. Xandra schreef:

      Beste Marjolein, zout is van invloed op het ontwikkelen en de elasticiteit van de glutenstrengen. Zodra je het zout bij het deeg doet, zul je merken dat het direct steviger en minder rekbaar wordt. Als het niet anders kan dan doe je gewoon het zout er meteen bij. Je zult dan ook goede broodjes kunnen bakken. Bak ze! Gr. Sandra

  38. Geert schreef:

    Vandaag voor de eerste keer gemaakt. Ze waren echt heerlijk. Ze waren zo op. Ik gebruik standaard 20 procent minder zout. Dus acht IPV tien gram in dit geval. Bedankt voor dit recept Sandra

  39. Herman schreef:

    Heerlijk recept. Nu een vraag. Volgens sommigen is het gebruik van verse gist nog lekkerder. Weet je hoe je het recept dan moet aanpassen?

    1. Xandra schreef:

      Beste Herman, ik proef zelf niet echt verschil, maar anderen zeggen van wel. Zal persoonlijk zijn denk ik. De verhouding verse gist : instantgist = 3 : 1 Dus wanneer er in een recept 7 gram instantgist staat, dan kun je dit vervangen door 21 gram verse gist. Bak ze! Gr. Sandra

      1. Herman schreef:

        Beste Xandra. Bedankt voor je reactie. Ik heb hetzelfde recept nu met verse gist en instant gist gebruikt. Met verse gist vind ik het toch een stuk lekkerder. Het nadeel is natuurlijk dat verse gist niet zo lang houdbaar is, dus je moet het maar net in huis hebben. Gr. Herman

  40. Herman schreef:

    Hetzelfde recept, maar met dan volkoren meel is ook heel lekker. Het bestrijken met ei voegt dan niet zoveel toe, omdat het toch al bruin wordt. Zeker niet als je de broodjes invriest, want dan verdwijnt de glans sowieso.

    Betreffende invriezen: Ik doe de broodjes na 20 minuten in een open plastic zak, en dan weer 20 minuten later, als ze nog warm zijn, in de vriezer. Dan zijn ze na een paar dagen ook nog heerlijk.

  41. Rene schreef:

    Hoi Xandra,

    Ik zit nu al uren te lezen op je site wat een lekkere dingen heb je gemaakt.

    Ik wil je ook even complimenteren met de erg duidelijke uitleg.

    Jammer dat ik vandaag al broodjes gekocht had bij de supermarkt.
    Deze zien er enorm lekker uit en de reacties te lezen zijn ze dat ook.

    Als de ‘saaie’ broodjes op zijn ga deze zeker maken.

    Ik vind 12 voor mij alleen beetje te veel ik heb wel gelezen dat ze goed in te vriezen zijn maar toch vind ik brood uit de vriezer meestal niet zo lekker. (misschien komt het omdat mijn vriezer te koud is -33°C)

    Is het ook te doen om het recept te halveren en dan gewoon 6 broodjes maken ?

    Tijdens het schrijven van dit bericht bedenk ik me dat ik het verkeerde bloem heb meegenomen ( zelfrijzend ) kan ik daar gewoon alsnog gist bij toevoegen of toch beter even nieuw pak kopen.

    Natuurlijk zijn tips en ideeën van andere lezers ook welkom als antwoord.

    Groetjes,
    René uit Enschede

    1. Xandra schreef:

      Beste Rene, ik zou wel ander meel of bloem kopen en neem dan niet de goedkoopste in de supermarkt als je goed brood wilt bakken. Kun je van het zelfrijzende bakmeel altijd nog koekjes of een cake maken. Gr .Sandra

      1. Rene schreef:

        Beste Sandra,
        Bedankt voor je snelle reactie.

        Maar zit nog steeds met de vraag : “Is het ook te doen om het recept te halveren en dan gewoon 6 broodjes maken ?”

        Ik hoor graag van je,
        Groetjes,
        René

        1. Xandra schreef:

          Ha Rene, je kunt het recept gewoon halveren. Bak ze! gr. Sandra

  42. tini schreef:

    wat is een badmutsje ? dit staat wel eens vaker in bakrecepten

    1. Xandra schreef:

      Een bad- of douchemutsje wat je over je haar doet zodat het niet nat wordt. Ook heel handig voor over je deegkom 😉

  43. Sabrina schreef:

    Mega lekkere broodjes zoals de kids ze noemen! Wonen in Canada en lekker brood is ver te zoeken dus deze gaan we zeker vaker maken!

  44. helen schreef:

    Hoi Xandra
    kan ik de bolletjes ook met wat anders insmeren ipv ei
    Groet
    Helen

    1. Xandra schreef:

      Beste Helen, je zou ook boter kunnen nemen of water, maar je kunt het ook gewoon weglaten. Bak ze! Gr. Sandra

  45. helen schreef:

    Weet u hoe ik een taart of cake kan bakken zonder ei dat het luchtig komt

    1. Xandra schreef:

      Beste Helen, ik ben niet zo van de cake en taart. Zelf voeg ik wel altijd ei toe. Stel je vraag anders even aan Laura van laura’s bakery.nl. Die weet alles over zoete baksels. Groetjes, Sandra

      1. helen schreef:

        Beste Sandra, bedankt voor je snelle reactie.
        Ik heb witte bolletjes gemaakt en ze waren super! LEKKER
        Ik hb de bolletjes gevuld met kokos en zoete melk geen zout toegevoegd omdat ik bona boter hb gebruik
        heel er bedankt voor je recept
        Ik wil voor de volgende keer suiker weglaten zodat me moeder het ook kan eten, is dat mogelijk
        Lieve groet
        Helen

        1. Johan ( oud leraar Wageningen ) schreef:

          Hallo lieve helen,

          Hoewel mijn reactie niet om brood gaat nu maak ik toch even van gelegenheid gebruik.
          U had het over het fenomeen suiker weglaten dan kan mijn moeder het ook eten???????
          Al meer dan 10 jaar geef ik lezingen over de gehele wereld samen met elco meesters ( internist Slotervaart ziekenhuis ) over eten en drinken ivm diabetis ,even er van uit gaan dat het gaat om diabetismeltis .
          Welnu wat is er aan de hand!
          U gaat er vanuit dat iemand met diabetis geen suiker kan of mag eten dit moet direct naar het land der fabelen worden verwezen .
          Kijk overal en dan bedoel ik ook overal zitten suikers in in vlees zelfs in vis en dergelijke we hebben het over koolhydraten ,deze suikers heten meervoudige suikers en zijn meer een bedrijging dan enkelvoudige suiker.
          Maar daar heeft men insuline voor ,om kort te gaan een diabetis patient kan en mag alles met maten eten zelfs een suikerspin.

          1. Helen schreef:

            Beste Johan
            Me moeder is 75 en mag alles ze is niet diabetis maar ze lust geen zoete brood.

  46. Nel schreef:

    Hallo Xandra.
    Je bakt met 2 bakplaten tegelijk ik neem aan dat je dan met hetelucht bakt ?
    ik wil dat wel eens proberen,ik bak ze namelijk altijd met boven en onderwarmte maar dan een voor een natuurlijk.
    ik geniet van je site.
    groetjes Nel.

    1. Xandra schreef:

      Beste Nel, ik bak nooit met hetelucht, altijd met onder- en boven warmte. Gewoon halverwege de baktijd de bakplaten even omwisselen. Gr. Sandra

  47. Yani schreef:

    Ik heb gister puntjes willen maken, maar door de afdekking bij de tweede rijs zijn ze niet in de hoogte gaan rijzen. Zo had ik 8 platte broodjes. Nu ben ik de gewone, ronde bolletjes aan het maken zonder af te dekken. Dus ben benieuwd

    1. Xandra schreef:

      Beste Yani, dat kan verschillende oorzaken hebben en is moeilijk om zo te beoordelen. Ik geef je een paar voorbeelden, wellicht heb je er iets aan. Platte deeg kan met het kneden te maken hebben (te kort of juist te lang), slecht opbollen van het deeg en ook de doek die je erover doet kan te zwaar zijn. Probeer het anders eens door er een omgekeerde plastic krat overheen te plaatsen of zet 4 á 6 hoge bekers of glazen om het deeg heen en laat de vochtige doek daar op rusten. Veel succes. Gr., Sandra

  48. Yani schreef:

    Alweer heb ik 10 platte broodjes.

  49. Julien schreef:

    Wat is de rol van vetstof in brood of broodjes ? Ooit kende ik een oude bakker die extra zware broodjes bakte die zelfs na 4 dagen nog als vers te eten waren. Heeft dat te maken met hoeveelheid vetstof of met de aard van vetstof. Bv olijfolie ? Julien

    1. Xandra schreef:

      Beste Julien, bij mij weten maakt de soort vetstof niet uit. (Al heb ik Robèrt van Beckhoven eens horen vertellen dat zijn ideale combinatie om brood mee te bakken een mengsel van margarine en roomboter is. Zelf ben ik anti margarine, dus dat is voor mij geen optie.) Je zult alleen een andere smaak krijgen wanneer je bijvoorbeeld olijfolie of roomboter gebruikt. D vetstof zorgt ervoor dat het brood en de korst zachter zijn en blijven. Ook droogt het brood minder snel uit, waardoor het langer vers blijft. Desembrood blijft ook langer goed en brood dat met behulp van een kookstuk gemaakt is ook. Dus wil je liever minder of geen vet gebruiken dan kun je voor de laatste twee mogelijkheden kiezen. Gr. Sandra

  50. Annemarie Bakker schreef:

    Wat een heerlijke broodjes!! Hier in Oostenrijk kennen ze geen zachte broodjes en af en toe heb ik daar toch nog steeds wel zin in. Heb ze nu al een paar keer al gemaakt en het is een super recept. En ze passen super bij mijn zelfgemaakte rundvleeskroketten (hebben ze hier ook niet, dus maak ik die af en toe ook maar zelf).

    1. Johan ( oud leraar Wageningen ) schreef:

      Hallo Annemarie ,

      Mijn naam is Johan en ik reageer wel meer op deze site ik ben leraar brood en banket bakker geweest in Wageningen ( academisch gevormd dus) en woon nu al weer tien jaar in Thailand tot mijn plezier.
      Maar dat ze in Oostenrijk geen zachtebroodjes kennen is geheel onjuist ,ik heb juist ook een deel van mijn opleiding in Oostenrijk ,Zwitserland en Duitsland gedaan.
      Ik spreek ook vloeiend Duits net als nu Thai .
      In het Duits heten de zachtebroodjes milchbrötchen en dat zijn zachtebroodjes .
      Het kan natuurlijk zo zijn dat je afgelegen woont ,maar dan nog ?
      Ook de kroket is in Oostenrijk te verkrijgen het komt trouwens ook uit Oostenrijk .
      Dus goed kijken zou ik zeggen
      Mvg johan

    2. Johan ( oud leraar Wageningen ) schreef:

      Hallo in Oostenrijk kennen ze wel zachte broodjes en ook kroketten .
      Broodjes heten daar milchbrötchen
      Mvg johan

  51. Delfien schreef:

    Vandaag al twee keer 12 broodjes gebakken. Voor ontbijt en lunch.
    Dank je wel. 🌈

    1. Xandra schreef:

      Leuk Delfien! Bak ze! Gr. Sandra

  52. Marleen schreef:

    Heb het recept net geprobeerd, maar kreeg geen soepel deeg. Ik heb er 100 gr bloem extra bij moeten doen. 350 gr melk voor 500 gr meel is toch wel veel?

    1. Xandra schreef:

      Beste Marleen, 350 gram vocht op 500 gram meel is een hydratatie van 70%. Dus dat kan prima. Ik bak wel broden met 90% hydratatie (bijvoorbeeld Allinson) en durf te wedden dat er nog wel meer vocht in past. Zoals je in de reacties onder dit bericht kunt lezen, bakken de meeste bakkers met dit recept smakelijke broodjes. Het kan bijvoorbeeld aan de kwaliteit van je meel/bloem liggen of de manier van kneden. Dit deeg is eerst wat slap en plakkerig en zal tijdens het kneden steviger en droger worden. Water is een natuurlijke broodverbeteraar en zorgt er voor dat je brood zachter is en langer vers blijft. Als je twijfelt aan de vermelde hoeveelheid vocht kun je altijd een heel klein deel (25 á 30 gram) achterhouden wanneer je gaat kneden en pas toevoegen wanneer de glutenstrengen beter zijn ontwikkeld. Zij kunnen het vocht dan beter vasthouden. Je kunt beter niet zomaar bloem gaan toevoegen en zeker niet zoveel, dan kloppen de verhoudingen van het recept namelijk niet meer. Niet opgeven, gewoon nog een keer proberen. Bak ze! Gr. Sandra

  53. Jeroen schreef:

    Voor de eerste keer gemaakt en zijn net uit de oven. Beetje roomboter erop, heerlijk!. Bedankt voor het recept. Dit ga ik zeker vaker maken!

  54. Martine schreef:

    Hoi Sandra ik vandaag ook deze zachte bolletjes gemaakt en dan 6 broodjes met sesamzaadjes als toppunt gedaan.
    Vind het hartstikke lekker, dit ga ik zeker vaker maken . O ja en de wortelbrood is ook mega lekker. Had alleen geen rozijnen meer. Maae mijn dochter wilt deze brood ook morgen mee naar school

  55. Jame Rita schreef:

    hey Sandra , een vraagje . Waarom moet je instantgist gebruiken ? kan dat niet met verse gist? ga binnenkort je recept eens uitproberen…

    1. Xandra schreef:

      Beste Rita, je kunt natuurlijk ook verse gist gebruiken. Alleen zijn de hoeveelheden die je moet gebruiken dan wel anders. Echt verschil in bakken met de een of het ander is er niet. Omdat droge gist langer en makkelijker te bewaren is heb ik hier voor gekozen. Niet iedereen kan aan verse gist komen. Hier in de buurt zit geen Jumbo en de molen is ook niet op fietsafstand. Gemak dient de mens in dit geval. Gr. Sandra

Geef een reactie: