Zelf soepstengels maken

Zelf soepstengels maken

Een soepstengel wordt ook wel broodstengel of grissini genoemd. Je kunt ze, zoals de naam al aangeeft, bij de soep eten. Maar als tussendoortje in Parmaham gewikkeld zijn ze vast ook heel smakelijk. En wanneer je geen vlees blieft zoals ik, dan is een kaas- of hummusdip een aantrekkelijke vega optie. Zelf soepstengels maken is helemaal niet moeilijk en een leuk klusje voor een regenachtige middag terwijl er ondertussen een grote pan met soep zachtjes staat te pruttelen. Probeer ze ook eens met andere ingrediënten zoals rozemarijn, tijm, fijngesneden olijven, geraspte kaas, stukjes zongedroogde tomaat. Of doe eens gek en maak een zoete variant met bijvoorbeeld honing, kleine stukjes noot en chocolade.

Tip: Smakelijk soepje erbij? In de aanbieding een recept voor: Makkelijke preisoepRomige paprikasoep en Zoete aardappel broccoli soep.

Zelf soepstengels maken

Ingrdiënten (30 á 35 soepstengels):

  • 300 gr tarwebloem + beetje extra voor op werkblad
  • 7 gr droge gist
  • 1/2 tl bakkerszout
  • 2 el olijfolie
  • ca. 15 gr verse peterselie of 1 tl gedroogde peterselie
  • 2 teentjes knoflook
  • 1/8 tl karwijpoeder
  • beetje versgemalen peper
  • 180 gr water

Verder nog:

  • 2x bakpapier
  • 2x bakplaat
  • mengkom
  • kneedmachine (optioneel)
  • deegroller
  • stuk plastic
  • scherp mes of deegschraper

 

Zo maak je de soepstengels

Zorg dat alle benodigdheden op kamertemperatuur zijn.

Spoel de peterselie onder de koude kraan af en verwijder de blaadjes van de steeltjes en snijd ze heel fijn. De steeltjes kun je eventueel nog in de soep gebruiken.

Maak de knoflookteentjes schoon en hak ze heel fijn.

Doe de tarwebloem in een kom en meng hier eerst de gist goed doorheen en dan pas het zout. Ze mogen niet direct met elkaar in contact komen, omdat zout de werking van gist tenietdoet. Voeg dat het water toe en laat de kneedmachine ongeveer 5 minuten draaien op stand 1 (Kenwood met speciale deeghaak). Dan de olijfolie erbij, de fijngesneden peterselie, het karwij en de knoflook toe. Laat de machine nog een keer 5 minuten zijn werk doen. Je kunt het deeg natuurlijk ook met de hand kneden, maar dan duurt het iets langer, 2 x 10 minuten.

Er is nu een soepel deeg ontstaan. Maak er een bal van en leg het in een lichtjes ingevette kom en dek deze af met een stukje plastic. Laat het deeg vervolgens 1 uur rijzen opeen warme plaats (kamertemperatuur).

Verwarm de oven alvast voor op 200 graden.

Strooi wat bloem op het werkblad en verdeel de deegbol in 2 gelijke stukken. Druk de eerste bol voorzichtig plat en rol het uit tot een rechthoek van ongeveer 0,5 cm dik. Snijd de rechthoek in repen en leg die, een beetje gedraaid, op een met bakpapier beklede bakplaat.

Als je een grote oven hebt, kun je direct de andere bol tot stengels verwerken (anders moet je in 2 porties bakken).

Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de soepstengels in 15 á 20 minuten goudbruin. Draai ze halverwege de baktijd even om, zodat beide kanten even bruin kunnen worden. Maak intussen de tweede portie soepstengels.

Laat ze afkoelen op een rooster.

Tip: Je kunt deze soepstengels een paar dagen in een goed afgesloten trommel of nog beter in de vriezer bewaren!

EET SMAKELIJK!

 

Bron: Het recept voor ‘Zelf soepstengels maken’ komt uit ‘Greendelicious kruiden’ van Natascha Boudewijn.

Meer info & bestellen:

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood

Geef een reactie: