Zelf fruitleer maken van kersen

Zelf fruitleer maken van kersen

Het is even een gedoe wanneer je geen kersenontpitter bezit. Elk jaar neem ik mij voor om er een aan te schaffen, maar daar komt het op een één of andere manier nooit van. Best gek nietwaar voor een echte keukengadget liefhebber. Maar goed, het paarsrode goedje op je handen, het werkblad en overige benodigdheden is zo weer schoongemaakt. Dit kleurrijke kliederwerkje levert je namelijk wel een heerlijk en 100% natuurlijk snoepgoed op. Meer dan kersen bevatten deze fruitleerrolletjes niet in.

Niet alleen kinderen zijn er dol op. Probeer het gerust een keer. Je zult verstelt staan over de smaakexplosie en structuur van dit fruitleer.

Wat is fruitleer eigenlijk

De naam zegt het al, fruitleer. Het is een ietwat taaie, elastische lap gedoogd fruitpuree. De smaken en geuren zijn extra geconcentreerd en daardoor heel aangenaam. Als het fruitleer klaar is verwijder je het bakpapier of het siliconenmatje. Knip de lap in smalle repen en rol deze op wanneer het leer nog een klein beetje warm is. Dat werkt namelijk een stuk makkelijker. Leg de reepjes eventueel eerst even terug in de warme voedseldroger of oven en rol ze dan pas op.

Fruitleer is heel makkelijk zelf te maken, ook wanneer je geen voedseldroger bezit. In een lauwwarme oven met de deur op een klein kiertje lukt het namelijk net zo goed. Een van de voordelen van een goede dehydrator (voedseldroger) is dat deze machine veel minder energie verbruikt dan een oven. Op mijn voedseldroger zit ook een timer (dat is niet altijd het geval). Dus wanneer ik vergeet dat het apparaat aanstaat, slaat hij vanzelf af op de van te voren ingestelde tijd. Iets wat ik persoonlijk heel praktisch vind.

Welke soorten fruit zijn geschikt

Niet van alle fruitsoorten kun je fruitleer maken. Soorten die het wel een heerlijk eindresultaat leveren zijn: aardbeien, Abrikoos, appel, avocado, banaan, bosbessen, kersen, nectarine, peer, perzik & pruimen. Citroen, mandarijn, sinaasappel en meloen zijn minder geschikt en kun je daarom beter combineren met ander fruit.

Fruitleer van vers en rijp fruit is het lekkerst. Koop een voorraadje wanneer ze vol op verkrijgbaar zijn en dus veel goedkoper. Of nog leuker kweek je eigen fruit. Veel ruimte heb je er niet voor nodig. Zo gedijen aardbeien heel goed in een grote bloempot of bak. In plaats van vers kun je eventueel ook een goede kwaliteit diepvriesfruit gebruiken. Al moet ik wel eerlijk vermelden dat ik dat zelf nog nooit geprobeerd heb.

 

Zelf fruitleer maken van kersen

Dinsdag 25 juli 2017

Ingrediënten:

  • 1 doosje kersen, 400 gr

Verder nog:

  • foodprocessor of staafmixer
  • voedseldroger (of oven)
  • 3 roosters voor de voedseldroger (Stockli)
  • 3 vellen bakpapier
  • siliconen spatel
  • paletmes (optioneel)
  • schone keukenschaar

 

Bereiding fruitleer maken van kersen

Zet de benodigdheden alvast klaar voordat je aan de slag gaat. Dat werkt een stuk relaxter.

Knip de vellen bakpapier op maat zodat ze op de roosters passen. Ik heb een Stockli voedseldroger. Deze heeft ronde, metalen roosters met een plastic rand. Laat aan de buitenrand van de roosters een stuk van circa 1 centimeter vrij. Knip ook een klein rondje uit het midden van het papier. De warme lucht kan zich zo beter door de verschillende lagen roosters verspreiden.

Spoel de kersen af en dep ze met wat keukenpapier droog. Verwijder de steeltjes en pitten. Pureer de kersen in de foodprocessor tot een egale brei.

Verdeel de kersenpuree over de 3 stukken bakpapier. Wil je liever een wat dikker fruitleer, verdeel de hoeveelheid dan over 2 roosters.

Plaats de roosters, inclusief deksel, op de voedseldroger. Draai de temperatuurknop op 50 á 55 graden en de tijdschakelaar (indien die er op zit) op circa 8 uur. Verwissel de rooster regelmatig zodat alle stukken fruitleer even snel kunnen drogen.

Als je fruitleer droog genoeg is kun je het bakpapier verwijderen. Dat is wel even peuteren, maar zodra de randen los zijn kun je het er in een keer vanaf halen. Ik heb gemerkt dat je het fruitleer makkelijker kunt knippen dan snijden. Dus neem een schone keukenschaar en knip het fruitleer in gelijke stukken. Ik heb er een soort taartpuntjes van gemaakt. Er gaan er 8 uit een vel. Leg de stukjes fruitleer nog even in de voedseldroger voordat je ze gaat oprollen. Dat gaat een stuk beter wanneer ze een beetje lauwwarm zijn. Je kunt het uiteinde een klein beetje nat maken met wat water en dan vastplakken. Dan moet je de rolletjes nog wel even nadrogen in de voedseldroger.

Bewaar de fruitleersnoepjes in een goed afgesloten trommel of pot en plaats deze in de koelkast.

Ik zeg proeven maar!

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van je fruitleer op social media met ons deelt, voorzien van de hashtag: #XBBROOD

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood

 

Geef een reactie: