Kwarkcake met rode bessen

Kwarkcake met rode bessen

Kwarkcake met rode bessen uit eigen tuin. Vers geplukt. Door het zonnige weer van de afgelopen dagen kleurden ze heel snel rood. Wanneer de oogst (te) groot is kun je bijvoorbeeld een deel van het fruit invriezen. Of je maakt er jam van. Helaas of gelukkig, het is maar hoe je het bekijkt, zijn mijn huisgenoten niet zo dol zijn op de ietwat zure smaak. Elk jaar heb ik dus de hele oogst helemaal voor mijzelf. Heerlijk, hoe meer rode bessen hoe beter! Ik laat een paar gesnoeide takken van de Ribes rubrum wortelen, zodat ik volgend jaar hopelijk van nog meer bessen kan genieten. Om manlief toch zover te krijgen dat hij ze wel gaat waarderen heb ik ze in een friszoete kwarkcake verwerkt. Nu maar hopen dat hij een plakje wil proberen. De kwarkcake met rode bessen is heel smakelijk als tussendoortje bij een kopje thee of koffie.

Rode, roze & witte bessen

Rode bessen van de Ribes rubrum noemt men ook wel aalbessen of trosbessen. Niet iedereen weet de smaak te waarderen. Veel mensen vinden ze namelijk te zuur. Er zijn rode, roze en witte aalbessen. Het zijn echt vitaminebommetjes. Ze bevatten onder andere vitamine B1, C, ijzer, kalium en voedingsvezels. Aalbessen groeien aan een struik die circa 2 meter hoog wordt. Ze zijn makkelijk te kweken en vragen weinig onderhoud. Soms is het wel verstandig om een net over de struik te spannen, want vogels zijn dol op deze bessen. Ik gebruik hiervoor een goedkope klamboe. Dat werkt prima. na het oogsten van de bessen kun je meteen wat oude takken (donkerbruine) wegsnoeien, want de bessen groeien alleen aan tweejarig hout.

 

Kwarkcake met rode bessen

Vrijdag 23 juni 2017

Ingrediënten:

  • 250 gr patentbloem of Zeeuwse bloem
  • 50 á 75 gr rietsuiker 
  • snufje (bakkers)zout
  • 1/4 tl vanillepoeder
  • 2 tl bakpoeder
  • 3 eieren, maat M
  • 100 gr zachte roomboter + een beetje om de vorm in te vetten
  • 175 gr Griekse of Turkse dikke yoghurt
  • 150 gr rode (aal)bessen

Verder nog:

  • keukenweegschaal
  • maatlepels
  • mengkommen
  • klein schaaltje
  • zeef
  • vel pakpapier of paneermeel
  • cakevorm of kleine broodbakvorm
  • Deense deegklopper of een handmixer
  • spatel
  • satéprikker (optioneel)

 

Bereiding Kwarkcake met rode bessen

Zorg dat alle benodigdheden op kamertemperatuur zijn, weeg de ingrediënten alvast af en zet ze klaar. Dat werkt een stuk makkelijker. Niets is vervelender dan onder het bereiden nog op zoek te moeten gaan naar die ene broodnodige keukengadget.

Verwarm de oven voor op 160 graden en plaats alvast het rooster net onder het midden van de oven.

Spoel de rode (aal)bessen af onder de koude kraan, laat ze uitlekken in een zeef. Verwijder de steeltjes en doe ze in een klein schaaltje.

Vet de bakvorm lichtjes in met wat roomboter en bekleed de bodem en de lange zijden met bakpapier. Dan blijft de cake niet aan de vorm plakken en kun je het er na afloop makkelijker uithalen. Of bestrooi de binnenkant van de vorm na het invetten met een dun laagje paneermeel (tip van oma). Schud daarna het teveel aan paneermeel weer voorzichtig uit de vorm.

Tip: Meng/klop het beslag niet te lang, want dan gaan de glutenstrengen zich ontwikkelen en krijg je een taaie cake.

Zeef eerst de bloem en het bakpoeder zodat er geen klontjes meer in zitten. Doe dan bloem, suiker, zout, bakpoeder en vanillepoeder in een mengkom en roer alles goed door elkaar.

Neem een andere kom en doe hier de natte ingrediënten (zachte boter, eieren en kwark) in. Klop het tot een egale massa. Voeg nu het droge mengsel bij het natte en roer alles goed door elkaar. Wanneer je denkt dat het cakebeslag nog iets te dik is voeg dan nog 1 of 2 eetlepels kwark toe.  Spatel nu voorzichtig de rode (aal)bessen door het beslag.

Schep het beslag in de cakevorm en plaats het op het rooster in de oven.

Bak de ‘kwarkcake met rode bessen’ in ongeveer 55 á 60 minuten goudbruin. Je kunt met behulp van een saté prikker controleren of de cake gaar is. Er blijft dan geen beslag meer aan de prikker hangen. Doe dit wel pas aan het einde van de baktijd en open de oven niet eerder, want dan zal de cake inzakken. En is al je werk voor niets geweest.

Laat de ‘kwarkcake met rode bessen’ in de vorm afkoelen, want dan droogt het minder uit. Haal de afgekoelde cake voorzichtig uit de vorm en snijd het in plakken.

 

Ik zeg proeven maar!

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van je baksel op social media met ons deelt, voorzien van de hashtag: #XBBROOD

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood

2 comments on “Kwarkcake met rode bessen”

  1. mar schreef:

    wat is zeeuwse bloem of patentbloem ? van tarwe gemaakt ?

Geef een reactie: