Speculaasbrokken met amandelschaafsel

Speculaasbrokken met amandelschaafsel

Laat het heerlijk avondje maar komen. Deze speculaasbrokken met amandelschaafsel zijn een ware traktatie bij een kopje thee, koffie of warme chocolademelk. Je maakt ze in een handomdraai. Ik heb ze misschien wel iets te netjes gevormd, maar de zelfgebakken brokken moesten tenslotte vereeuwigd worden. Tja, dat krijg je als je Pietje Precies heet. Manlief bromde: “Met een wat robuuster gevormde speculaasbrok is helemaal niks mis. Ik bak ze altijd lekker ambachtelijk gebakken. Het gaat tenslotte om de smaak.” Zo is het maar net. Bak de speculaasbrokken gewoon zoals jij ze het liefste eet, dun, dik, klein, groot, met of zonder amandelen. Het leuke van dit recept is dat het heel toegankelijk is. Echt iedereen, van jong tot oud, kan deze traditionele december koek zelf bakken. Ja, dus óók de collega’s van meneer J.! Lekker dat deze speculaasbrokken zijn. Ik neem er nog eentje…

TIP: Wanneer je het deeg al een dag van te voren maakt kunnen de kruiden goed in het deeg trekken. Dit komt de smaak ten goede.

Speculaasbrokken met amandelschaafsel

Dinsdag 28 november 2017

Ingrediënten (voor 1 bakplaat vol koek):

  • 350 gr Zeeuwse of patentbloem
  • 175 gr donkere basterdsuiker
  • 12 gr bakpoeder (= 4 tl)
  • 20 gr speculaaskruiden
  • snuf zout
  • 50 gr geschaafde amandelen
  • 200 roomboter, koud
  • 3 – 5 el melk of water

Topping:

  • losgeklopt ei + 1 el melk
  • halve amandelen (optioneel)

Verder nog:

  • keukenweegschaal
  • maatlepels
  • grote mengkom
  • mes
  • plastic, zakje of stuk
  • garde of vork
  • siliconen kwastje
  • deegroller
  • bakplaat
  • boter, bakpapier of siliconen bakmat

 

Bereiding speculaasbrokken

Weeg de ingrediënten alvast af en zet ze klaar. Dat werkt een stuk makkelijker. Niets is vervelender dan onder het bereiden nog op zoek te moeten gaan naar die ene broodnodige keukengadget.

Maak de geschaafde amandelen nog iets fijner. Wrijf de stukjes tussen beide handen iets kleiner. Het moet geen meel worden. Je moet de stukjes noot nog herkennen in de koek.

Neem de mengkom en doe hier alle droge ingrediënten in, dus bloem, donkere basterdsuiker, bakpoeder, speculaaskruiden, zout en de geschaafde amandelen. Roer alles goed door elkaar.

Snijd de koude boter met een mes in kleine blokjes en voeg ze aan het bloemmengsel toe. Wrijf het bloemmengsel en de boter tussen beide handen totdat je een kruimelig deeg krijgt. Dit kan even duren, maar het is een heel relaxt werkje. Je kunt ook de keukenmachine of een handmixer nemen, maar zorg er dan wel voor dat je boter niet te zacht wordt. Voeg nu nog 2 á 3 eetlepels melk toe en meng het ook goed door het deeg. Gemengd is gemengd, dus niet kneden. Zodra je van het deeg een geheel kunt vormen is het gereed. Wikkel er een stukje plastic om en leg het in de koelkast.

Laat het deeg eerst even op kamertemperatuur komen. Dan is het makkelijker hanteerbaar. Haal het circa 30 minuten eerder uit de koeling. Beboter ondertussen de bakplaat of gebruik bakpapier of een siliconen bakmat.

Verwarm de oven voor op 160 graden (onder- en bovenwarmte).

Leg het deeg op de bakplaat, bakpapier of bakmat, druk het deeg wat platter en rol het daarna met behulp van een deegroller uit tot een rechthoekige lap. Neem ongeveer een 1 centimeter hoogte (voor dikke brokken) of doe zoals ik en ga voor 0,5 centimeter (voor dunne brokken). Om te voorkomen dat je deeg aan je deegroller blijft plakken kun je de roller eerst met wat bloem bestrooien.

Als je de koek na het bakken in gelijke stukken wilt breken, kerf dan voorzichtig met een mes de breeklijnen in je deeg. Ben je meer van de robuuste stukken koek dan laat je het insnijden natuurlijk achterwege.

Klop het ei samen met 1 eetlepel melk los en bestrijk de bovenkant van je deeg ermee. Je kunt de koek nu eventueel nog versieren met halve amandelen. Maar die had ik niet in huis, dus heb ik ze weggelaten.

Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de speculaasbrokken met amandelschaafsel in ongeveer:

  • voor 1 cm dik deeg = ca. 40 á 45 minuten baktijd
  • voor 0,5 cm dik deeg =  ca. 30 á 35 minuten baktijd

Laat de koek afkoelen op een rooster en breek het voorzichtig in hapklare brokken.

 

Ik zeg proeven maar!

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van je baksel op social media met ons deelt, voorzien van de hashtag: #XBBROOD

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood

2 comments on “Speculaasbrokken met amandelschaafsel”

  1. sophieke schreef:

    Je gebruikt vaak Zeeuwse bloem in je recepten….wat is het voordeel daarvan in vergelijking met gewone bloem ? Ik gebruik zeeuwse bloem namelijk alleen voor spritsen.

    1. Xandra schreef:

      Sophieke, de smaak is beter en het is fijner en zachter bloem. Maar je kunt ook prima gewone patentbloem gebruiken. Kwestie van persoonlijke voorkeur denk ik. Veel luxe banketbakkers gebruiken Zeeuwse bloem. Je gevulde speculaas ziet er trouwens prachtig uit. Bak ze! Gr. Sandra

Geef een reactie: