Pizza met courgette en aubergine

Pizza met courgette en aubergine

Wist je dat dunne plakjes aubergine ook heel lekker zijn op een pizza? Ik kan het je van harte aanbevelen. Ze geven een net weer even andere smaaksensatie dan wanneer je alleen courgette gebruikt. Gewoon, ongekookt, in dunne plakjes snijden en verdelen over de tomatensaus op de pizzabodem.

Zelf ‘Pizza met courgette en aubergine’ maken is helemaal niet moeilijk. Zelfs wanneer je geen pizzasteen bezit. Bak ze dan opdan op een voorverwarmde bakplaat. Het geheim van een goede pizza zit hem voornamelijk in de hoge temperatuur. Mijn oven gaat tot 250 graden, maar als jouw exemplaar nog warmer kan dan zeg ik meteen: doen! Gebruik wel goede ovenhandschoenen of – wanten, want op brandblaren zit niemand te wachten. Wanneer je samen met de kids pizza’s maakt, zorg dan het bakken van het deeg voor jouw rekening is. Dat is wel zo veilig. Veel plezier en eet smakelijk!

Hier vind je het recept voor:

 

Pizza met courgette en aubergine

Vrijdag 1 september 2017

Ingrediënten:

Pizzadeeg (voor 3 stuks):

  • 125 gr speltbloem
  • 125 gr spelt volkorenmeel
  • 4 gr bakkerszout
  • 7 gr instantgist
  • 2 el olijfolie
  • 125-135 gr water
  • 1 tl gedroogde tijm (optioneel)

Werkblad:

  • tarwe- of maisgries

Topping:

  • 300-350 gr tomatensaus
  • 1 kleine courgette
  • 1 kleine aubergine
  • 1/2 doosje champignons
  • 2 rode uien
  • geraspte (pizza) kaas
  • zeezout
  • versgemalen zwarte peper
  • Italiaanse kruiden

Verder nog:

  • olie invetten deegkom (eerste rijs)
  • keukenweegschaal
  • mengkom met deksel of douchemutsje
  • kneedmachine (optioneel)
  • deegkrabber
  • deegsteker
  • deegroller (optioneel)
  • pizzasteen of speciaal bakblik met gaatjes
  • snijplank, hout
  • schaaltjes om gesneden groente in te doen
  • goed mes
  • pizzasnijder
  • 3x bakpapier (optioneel)

 

Bereiding pizza met courgette en aubergine

Zorg dat alle benodigdheden op kamertemperatuur zijn, weeg de ingrediënten alvast af en zet ze klaar. Dat werkt een stuk makkelijker. Niets is vervelender dan onder het bereiden nog op zoek te moeten gaan naar die ene broodnodige keukengadget.

Indien gewenst maak dan eerst de Italiaanse tomatensaus en laat deze afkoelen.

Optie 1; Deeg machinaal kneden: Doe bloem, meel, zout, tijm, en instantgist in de kom van je kneedmachine en meng alles goed door elkaar. Voeg dan het water en 2 el olie toe. Bevestig de kom aan de machine. Zet de kneder op stand 0,5 (Kenwood met speciale deeghaak) en meng de ingrediënten 2 minuten goed met elkaar. Zet de machine uit en schraap de wanden van de kom schoon. Laat het deeg nu nog circa 5 á 6 minuten op stand 1 kneden. Als het goed is, is er nu een soepel deeg ontstaan. Test dit nog even voor alle zekerheid met een klein stukje deeg. Ga nu verder met het onderdeel: Vliesje trekken.

Optie 2; Deeg met de hand kneden: Speltdeeg kun je heel makkelijk met je handen kneden. Vaak vind ik dat sneller en het scheelt weer wat afwas. Doe bloem, meel, zout, tijm, en instantgist in een mengkom en roer alles goed door elkaar. Voeg dan het water en 2 el olie toe. Gebruik desnoods de steel van een houten spatel om alles eerst goed te mengen en al het vocht goed is opgenomen. Leg dan het deeg op je schone werkblad en kneed er in ongeveer 10 minuten een glanzend en soepel deeg van. De een kneedt wat sneller dan de ander, dus controleer dus wel een paar keer of je al een mooi vliesje kunt trekken.

Vliesje trekken: Neem een stukje deeg en trek dit zachtjes uit elkaar, zodat er een dun vliesje ontstaat, denk aan kauwgom. Scheurt het vliesje te snel, kneed het deeg dan nog 1 minuut.

Eerste rijs: Vet een mengkom goed in met een beetje olie. Maak een bol van het deeg en leg het in de kom. Sluit deze af met een bijpassend deksel of bijvoorbeeld een douchemutsje. Laat het deeg 60 minuten op kamertemperatuur rijzen.

Oven voorverwarmen: plaats een rooster net onder het midden van de oven en leg hier de pizzasteen op. Verwarm dan de oven voor op 250 graden, onder- en bovenwarmte. Indien jouw oven nog warmer kan, dan zeg ik doen! Een steen heeft tijd nodig om goed op te warmen. Dus liever de oven iets te vroeg aanzetten dan te laat.

Groente snijden: Tijdens de eerst rijstijd kan je mooi alle groente schoonmaken en fijnsnijden.

  • aubergine: afspoelen en in hele dunne plakjes snijden
  • courgette: afspoelen en in hele dunne plakjes snijden
  • rode uien: schil verwijderen en in dunne ringen snijden
  • champignons: schoonborstelen en in dunne plakjes snijden

Doorslaan & vormen: Haal het deeg met behulp van een deegkrabber uit de kom en leg het op het werkblad. Druk het voorzichtig een klein beetje platter, zodat de grote luchtbellen veranderen in kleinere exemplaren. Verdeel het deeg in 3 gelijke stukken en bol deze lichtjes op. Laat het deeg circa 10 minuten rusten onder de omgekeerde mengkom.

Strooi een laagje tarwe- of maisgries op je werkblad en wentel een deegballetje daar doorheen. Gebruik nu eventueel een deegroller om de ronde, platte bodem te vormen of gebruik als een echte pizzabakker je handen. Wil je meer info kijk dan even hier. Leg de pizzabodems elk op een vel bakpapier.

Tweede rijs: Een pizzabodem krijgt eigenlijk geen tweede rijs. Tijdens het aanbrengen van de topping krijgt het deeg voldoende tijd om zich verder te ontwikkelen.

Topping: Verdeel met de bolle kant van een (jus)lepel de tomatensaus over over de deegbodems. Strooi er vervolgens wat Italiaanse kruiden, zeezout en versgemalen zwarte peper over. Beleg de pizza met de courgette en aubergine plakjes, de rode ui-ringen, schijfjes champignons en breng als laatste een dun laagje geraspte kaas aan.

Bakken: Bak de pizza’s één voor één in de oven, totdat ze knapperig en licht goudbruin zijn. Dit gaat heel snel in ongeveer 8 á 10 minuten is de pizza klaar.

 

Ik zeg proeven maar!

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van je zelfgemaakte pizza op social media met ons deelt, voorzien van de hashtag: #XBBROOD

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood

Geef een reactie: