Zelf zuurdesem maken, dag 2

Zelf zuurdesem maken, dag 2

Geduld is een schone zaak…… maar geloof me, het komt allemaal goed! Er zal na 24 uur nog geen verandering te zien zijn, wel ruikt het mengsel sterk naar rogge.  Een beetje een zware lucht, maar absoluut niet vies. Op de foto aan de linkerkant het mengsel na 1 dag, aan de rechterkant is het gevoed met roggemeel en water. Het begin van dag 2. 

Zelf zuurdesem maken, dag 2

Het is belangrijk dat je hygiënisch te werk gaat!

Ingrediënten (voor dag 2):

  • wederom 50 gr roggemeel of roggebloem van goede kwaliteit
  • 50 gr lauwwarm water

Verder nog:

  • schone kom of glazen pot
  • bijpassend deksel of een stukje plastic + elastiekje
  • spatel
  • vork of Deense deegklopper
  • mengkom
  • keukenweegschaal
  • plekje in huis met een constante temperatuur tussen de 18 en 20 graden
  • een flinke portie geduld, ongeveer 5 tot 7 dagen ( of zelfs iets langer)

Bereiding dag 2

Haal het mengsel uit de glazen pot en doe het in een schone mengkom.

Was de lege glazen pot of het plastic bakje goed om met heet water. Gebruik géén afwasmiddel! Droog de pot/het bakje daarna af.

Voeg nu 50 gr roggemeel en 50 gr lauw water bij het desem en meng dit goed. Er mogen geen klontjes meer in het beslag zitten.

Doe het mengsel dan voorzichtig in een schone (weck)pot en leg het deksel er losjes op. Of gebruik een kleine plastic bak. Heb je geen deksel? Gebruik dan een stukje plastic en zet het vast met een elastiekje. Zet de glazen pot weer 24 uur op een tochtvrije plaats, bij minimaal 18 graden (kamertemperatuur). Het liefst zelfs nog een klein beetje warmer.

Ook vandaag zul je nog niet veel veranderingen waarnemen. Let wel op de grijsbruine kleur van het mengsel. Maak er ook nu weer even een foto van. Kun je al zien dat het wat lichter en ietwat geelbruinig aan het worden is?

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood


Volg ook de online cursus ‘Zelf zuurdesem maken’

Zelf zuurdesem maken, basis
Zelf zuurdesem maken, dag 1
Zelf zuurdesem maken, dag 2
Zelf zuurdesem maken, dag 3
Zelf zuurdesem maken, dag 4
Zelf zuurdesem maken, dag 5

Geef een reactie: