Ambachtelijk brood bakken Cathy Ytak

Ambachtelijk brood bakken Cathy Ytak a

Het boek ‘Ambachtelijk brood bakken’ van Cathy Ytak is een heel handzaam naslagwerkje dat alle basisvaardigheden bevat voor de startende hobbybakker. Stap voor stap legt de auteur je uit welke benodigdheden en ingrediënten je in huis moet hebben voor het bakken van een lekker brood. Geen poespas, geen overbodige en ingewikkelde informatie. Het is gewoon een duidelijk basisboek, inclusief 28 heerlijke recepten, waarmee iedereen zelf brood kan leren bakken.

Puur ambachtelijk brood bak je echt niet in een broodbakmachine, dat maak je natuurlijk lekker helemaal zelf!

Ambachtelijk brood bakken Cathy Ytak

7 juli 2015

Ambachtelijk brood bakken Cathy Ytak b

Inhoudsopgave

Het boek is opgebouwd in zes overzichtelijke hoofdstukken:

 1. Stap voor stap
 2. Klassiek brood
 3. Zoet brood
 4. Hartig brood
 5. Speciaal brood
 6. Brioche

In het eerste onderdeel legt Cathy ons uit welke basis benodigdheden en ingrediënten je minimaal in huis moet hebben. Welke soorten rijsmiddelen er zijn en hoe je zelf desem kunt maken. Waarom je een bepaalde werk volgorde dient aan te houden. Stap voor stap laat ze ons zien hoe je met de hand kneed of met een machine (KitchenAid). Ook leer je aan de hand van duidelijke foto’s hoe je een langwerpig of een rond brood vormt.

Verschillende recepten

De rest van de hoofdstukken bevatten heerlijke recepten. Zoals witbrood, braadpanbrood, volkoren, bruin, brood van drie soorten meel, met zaden & pitten, roggebrood, meergranen met rozijnen, boekweit met walnoten, mueslibrood, met gefermenteerde melk (kefir), kaasbroodjes, snel brood, glutenvrij en zelfs een traditionele brioche. Je bent dus voorlopig niet uit gebakken.

Cathy Ytak

Cathy is in 1962 geboren in Montreuil (Frankrijk). Ze heeft een studie grafisch ontwerp en ambachtelijke inbinden op de Ecole Estienne in Parijs gedaan. Daarna volgt ze ook nog de opleiding professionele journalistiek en gedrukte media en leert Catalaans. Deze creatieve duizendpoot werkte voor diverse tijdschriften en schrijft romans (voor kinderen, tieners en volwassenen), praktische gidsen (keuken) en vertaalt boeken uit de  hedendaagse Catalaanse literatuur.

Ambachtelijk brood bakken Cathy Ytak e

Persoonlijke noot

Het boekje ‘Ambachtelijk brood bakken Cathy Ytak’ is een échte aanrader voor iedereen die voor het eerst brood wil gaan (leren) bakken. Voor een klein bedrag koop je een duidelijke stap voor stap handleiding en krijg je er ook nog eens 28 heerlijke recepten bij. Maar omdat ik best een kritische (?) lezer ben:

Volgens het boek ‘Ambachtelijk brood bakken Cathy Ytak’ mag je nooit bakpoeder gebruiken om een brood mee te bakken. het zou uitsluitend geschikt zijn voor taarten en gebak. Onzin natuurlijk, want je kunt echt wel een lekker brood bakken met bakpoeder! Wat dacht je van een Karnemelks brood of een Irish soda bread?

Volgens Cathy of de vertaler of het Bakery Institute zijn de Franse meel soorten bij steeds meer natuurvoedingswinkels en molens. Ik ken alleen De Zuidmolen die ook online T65 en andere Franse tarwemeel/bloem verkoopt.  Ze noemen tevens de website van thebakeryshop.nl als verkooppunt, maar volgens mij bestaat die (nog) niet?

—— Update 08-07-2015 ——

Antwoord van het Bakery Institute: De webshop komt er wellicht wel in de toekomst, maar de focus ligt op dit moment op het lesgeven en ontwikkelen. In de winkel in van het Bakery Institute aan de Westzijde 174-A in Zaandam kun je verschillende soorten Franse tarwemeel & -bloem kopen, zoals T45, T65, T80 en T150. Daarnaast hebben ze rogge, spelt en vaak ook nog andere soorten. Je kunt het per kilo in hun winkel kopen en eventueel ook via de mail bestellen & laten verzenden: info@bakeryinstitute.nl

Meer info en openingstijden: Bakery Institute

Ambachtelijk brood bakken Cathy Ytak f

Meer info en bestellen

Bron: Met dank aan uitgeverij Becht voor het beschikbaar stellen van een leesexemplaar plus één extra van ‘Ambachtelijk brood bakken Cathy Ytak’ voor het houden van een winactie (wedstrijd is gesloten)

©XBB Copyright Xandra bakt brood

4 comments on “Ambachtelijk brood bakken Cathy Ytak”

 1. ko schreef:

  Hoi Sandra ik heb dit boekje ook gekocht en heb enkele recepten geprobeerd maar het deeg wilde maar niet rijzen
  Ik heb gedaan wat er staat dus met gedroogde desem wel van het merk ARCHE.
  Ondertussen heb ik al veel zitten zoeken op internet en heb ik begrepen dat veel gedroogde desems niet goed genoeg zijn om het deeg te laten rijzen.
  Maar met welke gedroogde desem worden deze recepten dan gemaakt want er staat duidelijk dat alle broden gemaakt zijn met gedroogde desem tenzij anders vermeld.
  Ook kan ik bij onze bakker gedroogde desem kopen maar zal het met deze dan wel rijzen.

  Gr ko

  1. Xandra schreef:

   Beste Ko,

   Het merk Arche ken ik niet, maar ik heb wel eens brood gebakken met gedroogde desem. Het is al een paar jaar geleden en ik kan het ook niet echt op mijn blog terug vinden, dus ik weet niet zeker of ik daar ook nog een klein beetje gist aan toevoegde. Volgens mij niet. Ik kocht deze gedoogde gist in Duitsland en bij korenmolen De Zandhaas. Ik vind brood waar gedroogde desem inzit veel minder lekker, dan die met verse. Dus ik heb altijd een basis desem starter in de koelkast staan.

   Oplossing?
   -Deeg met desem heeft een veel langere rijstijd nodig. Soms laat ik het deeg een nachtje in de koelkast rijzen (zie nachtbrood) Misschien zit daar het probleem? Voeg eens een keertje 1 gram gedroogde gist toe en kijk of dat beter gaat. ik heb nog even de rijstijden in het boekje nagekeken en ik vind ze wat aan de korte kant. Dat mag best een paar uur meer zijn. Zet het desem deeg ook niet te warm weg, want dan gaat het brood zuur smaken. Tenzij je dat juist wilt natuurlijk.
   -Je kunt vaak bij een molen of natuurvoedingswinkel verse desem kopen.
   – Maak zelf een desem starter. Het lijkt misschien moeilijk en veel werk, maar dat valt reuze mee. De Methode van Paul Hollywood met een appel is erg leuk om te doen. De uitleg vind je elders op mijn blog.

   Ik hoop dat je iets aan mijn antwoord hebt. Succes met bakken. Groetjes, Xandra

   1. ko schreef:

    Hoi Sandra, ik heb ook wel brood gebakken met verse desem en dat lukt vrij aardig .
    Maar in dit boekje staat dat je bij alle recepten gedroogde desem moet gebruiken.
    Toen dit niet lukte dacht ik, zijn er dan verschillende soorten gedroogde desem?.
    Ik volgde ook maar het recept.
    Ik zal de recepten verder wel maken met verse of gewone gist.

    Gr ko

    1. Xandra schreef:

     Hoi Ko, er zijn verschillende merken met gedroogde desem te koop, maar omdat ik de smaak niet lekker vind bak ik daar niet meer mee. Laatst heb ik zelf een restje van mijn starter gedroogd in de oven en dat ging prima. Binnenkort zal ik er eens me bakken, om te zien wat voor resultaat dat geeft. Misschien ook een optie voor jou? Gr Sandra.

Geef een reactie: