Bakbijbel van Rutger van den Broek

Bakbijbel van Rutger van den Broek

Eindelijk is het ultieme bakboek er dan. De bakbijbel die eigenlijk iedere hobbybakker op de plank moet hebben liggen én gebruiken natuurlijk. Rutger van de Broek heeft een heel mooi en handig naslagwerk voor ons gemaakt. Nu kan echt iedereen leren bakken. Aan de hand van duidelijke stap-voor-stap foto’s laat Rutger zien hoe je bijvoorbeeld bladerdeeg of amandelspijs kunt maken. Vooral dat eerste ‘zelf bladerdeeg maken’, staat nog steeds op mijn to-do-lijstje. Ik heb het Rutger een keer tijdens een bakworkshop zien doen. Het zag er helemaal niet moeilijk uit, maar thuis denk je na een tijdje hoe deed hij dat ook alweer? Nu is er dus zijn leerzame bakbijbel. Binnenkort ga ik de uitdaging maar eens aan. Wat wil jij nog leren bakken?

Of zoals iemand van de pers over de Bakbijbel schreef: “Zet je oven maar vast aan. Het feest kan beginnen!” Dat kan ik alleen maar beamen. Bakken maar!

Bakbijbel van Rutger van den Broek

29 september 2015

Bakbijbel van Rutger van den Broek 4

Inhoudsopgave

In deze bakbijbel staan meer dan 160 bakrecepten, de een nog smakelijker dan de andere. Wanneer je dit boek in huis hebt dan ben je voorlopig nog niet uitgebakken. Rutger leert je echte Italiaanse meringue maken en hoe je citrusschilletjes kunt konfijten. Verder vind je er recepten in voor appeltaart, oma’s kletskoppen, slagroomsoesjes, wentelteefjes, ‘guilty pleasure’ brownies, tulband, koffiebroodjes en en nog veel meer. 

Het boek is opgebouwd in 13 overzichtelijke hoofdstukken. Vooraf gegaan door een voorwoord en een overzicht ‘Hoe gebruik ik dit boek’. Achterin het boek vind je nog een dankwoord, een handige receptenindex en register. Elk hoofdstuk heeft zijn eigen kleur, waardoor je het gezochte onderwerp ook heel snel aan de zijkant van het boek kunt vinden. De bladzijden bevatten namelijk gekleurde tabjes. Heel erg handig, goed bedacht!

1. Bakbenodigdheden, 2. Basisingrediënten, 3. Bakbegrippen en – technieken, 4. How-to’s, 5. Basisrecepten, 6. Koek & koekjes, 7. Cakes, 8. Taarten, 9. Gebak, 10. Friandises*, 11. Desserts, 12. Wafels, poffertjes & pannenkoeken, 13. Nooit meer misbaksels.

*Friandises = zijn kleine, al dan niet zoete, hapjes die na het eten bij de koffie of thee geserveerd worden.

Bakbijbel van Rutger van den Broek 5

Persoonlijke noot

Wel 496 bladzijden boordevol bakpret. Dat kun je met recht een echte bakbijbel noemen. Ik ben zelf niet zo’n zoete bakselstype en kan daarom soms wel wat goede informatie gebruiken op dat gebied. Dus ik ben blij verrast hoe duidelijk Rutger je aan de hand van de stap-voor-stap foto’s en bijbehorende uitleg leert hoe bepaalde dingen moeten. Kijk daar heb je iets aan. Het is niet alleen een bakbijbel voor beginnende en wellicht ietwat onhandige thuisbakkers. Ook de meer ervaren koekenbakkers kunnen hun hart ophalen en zich storten op de meer dan 160 lekkere recepten.

*Zucht* …. en dan die mooie foto’s. Het water loopt je in de mond bij het zien van al die lekkernijen. De kletskoppen zien eruit om zo in te bijten. Of wat dacht je van frisse citroencheesecakejes, een tarte tatin met peer en steranijs, Luikse wafels en een Mokkataart. Mijn eerste uitdaging uit de bakbijbel wordt zelfgemaakt bladerdeeg. Nu nog even tijd zien te vinden.

Beste Rutger, bak je ook op verzoek?

Tot slot heb ik nog een vraag voor je. En ik ben al jaren op zoek naar een speciaal recept. Bak je misschien ook op verzoek? Wellicht een idee voor het volgende boek? Ik heb namelijk zulke mooie herinneringen aan mijn oma. Wanneer wij op bezoek kwamen had zij vaak een Sneeuwster voor bij de koffie. Een zachte, sponsachtige cake/taart gevuld met advocaat & slagroom. Met heel, veel poedersuiker er overheen. De taart kwam uit de diepvries en soms vergat ze het er op tijd uit te halen. Dan aten we het al op terwijl het binnenste nog deels bevroren was. Ach ja, …. oma Lena en haar Sneeuwsterren, pure nostalgie!

Bakbijbel van Rutger van den Broek 6

Rutger van den Broek

Wie Rutger is? Weet je nog, dat is die sympathieke winnaar van Heel Holland Bakt 2013. Rutger is dol op (ik denk zelfs wel een beetje verslaafd aan) bakken, recepten ontwikkelen en daar fraaie bakboeken mee vullen. En dat allemaal op een voor iedereen toegankelijke manier. Dat vinden wij thuisbakkers natuurlijk helemaal niet erg. Rutger maakt met zijn heerlijke recepten de wereld een beetje vrolijker en smakelijker.

De Bakbijbel is niet het eerste boek van Rutger. Eerder verschenen al:

  • Rutger bakt, 70 heerlijke bakrecepten van de beste thuisbakker van Nederland, ISBN 9789048820153 (2014)
  • Rutger bakt feestelijk, 40 feestelijke bakrecepten van de beste thuisbakker van Nederland, ISBN 9789048825219 (2014).

En het zou mij niets verbazen wanneer Rutger in het diepste geheim alweer druk aan het bakken is voor een nieuw boek. Dus volg hem ook op Facebook en/of op Twitter. Dan blijf je op de hoogte van de nieuwste weetjes en baksels.

Meer info & bestellen ‘Bakbijbel’

Bron: Met dank aan uitgeverij Carrera en Rutger van den Broek voor het beschikbaar stellen van een recensie exemplaar.

Meer van Rutger

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood

Geef een reactie: