Bakboek Masterclass Cakes van Rutger

Bakboek Masterclass Cakes van Rutger 1

Uitgeverij Carrera Culinair komt met een nieuwe serie kook- en bakboeken onder de titel ‘Masterclass’. Naast Cakes zijn momenteel nog twee boeken over Dips van Ramon Brugman en Groente op de BBQ door Julius Jaspers verkrijgbaar. Ik heb mij laten vertellen dat er de komende maanden nog meer zullen volgen. Vandaag bespreek ik het deel van Rutger van den Broek, Masterclass Cakes in allerlei soorten, maten en smaken.

Rutger: ‘Cake was een van de eerste dingen die ik als kind met mijn moeder bakte’.

Bakboek Masterclass Cakes van Rutger

Vrijdag 10 mei 2019

Nostalgie van een wonderpan

Niet alleen Rutger van den Broek heeft fijne herinneringen aan het maken van cake. Mijn moeder bakte niet in een oven, want die hadden wij destijds niet. Het bezitten van een oven was in mijn jeugd immers een ongekende luxe. Toch had zij een gadget dat voor die tijd ontzettend hip was, een wonderpan. Heb je er wel eens van gehoord?

Een wonderpan leek nog het meest op bolvormige aluminium pan met daarin een losse, ronde cakeblik in de vorm van een tulband. In het deksel zat een formica glaasje waardoor je de voortgang tijdens het bakken kon volgen. Als kind vond ik het reuze fascinerend dat er beslag in ging en er later weer een cake uit kwam. Een cake bakken in een pan op een klein pitje van het gasfornuis.

Oud bakritueel nog steeds actueel

Bij het bakken van een cake hoorde een heel ritueel. Mijn zus en ik mochten na afloop de deeghaken schoonlikken en de kom was voor moeders. Als de wonderpan op het vuur ging dan mochten we niet meer in de keuken komen, niet heen en weer rennen en vooral geen tocht veroorzaken. Best een gedoe als ik er zo over nadenk. Eén ding geldt in de huidige moderne tijd nog steeds en dat is dat je tijdens het bakken de oven niet mag openen. Door de koude lucht zakt de cake in en dat is toch jammer na alle noeste arbeid.

Bakboek Masterclass Cakes van Rutger 2

Overzichtelijk en smaakvol bakboek

In het boek vind je wel 40 heerlijke en toegankelijke cake recepten. Van tulband tot plaatcake en van opgerolde cake tot de alom bekende langwerpige vorm. Cake met chocola, noten, fruit, kruiden en zelfs stroopwafels. Je kunt het zelf net zo hartig of zoet maken al je wilt. Na het bakken worden de standaard modellen veelal versierd met allerhande smaakmakers, maar als je een extra mooie vorm gebruikt is al die opsmuk eigenlijk niet nodig.

De verschillende soorten en smaken cakes zijn overzichtelijk opgedeeld in drie hoofdstukken:

  • Tijdloos en traditioneel – met o.a. een basiscake, marmercake, Surinaamse bojo en een Engelse fruitcake.
  • Fris en fruitig – met o.a. een citroen-meringuecake, een plaatcake met abrikozen of een amandelcake met blauwe bessen.
  • Warm en winters – o.a. een cake met karamel, pinda’s en chocolade of een fraaie mokkarol en een gembercake met honing.

In Masterclass Cakes staan niet allen recepten. Rutger legt ons bijvoorbeeld uit wat het verschil tussen mengen, kloppen of spatelen. En wanneer en waarom je juist die specifieke methode moet gebruiken. In het boek vind je tevens en handige lijsten met onmisbare bakbenodigdheden zoals een keukenweegschaal, een set speciale maatlepels, bakvormen en een (hand)mixer. Welke ingrediënten het lekkerste eindresultaat geven. Cake bak je met tarwebloem, patisseriebloem (ook wel Zeeuwse bloem genoemd), patentbloem of amandelmeel.

De prachtige foto’s in Masterclass Cakes zijn gemaakt door Saskia Lelieveld

E.H.B.O. bij misbaksels

Rutger: ‘ Het is heel makkelijk om te doen. Als je een belangrijke basis ‘cakeregels’ in acht neemt, bak je keer op keer de lekkerste cakes’.

Het is fijn dat deze informatie niet ontbreekt. Als (beginnende) cake bakker heb je hier beslist iets aan. Simpele weetjes die ontzettend belangrijk zijn voor het doen slagen van je baksel. Ik zal er alvast een paar met je delen, de rest vind je in het boek.

  • Zoals ik al eerder vermelde, open NOOIT de oven tijdens het bakken van een cake. De koudere lucht zal je cake doen inzakken, dus heb geduld. Pas tegen het einde van de baktijd wanneer de korst goudbruin gaat kleuren, is het deeg stevig genoeg. Dan kun je met een satéprikker testen of je baksel gaar is.
  • Dreigt de korst te snel te bruin te worden leg er dan een stukje aluminiumfolie op
  • Zet de oven niet te hoog, dan zal je cake minder snel scheuren.

Masterclass Cakes, ik zeg bakken maar

Heb je nog niet eerder zelf een cake gebakken, lees het boek dan eerst goed door en start eenvoudig. Rutger deelt een basisrecept met ons. Eentje die volgens de standaard regels bestaat uit gelijke delen bloem, suiker, ei en boter. Aangevuld met een snufje zout, bakpoeder en een eventuele smaakmaker in de vorm van vanille of citroenrasp.

Bakvormen, glas, steen en metaal

Zelf ben ik ooit begonnen met een eenvoudige glazen cakevorm van Pyrex. Hittebestendig en qua afmetingen precies goed. De meeste recepten zijn geschikt voor dit model. Natuurlijk zijn er tegenwoordig de meest fraaie bakvormen te koop. De een nog mooier dan de andere, maar daar hangt wel een enorm prijskaartje aan vind ik zelf. Ik bak meer brood dan zoet, dus ik behelp mij wel met een standaard tulband en een langwerpige vorm. Alhoewel, nu ik de foto hieronder nogmaals bekijk, misschien ga ik toch een keer overstag. Wanneer je regelmatig cake bakt en de show wil stelen dan loont het zeker de moeite om een mooiere vorm aan te schaffen.

Wie is Rutger van den Broek?

Wie Rutger is? Weet je nog, dat is die sympathieke winnaar van Heel Holland Bakt 2013. Intussen heeft hij zelfs een eigen pagina op Wikipedia. Je kunt hem dus met recht een ‘Bekende Nederlander’ noemen. Rutger is nog steeds gek op bakken en recepten ontwikkelen. Om daar vervolgens hele toegankelijke en smaakvolle bakboeken mee te vullen. Dat vinden wij natuurlijk helemaal niet erg. Rutger maakt met zijn heerlijke baksels de wereld een klein beetje vrolijker en smaakvoller.

Hier kun je Rutger vinden en volgen:

Bakboek Masterclass Cakes van Rutger 4

Masterclass cakes bakken met Rutger

Slaan na het lezen van mijn recensie de bakkriebels toe? Wil je graag net als Rutger zulke lekkere en mooie cakes bakken? Dan is dit boek beslist iets voor jou. Het is leerzaam en bevat alle basis weetjes voor het bakken van een goede cake, zodat je direct aan de slag kunt gaan. De titel heet niet voor niets Masterclass Cake. De recepten zijn heel toegankelijk, inspirerend en beslist de moeite waard. Dit prachtige bakboek is niet alleen geschikt voor beginners, maar ook voor de meer ervaren keukenprins(es).

Je kunt het boek heel eenvoudig via de onderstaande link bestellen. Zo help je mij vervolgens ook een klein beetje om ‘Xandra Bakt Brood’ verder te kunnen ontwikkelen. Heel erg bedankt alvast.

Ik zeg proberen maar!

Bron: Met dank aan uitgeverij Carrera Culinair voor het beschikbaar stellen van een recensie exemplaar ‘Masterclass Cakes’ van Rutger van den Broek / ISBN 9789048848423  / Hardcover /  april 2019.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Bakboek Masterclass Cakes van Rutger

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven