Bakken met bonen van Lina Wallentinson (review)

Bakken met bonen van Lina Wallentinson (review)

Bakken met bonen van Lina Wallentinson is een echte aanrader. Lina leert je alles over bonen en hoe je ze kunt verwerken in smakelijke baksels. En wel zo dat vrijwel niemand door heeft dat er peulvruchten in verwerkt zijn. Wie verwacht er nu zwarte bonen in een smeuïge brownie of witte bonen in een saffraancake met vijgen.

Lina: ‘Geef je gezondheid een slim duwtje door te bakken met bonen en andere peulvruchten.’

De auteur ‘verstopt’ erwten, linzen en bonen in koekjes, crackers, cruesli, hartige en zoete taarten, pizzabodems,  pancakes en zelfs brood. Er is zoveel mogelijk de met de ruim 44 heerlijke recepten ben je voorlopig niet uitgebakken.

Bakken met bonen van Lina Wallentinson (review)

Vrijdag 5 juli 2019

Aangenaam verrast

Ik was aangenaam verrast toen ik het boek opensloeg. Al bladerend kwam ik bij de recepten aan en kon alleen nog maar denken: Die wil ik proberen … en die, oh en die ook en die dan … Woww kan je dat echt met peulvruchten maken. Wat goed zeg!  Er gaat werkelijk een hele nieuwe wereld voor je open. Zelf bak ik ook wel eens met bonen, maar dan vermalen tot meel. Iets wat je in dit boek nauwelijks zult zien staan.

Lina: ‘In sommige recepten zorgen de bonen voor luchtigheid, in andere juist voor knapperigheid. Naast de gezondheidsvoordelen zijn de baksels ook nog eens ontzettend lekker’.

Hoe gebruikt Lina de linzen, bonen en erwten dan wel? Voor een groot deel gaat ze uit van gedroogde peulvruchten. Soms neemt ze bevroren erwtjes of gebruikt ze bonen uit pot wanneer er te weinig tijd is. Alle gedroogde eiwitbommetje worden eerst een nachtje in de week gezet. Linzen kun je na het weken afspoelen en zo gebruiken. Bonen en erwten moeten daarna nog gekookt worden. Het voordeel van weken en koken is dat zo bepaalde stoffen die vaak voor maag- en buikpijn zorgen worden verwijderd. Hergebruik dus nooit het week- of kookwater.

Bakken met bonen van Lina Wallentinson (review)

Verleidelijk smaakvol

Het water loopt je in de mond bij het zien van de prachtige foto’s. Ze zijn gemaakt door fotograaf Lennart Weibull. Beeldkunstenaars mogen ook wel eens in het zonnetje gezet worden. Men vergeet vaak dat een geslaagde verkoop van een kookboek tevens afhankelijk is van de lay-out.

In het boek staan oogstrelende plaatjes met rode linzencrackers met chilipeper en komijnzaad. Chocolade koekjes met zwarte bonen, een kikkererwtenquiche met rode biet, feta en rozemarijn, een pizzabodem van linzen en bloemkool of wat denk je van doperwtenbroodjes met venkel. En dan heb ik de overige 40 andere lekkernijen nog niet eens genoemd.

Bakken met bonen, een gezond alternatief

Volgens Lina moeten we meer peulvruchten gaan eten. Het is een gezond alternatief om een deel van je bloem of meel te vervangen door linzen, erwten en bonen. Ze leveren namelijk veel eiwitten, fijne vezels, vitaminen en mineralen. Bovendien zijn ze voedzaam en laten ze je bloedsuikerspiegel vrijwel niet schommelen. Peulvruchten tellen mee met de dagelijks aanbevolen hoeveelheid groenten. Dat is mooi meegenomen toch.

Bakken met bonen bevat niet alleen recepten. Er staat tevens veel en duidelijke informatie in over: ‘Waarom bakken met bonen’, ‘Zo bak je me bonen’, ‘Welke bonen, erwten of linzen passen bij wat?’ en ‘Bonen, een voedingswaardige voltreffer’.

De recepten zijn onderverdeeld in: ‘Knäckebröd en granola’, ‘Brood’, ‘Pizza, quiche en pannenkoeken’ en ‘Cake, taart, koekjes en repen’.

Bakken met bonen van Lina Wallentinson (review)

Wie is Lina Wallentinson

Linda Wallentinson woont in Zweden en werkt als freelance schrijver van levensmiddelen en is een kookboek auteur. Daarnaast is ze opgeleid tot diëtiste op de universiteit van Uppsala. Het begon allemaal met een zoon die geen groente wilde eten en een dochter met een glutenintolerantie. Wat doe je dan? Dan ga je op zoek naar alternatieven. Je slaat aan het bakken, schaaft recepten bij net zolang totdat je ze goed vindt en dan maak je een boek. Zodat ook wij van deze bijzondere lekkernijen kunnen genieten.

Bakken met bonen of zoals Lina zou zeggen ‘Baka med bönor’, is niet het eerst kookboek van deze auteur. Wel de eerste titel die in het Nederlands vertaald is. Eerder verscheen al ‘Sprouts, Shoots, and Microgreens’ (Groddar, skott & mikrogrönt).

Je kunt Lina online volgen:

Bakken met bonen van Lina Wallentinson

Wil je meer weten over het bakken met bonen en wil je leren welke smaakcombinaties het lekkerste zijn? Wil je beetje op de lijn letten of ben je juist op zoek een gezonder alternatief? Dan is dit boek beslist iets voor jou. Het is leerzaam en bevat alle basis weetjes en recepten voor baksels, zowel zoet als hartig met peulvruchten. Verwerk bonen in ontbijtjes, lunchgerechten of tussendoortjes. Voor iedereen zit er wel iets bij.

Je kunt het boek heel eenvoudig via de onderstaande link bestellen. Zo help je mij vervolgens ook een klein beetje om ‘Xandra Bakt Brood’ verder te kunnen ontwikkelen. Heel erg bedankt alvast.

Ik zeg proberen maar!

Bron: Met dank aan uitgeverij Becht voor het beschikbaar stellen van een recensie exemplaar ‘Bakken met bonen’ van Lina Wallentinson / ISBN 9789023016021 / Hardcover / maart 2019.

Meer van uitgeverij Becht:

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Bakken met bonen van Lina Wallentinson (review)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven