Bakken met groente (boekreview)

Bakken met groente (boekreview)

Bakken met groente van Lina Wallentinson is net zo een pareltje als haar eerder verschenen boek over Bakken met bonen. Wellicht ken je die titel ook en heb je daar al uit gebakken. Ik schreef er  namelijk al eerder een review over. In dit nieuwe bakboek staan groente centraal. Het is een echte aanrader voor alle avontuurlijke bakkers onder ons. En zelfs als je meer het type bak-maar-gewoon-dan-is het-al-lekker-genoeg bent, dan wil ik je met mijn review proberen te overtuigen om uit je comfortzone te stappen. Want eerlijk is eerlijk, je mist wel wat!

‘Waarom bakken met groente? De baksels krijgen meer kleur, geur en smaak. Leuke bijkomstigheid is dat je zonder dat je het merkt vanzelf meer groenvoer eet.’

Bakken met groente

Wie mijn website kent weet dat bakken met groente niet nieuw voor mij is. Zo verwerkte ik verschillende soorten groene knabbels in (desem)brood en crackers. Ondanks dat is dit boek ook een fijne inspiratiebron voor mij. Ik heb er veel recepten in gezien die ik linea recta op mijn to-do-lijst hebt gezet.

Niet iedereen krijgt dagelijks voldoende groente binnen. Zeker bij kinderen kan dit wel eens voor de nodige strijd aan de eettafel zorgen. Verstop het dan gewoon in je baksels. We weten allemaal dat het nuttigen voldoende groente en fruit belangrijk is. Ze zitten boordevol vezels, vitaminen en mineralen. Natuurlijk verdwijnt een deel daarvan tijdens het bereiden, maar laat dat geen reden zijn om het dan maar te laten.

Doe dan net als Lina, verwerk voortaan groente in brood, cake, crackers en meer. In het boek Bakken met groente vind je maar liefst 50 ideetjes. Recepten waarmee je naar hartenlust kun variëren. Geef er je desnoods eigen draai aan. Vervang specerijen door een andere smaakmaker of neem een ander type bloem of meel. Ik zeg doen! Laat je verrassen door nieuwe smaken, geuren, structuren en zelfs kleuren.

Bakken met groente (boekreview)

Zelf gezondere lekkernijen bakken

De groente baksels van Lina smaken beslist naar meer. Wat dacht je van:

  • groene courgette baguettes (om zo in te bijten)
  • wortelbroodjes
  • bietenbrood met tapenade (soort babka)
  • roggecrackers met knolselderij (spannend!)
  • aardappelbrood uit de pan

Tevens zijn deze broden heel geschikt om je restanten uit de koelkast in te verwerken. Uit eigen ervaring weet ik hoe leuk het is om zulke dingen te bakken en te proeven. Soms vraagt het wel om iets meer voorbereiding, maar dat is het beslist waard. Dit nieuwe boek van Lina bevat voor mij veel nieuwe baksels met groente. Ik ben dus voorlopig nog niet uitgebakken. Doe je met mij mee?

Grappig, ik zie het nu pas. Ik heb enkel recepten voor brood uitgekozen. Je ziet meteen waar mijn voorkeur naar uit gaat. Dus vooruit, speciaal voor jou som ik ook nog wat patisserie met groente voor je op.

  • bonenmuffins met chocolade
  • groene kokostoefjes met limoen
  • red vervet met rode bieten
  • courgettecake met maanzaad en citroen

Glutenvrij, glutenarm of glutenvol

Dat veel recepten glutenvrij of glutenarm zijn maakt dit boek een stuk toegankelijker. En wanneer je een wat meer ervaring met glutenvrij bakken hebt, dan kun je waarschijnlijk de overige recepten aanpassen naar eigen wens.

Wat tevens fijn aan bakken met groente is, dat het twee indexen heeft. Een op titel en een op type groente. Dat laatste is vooral handig. Je kijkt eerst even welke groente je nog in voorraad hebt en zoekt er vervolgens een bijpassend recept bij.  

Bakken met groente (boekreview)

Aardappel, rode biet, erwten en meer

Ben je inmiddels nieuwsgierig geworden naar de soorten groente die Lina Wallentinson voor dit boek gebruikt? Sommige zijn heel verrassend, andere meer voor de hand liggend. De meeste van ons hebben vast wel eens een courgette of bietenbrood gebakken of gegeten.

Aardappel, boerenkool, bonen, linzen & erwten, courgette, knolselderij, pastinaak, pompoen, rode biet (maar je kunt natuurlijk ook en andere kleur nemen), spinazie, tomaat, ui, veldsla, witte kool, wortel en zoete aardappel.

Ik mis zelf wel paprika en bloemkool, want daar kun je hele lekkere pita broodjes mee bakken. Maar misschien was er geen ruimte meer voor in het boek.

Bakken met groente is lekker en gezond

Ben je dol op het bakken van brood, crackers, cake en meer? Tover dan ook eens een groentebrood uit eigen oven. Laat je inspireren door Lina Wallentinson. Duik de groentelade in en ga aan de slag. Al was het alleen maar om alle restjes te verwerken die anders misschien blijven liggen.

Het boek is eenvoudig via de onderstaande link te bestellen. Zo help je mij ook een klein beetje om ‘Xandra Bakt Brood’ verder te kunnen ontwikkelen. Heel erg bedankt alvast.

Groetjes, Xandra

Bron: Met dank aan uitgeverij Terra (Lannoo) voor het beschikbaar stellen van een recensie exemplaar van ‘Bakken met groente’ van Lina Wallentinson. Hardcover, ISBN 9789089898784, uitgave november 2021.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Bakken met groente (boekreview)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven