Bakken met haver (review)

Bakken met haver (review)

Dit bijzondere boek ‘Bakken met haver’ van Natascha van der Stelt ligt sinds kort in de winkel. Waarom bijzonder? De recepten zijn écht 100% suikervrij, ze gebruikt dus ook geen honing, agavesiroop of andere zoetstoffen. Alle baksels zijn bovendien tarwevrij en voor een groot deel ook glutenvrij of vegetarisch. Kun je dan nog wel iets lekkers bakken waarvan de smaak goed is? Ja, dat kan absoluut! Je zult op zoek moeten gaan naar andere bindmiddelen en smaakmakers. Zo vervangt Natascha bijvoorbeeld de suiker door de meer subtielere smaken van echte vanille, kokos of kaneel. En het toevoegen van een extra ei doet vaak wonderen om van de losse ingrediënten een geheel te maken. Dankzij ‘Bakken met haver’ kunnen we nu, net als Natascha, toch dagelijks blijven genieten van een koekje bij de koffie of thee en een lekker stukje taart op een feestelijke dag.

Natascha: ‘Bakken heeft iets magisch! Van een paar simpele ingrediënten kun je door enkele handelingen oneindig veel verschillende gerechten maken, die alle zintuigen prikkelen.’

Bakken met haver (review)

Vrijdag 21 april 2017

Bakken met haver (review)

Voordelen van haver(mout)

Dat bakken mét haver en zónder suiker geen gemakkelijke opgave is weet ik uit eigen ervaring. Haver(mout) geeft een droger mondgevoel, mede doordat het geen gluten bevat. Je zult de gluten dus moeten zien te vervangen door iets anders dat soortgelijke eigenschappen bevat. Waarom dan toch bakken met haver? Er zijn zoveel voordelen:

 • Het is glutenvrij (mits je het juiste merk koopt en het dus niet in aanraking met gluten is geweest).
 • Het bevat langzame koolhydraten, zodat je bloedsuikerspiegel stabieler blijft.
 • Het zorgt langer voor een verzadigd gevoel, zodat je minder snel zult gaan snaaien.
 • Het is makkelijk verkrijgbaar en niet duur.
 • Haver(mout) een fantastische smaak heeft die zowel met zoet als met hartig combineert.
 • Haver is lekker veelzijdig. Je kunt er niet alleen mee bakken, maar het is ook geschikt om in smoothies te gebruiken, pap van te koken, overnight oats of plantaardige melk van te maken. Ik las zelfs ergens op internet dat de beauty-industrie intussen ook de gezonde eigenschappen van deze graansoort heeft ontdekt.

Bakken met haver (review)

Nadelen van suiker en andere zoetstoffen

Eerlijk is eerlijk, aan suikerarme en -vrije baksels moet je in eerste instantie echt even wennen. Dit komt doordat wij dagelijks zoveel zoetstoffen eten, vaak duidelijk zichtbaar in de vorm van koek en frisdrank, maar veelal ook ‘stiekem’ door de fabrikant verstopt in allerlei etenswaren waar je het niet in verwacht. Het is dus een kwestie van gewoon zo doorgaan of afkicken. Zodat we de oorspronkelijke en pure smaak van ingrediënten weer gaan herkennen en waarderen. Bovendien is minder suiker nuttigen een stuk gezonder voor je lichaam.

Natascha vertelt in ‘Bakken met haver’ dat ze niet de intentie heeft gehad om een dieetboek te schrijven. Iedereen moet zelf beslissen of je suikervrij wilt eten of niet. Zelf heeft ze er veel baat bij. Een aantal lichamelijk klachten, zoals gewrichtspijnen, zijn aanzienlijk afgenomen en haar vroege diabetes 2 symptomen zijn geheel verdwenen. Klinkt goed nietwaar!

Bakken met haver (review)

Appeltaart, cheesecake & meer

In ‘Bakken met haver’ staan wel zestig heerlijke recepten voor koekjes, cake en taarten, maar bijvoorbeeld ook voor scones en pasteien. Natuurlijk alles op basis van haver, hier en daar aangevuld met wat rogge- of amandelmeel. Na een inleiding en duidelijk uitleg over het hoe en waarom van dit bakboek komen de recepten aan bod. Ze zijn overzichtelijk opgedeeld in negen hoofdstukken:

 • Koeken & koekjes (bijv. havermoutkoekjes, Zuid-Afrikaans beskuit, speculaas)
 • Scones (bijv. pompoenscones, kaasscones)
 • Muffins (bijv. appelmuffins met kaneel, geitenkaasmuffins met tijm)
 • Cake (bijv. bananenbrood, kruidkoek, wortelcake)
 • Taart (bijv. appeltaart, chocoladetaart, cheesecake)
 • Quiche 9 bijv. broccoli-brietaart, tomatentaart, preiquiche)
 • Pasteien & pasteitjes (bijv. bastilla, champignonpastei, appelkoeken)
 • Uit de koekenpan (bijv. pannenkoeken, socca, champignonburgers)
 • Van alles wat (bijv. pizza, Zweedse kaneelbroodjes, eierkoeken)

Aan het einde van elk hoofdstuk krijg je ook nog een aantal handige tips & tricks.

Bakken met haver (review)

Natascha van der Stelt

Van haar grootvader, die bakker was, heeft Natascha ambachtelijk brood en banket leren bakken. Ze heeft haar skills dus niet van een vreemde gekregen. Een andere grote passie is lezen. Je kunt met recht zeggen dat Natascha een boekenwurm is, ze verslindt bijna letterlijk het ene boek na het andere. Ze is heel blij dat ze van boeken en lezen haar werk heeft kunnen maken. Je kunt Natascha onder andere inhuren voor het vertalen van Engelstalige recepten, het beoordelen van manuscripten en het schrijven van boekrecensies. Als je bakken en lezen bij elkaar optelt is het maken van een eigen kookboek een logische uitkomst.

Natascha: ‘In 2015 gooide ik mijn eetpatroon drastisch om. Vanaf die dag at ik niets meer met ‘snelle koolhydraten’, zoals suiker, honing, zoetstoffen, tarwe, aardappelen en witte rijst. Na een dag was mijn bloedsuikerspiegel stabiel en had ik geen last meer van dips en kicks.’

Bakken met haver (review)

Wil je ook tarwevrij & suikervrij bakken?

Nieuwsgierig geworden en wil je ook zelf aan de slag. Maak zelf in een handomdraai glutenvrije lekkernijen zowel zoet als hartig, van ontbijt, lunch & diner tot een smakelijk tussendoortje. Je kunt het boek heel eenvoudig via de onderstaande link bekijken & bestellen. Zo help je mij ook een klein beetje om ‘Xandra bakt brood’ verder te kunnen ontwikkelen. Heel erg bedankt alvast.

Ik zeg bakken maar!

Bron: Met dank aan uitgeverij Aerial Media Company voor het beschikbaar stellen van een recensie exemplaar van ‘Bakken met haver’.

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood

One comment on “Bakken met haver (review)”

 1. Dolph Kohnstamm schreef:

  Rita en ik wensen je veel succes met dit mooi uitgevoerde en interessante boek,Dolph Kohnstamm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.