Bakken met kennis (review)

Bakken met kennis (review)

Heb jij dat ook wel eens dat je, je afvraagt wat er mis is gegaan. Je hebt het recept nauwkeurig gevolgd, maar toch komt er een vreemd gedrocht uit de oven te voorschijn. Jouw baksel lijkt absoluut niet op het plaatje uit het boek of op de website. Er zijn nu verschillende opties waar je uit kunt kiezen. A. Je hangt je schort aan de wilgen en fietst de volgende keer gewoon langs de (banket)bakker voor iets lekkers. B. Je laat je niet kisten en probeert het gewoon nog een keer. C. Zoekt contact met de uitgever/auteur van het recept. Het kan namelijk een foutje of onduidelijkheid in de tekst zijn. Of wellicht heeft die persoon een goede tip of advies zodat je baksel de volgende keer wel lukt. D. Je schaft een goed basis bakboek aan en je gaat zelf op avontuur.

Bakken met kennis (review)

Vrijdag 13 januari 2017

Bakken met kennis (review)

De wetenschap achter het bakken

Hoe komt het toch dat je brood tijdens het bakken is ingezakt, de cake gescheurd of de koekjes hun vorm niet hebben behouden? Wat is er gebeurd en hoe kun je dat de volgende keer voorkomen. Eke Mariën geeft je in dit boek praktische informatie en handvatten waarmee je direct aan de slag kunt. Hij legt de wetenschap van het bakken uit om zo de theorie (beter) te leren begrijpen. Waarom je bepaalde handelingen beter zo en niet anders moet doen.

De functies van de vijf basisbenodigdheden: bloem, eieren, water, vocht en vet, worden uitgebreid behandeld. Door met deze ingrediënten te leren experimenteren, lukken je baksels voortaan beter en krijg je bovendien meer grip op bakken zonder gluten, zonder of met minder geraffineerde suikers, met plantaardige vetten in plaats van dierlijke. Ook staat er in het boek een handige begrippenlijst. Daar vind je snel meer uitleg over de voor jouw nog onbekende bak- en chemische termen.

Bakken met kennis (review)

Oefening baart kunst

Dat oefening een steeds beter eindresultaat geeft weet iedere thuisbakker. Dus wees niet al te teleurgesteld wanneer er eens iets minder fraai uit de oven komt. Ook hier gaat er wel eens iets mis. Gelukkig bevat elk hoofdstuk een onderdeel genaamd: E.H.B.M. oftewel Eerste Hulp Bij Missers. Echt heel leerzaam om te lezen ook al heb je nog niets gebakken. Tevens geeft Eke tips en informatie hoe je bepaalde ingrediënten kunt vervangen en wat dat doet met je baksel. Sommige producten zijn gewoon niet te vervangen of je krijgt dan zo’n ander eindresultaat dat je, je moet afvragen of je dat dan nog wel wilt. Maar dat is heel persoonlijk denk ik.

Bakken met kennis is een leerzaam en uitdagend bakboek. De hoofdstukken ‘Koekjes’, ‘Cake’, ‘Taart’, ‘Gebakken lucht’, ‘Hartige taart’ en ‘Brood’ bevatten ruim 80 recepten, zodat je zelf direct met alle gegeven kennis aan de slag kunt gaan.

Bakken met kennis (review)

Brood, koekjes en ander lekkers

Naast alle duidelijk uitleg, tips en info vind je ook nog heel veel lekkere en soms best verrassende recepten in dit boek. Ik had namelijk geen glutenvrije en andere ‘Oekoe Boekoe’ baksels verwacht. Zo noemen wij hier thuis de gezondere opties die we zelf bakken. Deze lekkernijen bevatten vaak geen of minder geraffineerde suikers, gluten, margarine of andere overbodige instant.

Ik was blij verrast te ontdekken dat ‘Bakken met kennis’ naast de standaard koekjes, cake, taart en brood(jes) recepten nog zoveel meer biedt. Wat dacht je van ‘glutenvrije pizza’ of een ‘glutenvrij bakblikvolkoren’, ‘bloemkooltaart met gruyère’, ‘tijgersoezen’, ‘kikkererwtenmeringues’, ‘chocolade-avocadotaart’ of bijvoorbeeld een ‘vegan pumpkin pie’. Al blijkt na een rondje reviews lezen op internet dat niet iedereen deze extraatjes kan waarderen. Nou ik wel, heerlijk zo’n kookboeken auteur die het oude op waarde schat, open staat voor verandering en daarmee verder kijkt dan zijn neus lang is.

Bakken met kennis (review)

Wie is Eke Mariën

Eke Mariën is een freelance foodstylist en ontwikkeld recepten voor verschillende tijdschriften, boeken, waaronder een flink aantal kookboeken onder zijn eigen naam. Met titels als ‘Bakken met kennis’, ‘Koken met kennis’, ‘Cook & Chemist’, ‘100x Hollands’ en ‘Chocolade’. Eke heeft ook een website boordevol goede tips, recepten, online cursussen, video’s en nog veel meer. Het is beslist de moeite waard om er eens rond te snuffelen -Koken met kennis –. Eke vindt het belangrijk om achter het hoe en waarom van koken en bakken te komen en wil deze vergaarde kennis graag met anderen te delen.

Bakken met kennis (review)

Bakken met kennis is dé gids om de juiste technieken voor het bakken van koek, gebak, taart en brood onder de knie te krijgen en om achter ‘het waarom’ van deze technieken te komen. Nieuwsgierig geworden en wil je ook aan de bak en zo het huis vullen met de geur van versgebakken lekkernijen. Je kunt het boek heel eenvoudig via de onderstaande link bekijken & bestellen. Zo help je mij ook een klein beetje om ‘Xandra bakt brood’ verder te kunnen ontwikkelen. Heel erg bedankt alvast.

Ik zeg bakken maar!

Bron: Met dank aan uitgeverij Karakter Culinair voor het beschikbaar stellen van een recensie exemplaar van Bakken met kennis.

©XBB Copyright Xandra bakt brood

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.