Bak! ken voor de buren (review)

Bakken voor de buren (review)

Bakken voor de buren. Is een nieuw kookboek met de heerlijkste recepten voor je eigen succesvolle thuisbakkerij. Van een eenvoudige appelcake tot het allerbeste zuurdesembrood. Je kunt het zo gek niet bedenken of er staat wel een smakelijk recept van in dit inspirerende boek. Bak! is lekker veelzijdig en tevens zeer geschikt voor de beginnende hobbybakker die zowel dol is op patisserie als op boulangerie.

‘Geniet van heerlijke foolproof-recepten: van een simpel boerinnenbrood tot exotische gistbroden, glutenvrije broden, vrij-van-alles-behalve-smaak-baksels en – voor iedereen haalbare – patisserie.’

Ik hoor je denken ‘alweer een bakboek. Ja, alweer een bakboek! Maar dit exemplaar heeft een andere insteek, uitstraling of hoe je het wilt noemen. Ook hier begon het lang geleden met een eigen gemaakt brood. Het zelf (leren) bakken van allerhande lekkernijen, een proces dat zich langzaamaan ontwikkelde tot een uit de hand gelopen hobby. Herkenbaar? Nou voor mij wel! Als je de smaak van het bakken eenmaal te pakken hebt, is er geen ontkomen meer aan. Wees dus gewaarschuwd wanneer je plannen hebt om voor het eerste keer de oven aan te zwengelen.

BuiksloterBakery – Bakken voor de buren

Ik zal de eigenaars eerst even aan je voorstellen. De roots van Jayne Jubb liggen in Noord-Engeland en wel in Yorkshire. Maar inmiddels woont zij al vele jaren, samen met haar man Sjoerd Servaas in Amsterdam. Op de Buiksloterbreek 57 vind je hun kleine thuisbakkerij de BuiksloterBakery. Sinds 2014 bakken ze allerhande broden en zoete lekkernijen voor hun buren in Amsterdam Noord. Deze succesvolle thuisbakkerij: Bakken voor de Buren, levert anno 2020 aan zo’n 400 vaste klanten wekelijks een wisselend broodaanbod.

Jayne is opgeleid tot wetenschapper en heeft ook in die hoedanigheid gewerkt. Omdat zij het gevoel had dat er meer in het leven is, heeft zij inmiddels een ommezwaai gemaakt naar natuurgeneeskunde, healing en het bakken voor de buren.

Ook haar man Sjoerd blijkt multifunctioneel inzetbaar te zijn. Hij ruilde zijn labjas in voor een ander exemplaar en wel een die chef-koks gewoon zijn te dragen. Samen bakken zij de sterren van de hemel om hun klanten op vrijdag middag hun heerlijk geurende bestellingen te kunnen overhandigen.

Wil je hier meer over weten? Neem dan even een kijkje op de website van de BuiksloterBakery.

Bakken voor de buren (review) b

Bak! ken voor de buren boek

Ik vertelde je al dat dit boek zich op een bepaalde manier onderscheid van de meeste andere bakboeken. Dat komt door de persoonlijke manier waarop Jayne haar verhaal uit de doeken doet. Ze vertelt op een zo’n enthousiaste manier over ingrediënten, bakbenodigdheden, werkwijzen en lekkernijen dat het aanstekelijk is. Je wilt het liefst meteen de keuken in duiken om een desem op te starten, brood en zalige zoetigheid te gaan bakken. Jayne weet de twijfelaars over te halen om toch eens de stap te wagen. Zoals zij zelf zegt; over het bakken van (desem)brood kun je heel ingewikkeld doen, maar eigenlijk is het een piece of cake. Oefening baart kunst nietwaar.

Zuurdesembrood. Is dat ingewikkeld? Tijdrovend? Met de enthousiaste en aanstekelijke aanwijzingen van Jayne Jubb, meester in bakken van zuurdesembrood, kan het gewoon niet mislukken.

Bak! is een veelzijdig boek. Het bevat van alles wat, van brood tot zoet. Maar is het onderscheidend genoeg? Als je weinig tot geen algemene bakboeken hebt dan is dit exemplaar een echte aanwinst. Van de meeste soorten baksels krijg je de broodnodige basiskennis voorgeschoteld. Netjes en duidelijk uitgelegd door de auteur. Vlot leesbaar en inspirerend. Wanneer je al (wat) lectuur over brood en patisserie bezit, dan raad ik je aan om het boek eerst even te bekijken. Zodat je zelf kunt beoordelen of het een aanvulling is op de rest. Dat laatste hoeft natuurlijk niet, je kunt er ook meteen ongezien voor gaan. Het blijft tenslotte een fijn bakboek. 

Wat is het verschil tussen bloem en meel?

Wie zijn inkopen doet bij korenmolen De Zandhaas in Santpoort heeft al snel een streepje voor bij mij. Heerlijk van die bakkers die een goed en puur (streek)product weten te waarderen. Nu heb ik makkelijk praten, dat besef ik mij best, want ik woon niet al te ver weg van de standplaats van deze molen. Die mazzel heeft natuurlijk niet iedereen, al zijn er door heel Nederland heen veel van soortgelijke molens te vinden. Met molenaars die nog op ambachtelijke wijze, al dan niet lokaal geteeld, graan verwerken tot de mooiste bloem en meel.

Dan heb ik even een vraagje? Weet jij eigenlijk het verschil tussen bloem en meel? Mijn ervaring is dat veel beginnende thuisbakkers het eigenlijk niet weten. Verpakkingen waar op staat volkorenmeel, lemairemeel, gebuild meel, bloem, patisserie bloem, patentbloem of bijvoorbeeld Zeeuwse bloem. Je raakt al aspirant-bakker het spoor al snel bijster. Helaas vind je de oplossing niet in het boek Bak!. Jayne maakt het naar mijn idee juist nog verwarrender.

In het boek Bak!

Op pagina 25 van het boek legt de auteur uit welk tarwemeel ze in hun thuisbakkerij gebruiken. Ze noemt het licht gebuild biologisch tarwemeel, dat De Zandhaas echter verkoopt als ‘tarwebloem’. Licht gebuild meel of licht, gebuild meel. Zijn al twee verschillende dingen, maar ik zal het nu niet nog ingewikkelder maken.

  • Ongebuild meel, dat de hele graankorrel bevat heet volkorenmeel. Hiervan bak je volkorenbrood, dat wat donkerder van kleur is.
  • Gebuild meel is gezeefd meel. Hoe vaker je het zeeft, hoe lichter het wordt totdat er uiteindelijk bloem overblijft. Hiermee maak je witbrood.
  • Er is ook een tussenvariant en die noemen we in Nederland vaak lemairemeel of meel. Daarvan bak je bruin brood.

Gebuild meel is een term die je eigenlijk zeer zelden op een verpakking in een winkel tegenkomt. Ik vraag mij dus af of iedereen begrijpt wat het is wanneer er in een recept tarwemeel vermeld staat. Jayne bedoelt bloem, maar zelf zou ik eerder geneigd zijn om de zak volkorenmeel uit de kast te halen.

Bakken voor de buren (review)

Recepten uit ’s lands kleinste buurtbakkerij

Wat voor lekkernijen staan er in het boek Bak!? in het boek staan recepten voor snelle broden, een basis boerinnenbrood, favoriete gistbroden, zuurdesem van starters tot brood, glutenvrije broden, patisserie & baksels, ‘ vrij van ‘ baksels (lactosevrij, suikervrij, etc.) en het item duurzaam. Zo blaas je  nieuw leven in oud brood en hoef je nooit meer iets te verspillen. Eiwitten kun je invriezen en van restje desem bak je pannenkoeken. Dus je ziet het er is voor elk wat wils.

Meten is weten

Veel ingrediënten in dit bakboek worden afgemeten met Engelse spoons. Dat zijn speciale maatlepels die vaak in een setje te koop zijn bij kookwinkels. Voor de grotere hoeveelheden gebruikt Jayne wel een weegschaal en voor de vloeistoffen een maatbeker. Zelf weeg ik liever alles netjes af met een goede keukenweegschaal. Zo heeft iedereen zijn voorkeur.

Bakken voor de buren kopen?

Ben je dol op bakken? De ene keer wil je brood maken en de andere keer cake of koek? Dan is dit boek een echte aanrader voor jou. Bak! is een fijn en inspirerend bakboek met veel basisinformatie. Laat je net zoals vele anderen ook inspireren door Jayne Jubb en ga aan de slag.

Het boek is eenvoudig via de onderstaande link te bestellen. Zo help je mij ook een klein beetje om ‘Xandra Bakt Brood’ verder te kunnen ontwikkelen. Heel erg bedankt alvast.

Groetjes, Xandra

Bron: Met dank aan Karakter uitgevers en Fusina Verloop voor het beschikbaar stellen van een recensie exemplaar van ‘Bak! van Jayne Jubb. Hardcover, 9789045220819, uitgave september 2020.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Bak! ken voor de buren (review)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven