Bakken zonder tarwe van Marike Bol (review)

Bakken zonder tarwe van Marike Bol (review)

Bakken zonder tarwe is het tweede boek van Marike Bol. Je kent haar waarschijnlijk wel van de foodblog en haar gelijknamige bakboek Oh My Pie!. Haar nieuwste boek bevat niet alleen taarten en koekjes, maar ook brood, broodjes, pannenkoeken en nog veel meer glutenvrije verwennerijen.

Marike: ‘Ik neem jou mee op ontdekkingsreis met bijzondere meelsoorten!’

De recepten zijn allemaal op basis van bijzondere glutenvrije granen-, noten- en andere meel. Zo gebruikt Marike meel van bakbananen, hazelnoten, kastanjes, kikkererwten, kokos, lupine en tijgernoten (chufa). Dit boek is daarom ook een fantastische inspiratiebron voor degene die wel gluten verdragen.

Meer van Marike

Bakken zonder tarwe van Marike Bol (review)

Dinsdag 30 oktober 2018

Glutenvrij bakken zonder tarwe

Marike kreeg een paar jaar geleden van haar arts te horen dat ze coeliakie heeft. Dat betekent dat je gluten geheel moet vermijden. Wat naar mijn inziens bijna een onmogelijke opgave is, want in de meest onverwachte producten zitten tarwe of gluten verwerkt. Wist jij dat bijvoorbeeld drop, kant-en-klare soep en zelfs sommige drogisterijartikelen gluten bevatten. Dus dat wordt etiketten lezen en je verdiepen in deze materie.

Gelukkig voor ons is de auteur niet bij de pakken neer gaan zitten. Tijdens haar zoektocht naar goede vervangers ontstaan de meest smakelijke baksels. Die er trouwens ook nog eens fantastisch uitzien. Neem nou de luchtige bruine bolletjes op de foto hieronder. Daar zou je toch zo een hap uit willen nemen. Als je niet beter wist dan zou je denken dat ze van tarwemeel zijn gemaakt. Niets is minder waar, want Marike gebruikte hazelnootmeel voor deze broodjes. Zelf zegt ze dat ze van nature absoluut geen broodbakker is. Ik denk zelf dat, dat juist in haar voordeel is. Zo hoef je niets af te leren en kun je het bakken van glutenvrij brood op een geheel andere wijze benaderen.

Marike: ’Bakken is geen theorie, je moet voelen en proeven.’

Glutenvrije lekkernijen en brood bakken is niet echt makkelijk. Dat weet ik uit eigen ervaring. Je moet een paar basisregels in acht nemen. Je moet onder andere de gluten te vervangen door een soort plakmiddel. Gelukkig legt Marike in Bakken zonder tarwe ons uit hoe dat in zijn werk gaat en welke producten je het best kunt gebruiken. Niemand zit immers op een glutenvrij brood te wachten dat gortdroog is en al verbrokkelt tijdens het snijden.

Bakken zonder tarwe van Marike Bol (review)

Brood, koekjes, taart en meer

Het boek bevat niet alleen recepten voor brood, maar ook voor koekjes, repen, pannenkoeken, cake en taart. Daarnaast worden de bijzondere glutenvrije meelsoorten die Marike gebruikt afzonderlijk besproken. Leert ze ons hoe je eieren makkelijk kun vervangen door lijnzaad, chiazaad, gepureerd fruit, xanthaangom of een noten- en zadenpasta. En wat er beslist niet in je voorraadkast mag ontbreken.

Alle recepten in dit boek zijn:

  • Glutenvrij
  • Lactosevrij
  • Tarwevrij
  • Vrij van geraffineerde suikers

Het boek ‘Bakken zonder tarwe’ telt 216 pagina’s en ruim 85 glutenvrije recepten waar je direct mee aan de slag kunt. De een ziet er nog aantrekkelijker uit dan de andere. Het water loopt je in de mond bij het zien van de vegan lemon cream bicuittaart, de zandkoekjes van tijgernotenmeel, de appelkruimeltaart met bosbessen en de smaakvolle quiche met pompoen.

Tot slot volgen een aantal basisrecepten voor het maken van vanille extract, kokosslagroom, havermelk, cashewnotenmelk, hazelnootmelk, hazelnootpasta en abrikozenjam.

Bakken zonder tarwe van Marike Bol (review)

Wie is Marike bol?

Marike Bol (1988) is een ondernemende dame. Zij is niet alleen docente op het ‘Fioretti College’ waar zij les in ‘Gezondheidszorg en Welzijn’ geeft. Zij volgde ondertussen op Civas de opleiding ‘Orthomoleculaire Voeding & Suppletie voedingsdeskundige’ en behaalde (of het allemaal een fluitje van een cent is) ook nog eens haar papieren voor tweedegraads docente.

In april 2016 richt zij ‘Oh my pie! op, dat in 2017 wordt bekroond met het gelijknamige bakboek. Een boek waarin zij met haar heerlijke recepten een glutenvrije last ombuigt naar glutenvrij feestje. Marike wordt door haar vriendinnen niet voor niets de glutenvrije taarten tovenares genoemd. Bakken kan ze zeker, dat bewijzen de fraaie foto’s in haar beide boeken wel. Onlangs is haar tweede boek ‘Bakken zonder tarwe’ verschenen.

Oh My Pie!

Marike heeft een eigen website ‘Oh my pie!’. Daar vertelt ze haar persoonlijke verhaal over haar zoektocht naar gezonde en allergeenvrije gerechten. Tevens deelt ze daar nog meer smakelijke glutenvrije recepten met ons. Kortom inspiratie en informatie genoeg voor iedereen die van zijn of haar leven een glutenvrij feestje wil maken. Of zoals Marike zegt: “Denk in kansen niet in onmogelijkheden, ook bij een glutenintolerantie!”

Je kunt Marike ook volgen op social media:

Wil jij ook tarwevrij leren bakken?

Ben je nieuwsgierig geworden welke meelsoorten er nog meer zijn en wat voor lekkers je daar mee kunt bakken? Ook voor wie niet glutenvrij hoeft te eten is dit boek een fantastische inspiratiebron. Met de goede tips en overheerlijke recepten in dit boek kan ook jij direct aan de slag. Je kunt heel eenvoudig een exemplaar van ‘bakken zonder tarwe’ van Marike Bol via de onderstaande link bekijken & bestellen. Zo help je mij ook een klein beetje om ‘Xandra bakt brood’ verder te kunnen ontwikkelen. Heel erg bedankt alvast.

IK ZEG BAKKEN MAAR!

 

Bron: Met dank aan uitgeverij Bjornbooks voor het beschikbaar stellen van een recensie exemplaar ‘Bakken zonder tarwe’/ 9789492537089 / september 2018 / Paperback.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Bakken zonder tarwe van Marike Bol (review)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven