Bloem water gist zout passie (review)

Bloem water gist zout passie b

Het prachtige en leerzame boek ‘bloem, water, gist, zout, passie’ is niet alleen een heel leerzaam bakboek vol met de lekkerste recepten. Het vertelt ook de geschiedenis van dit platte brood uit Napels. Wat maakt nu precies een pizza tot een échte authentieke Napolitaanse pizza. Voordat ik dit boek las, had ik geen weet van het bijzondere verhaal achter deze Italiaanse lekkernij. Je kunt wel zeggen dat er voor mij een hele nieuwe wereld open is gegaan.

Antonio Pace, voorzitter AVPN: “De Napolitaanse pizza heeft geen uitvinders, geen vaders, geen eigenaars, maar is het resultaat van de vindingrijkheid van het Napolitaanse volk.”

Associazione Verace Pizza Napoletana (AVPN)

Wist je dat de Napolitaanse pizza een beschermd product is? In 1984 werd namelijk de vereniging ‘Associazione Verace Pizza Napoletana’ opgericht. Zij houdt nauwlettend de ongeveer 500 pizzeria’s (verdeeld over ruim 25 landen) die zijn aangesloten in de gaten. De vereniging beschermt en promoot de kwaliteit van de authentieke Napolitaanse pizza. Pas wanneer je als pizzaiolo aan alle strenge eisen voldoet kun je het officiële keurmerk ‘Vera Pizza Napoletana’ krijgen.

Bloem water gist zout passie (review)

22 september 2015

Bloem water gist zout passie 4

Een ‘must read’ boek

Niets dan lof over dit bijzondere pizzaboek ‘Bloem water gist zout passie’. Elke beetje fanatieke hobby-pizzabakker zou het eens moeten lezen. Tussen de recepten door vind je allerlei leuke en bijzonder feiten over de geschiedenis van de Napolitaanse pizza en alles wat daar mee te maken heeft.

17 januari is het de dag van de Sint Antonius. Deze Antonius is patroonheilige van het vuur en beschermheer van de bakkers. Veel pizzaioli hebben een beeltenis van hem naast de oven hangen. 

Het boek oogt ook authentiek Italiaans. Terwijl andere bakboeken vaak een platte broodschijf met een één of andere topping tonen. Begrijp je wat ik bedoel? Het hele boek voelt/leest/ademt als een heerlijke vakantie in Italië. Dus als je echt goed pizza wil leren bakken en ook nog eens wat leuke historische feiten wil lezen, dan is dit boek absoluut de moeite waard. Je kunt het boek helaas niet in de boekwinkel kopen. Ben je nieuwsgierig geworden en wil je meer weten of het boek ‘Bloem, water, gist, zout, passie’ bestellen? Ga dan naar de website van Stefan Tibben: Italieplein.nl. In de webshop vind je ook allerlei verschillende ingrediënten, bak benodigdheden, tafeldecoraties en zelfs houtovens.

Pssttt, niet verder vertellen hoor, maar …… af en toe gebruik ik wel stiekem een deegroller als ik pizza’s bak. Wanneer iemand dat opmerkt, dan roep ik heel interessant dat ik een échte Romeinse versie maak.

Bloem water gist zout passie 5

Inhoudsopgave

Het boek ‘Bloem, water, gist, zout, passie’ is opgebouwd in 7 overzichtelijke hoofdstukken:

 1. Info over de basis ingrediënten.
 2. Het deeg.
 3. Pizze, echte klassiekers.
 4. -, rosse, met tomaat.
 5. -, bianche, zónder tomaat.
 6. -, verdi, met groente (zowel met als zonder vlees).
 7. Register.

Wat vooral opvalt in dit boek zijn de duidelijke stap-voor-stap foto’s en de bijbehorende uitleg. Zo kunnen zelfs niet-Italianen een fatsoenlijk pizza leren bakken. Een echte pizzaioli zullen we waarschijnlijk nooit worden. Vaak voldoen onze ingrediënten niet helemaal aan de strenge voorwaarden van  het AVPN (Associazione Verace Pizza Napoletana). En ook niet iedereen heeft een echt houtoven in de tuin staan. Ik tenminste niet, maar ik blijf dromen. Een ovensteen of pizzasteen is echter wel haalbaar. Voor een paar tientjes koop je al een prima exemplaar. Dus wanneer ik een bijzonder smakelijk baksel uit onze gewone oven tevoorschijn tover, ben ik al heel blij. En met alle goede tips en recepten uit dit handige boek kom je door veel oefenen al snel een heel eind in de goede richting.

Bloem water gist zout passie

Wat dacht je van een pizze marinara piennolo e alici (marinara met verse tomaat en ansjovis), pizze nduja (pittige worst), pizze ripieno fritto (gefrituurde pizza) of een pizze margherita (met tomaat en buffel mozzarella). Je kunt uit wel 65 verschillende soorten kiezen. De een nog lekkerder dan de andere. Alleen al bij het zien van de prachtige foto’s krijg je spontaan zin een een puntje pizza. Is het al bijna weekend, want dan kan het bak-festijn beginnen.

Bloem water gist zout passie 7

De pizzabodem

Het AVPN raadt de volgende ingrediënten aan voor een échte Napolitaanse pizzabodem:

Bloem, van goede kwaliteit, met een trage maling verkregen, type OO van zachte tarwe (dus niet van harde tarwe zoals regelmatig wordt gezegd)

Water, schoon en gemiddeld hard water, met een pH-waarde van tussen de 5 en 6. Moet ongeveer 20 graden in de winter zijn en 16 graden in de zomer. Liefst afkomstig uit Napels, want door de speciale samenstelling schijnt zelfs de koffie daar beter te smaken.

Gist, verse (bier)gist, omdat het meer constante bak-eigenschappen heeft dan bijvoorbeeld zuurdesem. Vroeger werd het biergist verkregen uit afvalstoffen van de bierproductie. Tegenwoordig kweken ze het op suikerbietenmelasse.

Zout, fijn zeezout, omdat het ongezuiverd is en daarom dus nog de heilzame eigenschappen bevat.

Bloem water gist zout passie 3

Wist je dat …

En tot slot een paar interessante weetjes die ik las op Italiëplein.nl :

 • Italianen liever bier dan wijn bij hun pizza drinken.
 • Bij het maken van de bodem je eigenlijk alleen je handen mag gebruiken. Dus laat de deegroller de volgende keer maar gewoon in de kast liggen. Of maak gewoon een Romeinse pizza, want dan mag de deegroller juist weer wel.
 • Een Napolitaanse pizza, wel een dikke rand (cornicione) heeft. De gebakken bodem is wat slapper/buigzamer, doordat er meer water in het deeg gaat. De doorsnede is wat kleiner dan die van een Romeinse pizza.
 • Een Romeinse pizza heeft een dunnere bodem (lang leve de deegroller). Hij is een stuk knapperiger en minder zout van smaak.
 • Je in Amerika zelfs een drinkbare pizza kunt bestellen. Hoe bestaat het! Wat zullen de Napolitanen daar nu van vinden??

Bloem water gist zout passie 6

Meer info & bestellen ‘Bloem water gist zout passie’

Bron: Met dank aan Stefan Tibben van Italiëplein voor het beschikbaar stellen van een recensie exemplaar ‘Bloem water gist zout passie’.

Meer boeken van Italiëplein.nl

 

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Geef een reactie: