Bonen van Joke Boon (review)

Bonen van Joke Boon (review)

Zoals de omslag ‘Bonen van Joke Boon’ al doet vermoeden zijn ze in huize Boon al een tijdje in de bonen. Om precies te zijn al een heel jaar lang en daar komt absoluut nog geen eind aan. Er zijn namelijk wel 18.000 verschillende soorten peulvruchten wereldwijd geregistreerd. Dan ben je voorlopig nog niet uitgekookt en gebakken. Wist jij dat je zoveel meer met bonen kunt maken dan de bekende erwten-, linzensoep of Chili con carne? In het boek Bonen! vind je recepten voor smeuïge chocolade zwarte bonen brownies en verleidelijke linzen truffels met een vleugje drank. Ik kan je uit persoonlijke ervaring vertellen dat ze werkelijk vertruffelijk zijn.

‘Wat jammer dat de moeder van Bartje ‘ik bid niet veur brune bonen’ zo inspiratieloze kokkin was. Zij had het geweldige boek van Joke vast goed kunnen gebruiken.’ 

Bonen van Joke Boon (review)

15 december 2015

Bonen van Joke Boon 2

Bonenjaar 2016

Het jaar 2016 is door de VN is uitgeroepen tot het internationaal bonenjaar. Bonen en peulvruchten zijn veelzijdig, smakelijk, eiwitrijk, voedzaam en je kunt ze gebruiken als volwaardige vleesvervangers. Met 75 gram gekookte peulvruchten vervang je 100 gram vlees. Bovendien hebben peulvruchten langzame koolhydraten, zodat je bloedsuikerspiegel stabieler blijft en je langer een vol gevoel houdt.

Joke: “Bonen, peulvruchten, erwten en linzen zijn eiwitrijk, duurzaam, goedkoop en bovenal erg lekker. Als we nu en in de toekomst de hele wereldbevolking willen blijven voeden, zullen alternatieven voor vlees een steeds grotere rol moeten gaan spelen.

Goede voornemens

Laat al die onzinnige en vooral dure ‘afslankproducten’ lekker in de winkel liggen. Ze werken toch niet. Als je gezonder en minder of helemaal geen vlees meer wilt eten koop dan het boek Bonen! van Joke Boon en ga daar in januari mee aan de slag. Je zult zien dat je, je na een paar weken een heel ander mens gaat voelen.

Voordelen:

  • Peulvruchten zijn goedkoop.
  • Ze zijn smakelijk en veelzijdig.
  • Je bent lekker milieubewust bezig (denk aan dierenleed).
  • Je gaat vanzelf minder eten, omdat ze sneller een voldaan gevoel geven en je krijgt minder snel trek. Prima voor de slanke lijn.
  • Je bloedsuikerspiegel blijft veel stabieler door de trage koolhydraten. 
  • Eet ze vers of gebruik gedroogde peulvruchten.

Nadelen:

  • De eerste 3 weken schijn je wat last te hebben van lu(idru)chtige momenten, maar dat gaat over. Wanneer het hele huishouden peulvruchten eet dan valt het vast niet op. Toch?!

Bonen van Joke Boon 1

Inhoudsopgave

In ‘Bonen!’ laat Joke zien dat bonen en peulvruchten zo veelzijdig zijn dat je ze elke dag kunt eten. Met heldere stapsgewijze instructies en gemakkelijk verkrijgbare ingrediënten is ‘Bonen!’ hét kookboek voor 2016. In het boek vind je naast de klassieke gerechten met bonen ook veel verrassende nieuwe recepten, zoals bonenbrood, hartige taart, amandel/lupine koekjes en ‘After Eight’ ijs op basis van grauwe erwten.

Het boek is overzichtelijk en veelzijdig, net als de recepten. Het start met informatie over de soorten peulvruchten en de geschiedenis daarvan. Dan volgt een beknopte lijst met de meest gebruikte ingrediënten en een noot van de auteur. Het onderdeel met de recepten is bestaat uit twaalf maanden, bevatten elk twaalf recepten en uitleg over dingen als weken & koken, duurzaamheid & eiwittransitie, zelf bonenmeel maken, et cetera. Daarna volgt een dankwoord, een register, een recepten index en een handige adressenlijst.

Bonen van Joke Boon 7

Joke Boon

Joke Boon (links) was, samen met haar man Frank, onlangs te gast bij ons in de winkel (H. de Vries Boeken in Haarlem) om haar boek Bonen! te promoten. Ze had heerlijke hapjes voor ons mee genomen. Vooral de zwarte bonen brownies waren favoriet bij het winkelend publiek.

Het is heel bijzonder dat een vrouw die sinds haar vierde jaar geen reukvermogen meer heeft, zich daardoor niet laat ontmoedigen en smakelijke recepten ontwikkeld. Voor Joke is onder andere de structuur van het voedsel, het mondgevoel, heel belangrijk. Ze heeft een geheel eigen unieke stijl van koken ontwikkeld waarbij alle (andere) zintuigen geprikkeld worden.

Je kunt Joke volgen op haar weblog boonappetit. Hier vind je veel over peulvruchten, boekrecensies en andere gezonde info. Ook staan er bijzonder mooie uitspraken van haar op die ik je niet wil onthouden. Joke: 

“Het mooiste wat je kunt worden, is jezelf.”

“Een goed recept is als een mooi verhaal. Je leest het, je legt het even weg om het te laten bezinken. En als je het dan weer oppakt, dan voel je de inspiratie stromen.”

In 2010 bracht ze haar eerste kookboek uit ‘Smaakvol en gezond eten met al je zintuigen’ en nu is er dan haar tweede boek ‘Bonen!’. Naast het bloggen en schrijven, bedenkt ze ook regelmatig recepten voor anderen,  okvlees.nl en De Delftse Mederij. En ze werkte mee aan verschillende kookboeken, zoals ‘Vega en vis’ van uitgeverij Snor (2011), ‘De heimwee keuken’ van Karin Luijten (2011) en ‘Vegatopia het kookboek’ (2015). En nu is er dan ook ‘Bonen van Joke Boon’.

Bonen van Joke Boon 4

Persoonlijke noot

Al sinds een paar jaar eten wij geen vlees en zijn daarom altijd op zoek naar een eiwitrijk alternatief, dat smakelijk en gezond is. De meeste vleesvervangers zijn niet lekker en bevatten te veel onnodige zooi, het blijft instant niet waar. Daarom zijn wij blij met fantastische boek van Joke, boordevol smakelijke recepten en mooie foto’s, het wakkert je culinaire creativiteit aan. Soms heb je gewoon een duwtje in de rug of wat begeleiding nodig om weer verder te kunnen kokkerellen.

Er staan niet alleen recepten in het boek, maar ook veel informatie en verhalen over de oude familiebedrijven die al heel lang onze peulvruchten kweken. Wie op zoek is naar bijzonder soorten peulvruchten om te gebruiken of zelf te zaaien in de (moes)tuin vindt achterin het boek een handige adressenlijst

Joke en haar man Frank zijn helemaal lyrisch van de grauwe erwt. De smaak schijnt op die van de kapucijner te lijken, maar dan veel lekkerder en minder melig. Ik had er nog nooit eerder van gehoord, dus die wil ik wel eens proeven. Misschien ook leuk om volgend jaar eens zelf in onze tuin proberen te kweken.

Bonen van Joke Boon 5

Meer info & bestellen ‘Bonen van Joke Boon’

Bron: Met dank aan uitgeverij Carrera voor het beschikbaar stellen van een recensie exemplaar ‘Bonen van Joke Boon’.

Andere kookboeken van Carrera

 

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

 

One comment on “Bonen van Joke Boon (review)”

  1. Marion schreef:

    Naar aanleiding van het bonenjaar ben ik een facebookgroep begonnen: ‘Aan de peulvrucht’ Joke was mijn 2de lid 🙂 Het boek staat op mijn verlanglijstje. Ik hoop dat er veel mensen lid gaan worden zodat we elkaar inspireren. Ik nodig je hierbij uit je aan te melden 🙂

Geef een reactie: