Brood bakken voor dummies (review)

Brood bakken voor dummies (review)

‘Brood bakken voor dummies’, is een naslagwerk van Joke Reijnders, Nele De Doncker en Stefaan Dumon. Alle broodnodige informatie van A tot Z voor de beginnende hobbybakker. Een nieuwe titel in de alom bekende ‘dummies’ serie met de geel/groene omslag. Klinkt handig nietwaar. Alle do’s en don’ts overzichtelijk op een rij. Naast alle lesstof bevat het boek ruim honderd recepten, variërend van een basis wit of volkorenbrood tot luxe en internationale broodsoorten. Een deel daarvan is glutenvrij, niet-gekneed, zonder oven gebakken, met desem, gist, bakpoeder of zelfs diervrij. Dan denk je meteen dat ‘Brood bakken voor dummies’ het ultieme naslagwerk op het gebied van zelf brood bakken is. Een gat in de markt. Hét boek dat je beslist nodig hebt om je eerste schreden op het pad van thuisbakker te zetten. Het is namelijk heel verstandig om je eerst goed in te lezen voordat je fanatiek aan de slag gaat.

“Met dit boek haal je de meest fantastische broden uit je oven!” staat er op de kaft.

Nu wil je natuurlijk weten of dit boek ‘Brood bakken voor dummies’ inderdaad hét boek is waar veel keukenprins(ess)en blij van worden. In dat geval raad ik je aan om verder te lezen, want dan vertel ik je wat ik er persoonlijk van vind. Soms blijken dingen namelijk anders te zijn dan men je in eerste instantie doet geloven.

Brood bakken voor dummies (review)

Vrijdag 3 november 2017

Je bent nooit te oud om iets nieuws te leren

Inderdaad, daar ben ik het voor de volle 100% mee eens! En dan is een goed doe-het-zelf-lesboek heel handig. De serie ‘… voor dummies’ is niet nieuw. In 1991 werd de eerste titel over DOS (computerbesturingssysteem) in Amerika op de markt gebracht. De eerste uitgaven waren vooral gericht op computer gerelateerde onderwerpen. Later kwamen daar ook andere dingen bij als muziek, tuinieren, talen, voeding, yoga en nog veel meer. En nog steeds verschijnen er regelmatig nieuwe onderwerpen. Ze zijn er in groot formaat, als pocketeditie, e-book en er zijn zelfs speciale edities voor onze ‘kleine dummies’. Sinds 1995 zijn ze ook in de Nederlandse taal beschikbaar. Ze verkochten altijd goed in ‘onze’ boekenwinkel, zelfs de gebruikte exemplaren vonden al snel een nieuwe eigenaar. Dat ik de verleden tijd gebruik betekent niet dat ze nu niet meer goed lopen, maar ‘onze’ winkel is passé, vandaar.

Brood bakken voor dummies (review)

“Voor Dummies maken alles makkelijker”

Staat er als ondertitel op de boeken vermeld. Of juist niet zoals in dit geval! Over de andere titels in deze serie kan ik niet oordelen, omdat ik de inhoud daarvan niet ken. Maar met het lezen van dit exemplaar ben ik al snel klaar. Het leek in eerste instantie zo handig, een broodbakboek boordevol basisinformatie. Beknopt, maar wel duidelijk weergeven en dat allemaal in één handzaam naslagwerk. Dat er geen aanlokkende afbeeldingen in staan mag de pret niet drukken. Al was dat wel een stuk aangenamer geweest. Maar dit terzijde.

Voor of door dummies

Zoals de auteurs zelf zeggen: “Brood bakken voor dummies. Dit is een boek dat je niet van A tot Z hoeft te lezen. Als je al precies weet wat het verschil tussen meel en bloem is, ….., dan sla je de hoofdstukken die over de desbetreffende onderwerpen gaan gewoon over.” (tekst zie foto hierboven.) Een hele wijze raad die ik alleen maar kan beamen aangezien de gegeven informatie van geen kanten klopt. Dus absoluut overslaan is de hier beste optie. Als de auteurs zelf al, ondanks dat er twee van de drie een bakkersopleiding hebben genoten, het verschil tussen meel en bloem niet weten. Dan vraag je, je af waar het mis is gegaan. Voor alle zekerheid heb ik nog gecontroleerd of het boek wellicht een slechte vertaling is. Maar nee, dat blijkt niet het geval te zijn. Het is oorspronkelijk in het Nederlands geschreven.

Als het slechts bij één stuk tekst of recept verkeerd vermeld staat, dan zou je nog kunnen denken dat men dat per ongeluk over het hoofd heeft gezien. Maar in dit boek vind je tientallen voorbeelden. Neem bijvoorbeeld de foto hieronder. In de laatste zin lees je: “In dit recept wordt alleen speltbloem gebruikt.” Fijn, dat heb ik in huis denk je nog. Ik kan direct aan de slag. En als je dan alles klaar wilt gaan zetten dan blijk je ineens een kilo volkoren speltmeel nodig te hebben. Begrijp jij het nog?

Brood bakken voor dummies (review)

Glutenvol of glutenvrij (oer)graan

Glutenvol of glutenvrij, hoe zat dat ook alweer? Ook hier slaan de schrijvers de plank regelmatig mis. Iets met de klok horen luiden, maar geen idee hoe het nu eigenlijk zit. De informatie over bijvoorbeeld emmertarwe, gierst en rogge klopt voor een groot deel niet of is onvolledig. Het is bovendien onverstandig om te beweren dat je van eenkoorn (oertarwe) een glutenvrij brood kunt bakken. Je zult maar coeliakie hebben en op de vakkennis van dit trio vertrouwen.

Less is more

Wie pretendeert hét basis handboek voor het zelf bakken van brood te hebben geschreven, moet dit ook waar maken. Zoals veel (thuis)bakkers weten is het met de hand kneden van deeg de beste manier om er feeling mee te krijgen. Maar waarom starten ze in dit boek dan niet met kleine hoeveelheden? Een recept op basis van één kilo meel of bloem is echt teveel van het goede. Ik durf te beweren dat het vrijwel niemand lukt, zeker beginners niet, om hiervan in slechts tien minuten een soepel en elastisch (tarwe)deeg te kneden. Machinaal gaat dat natuurlijk wel, maar dat is hier niet aan de orde.

Echt zo jammer

Wie na het lezen van dit review denkt dat ik er plezier in schep om andermans werk af te kraken moet ik toch even iets uitleggen. Het schrijven van een eerlijke recensie is niet altijd even makkelijk. Je kan de uitgeverij en de makers er behoorlijk mee benadelen. Daar ben ik mij terdege van bewust. Op minder fraaie publiciteit zit natuurlijk niemand te wachten. Maar ik vind dat je als blogger wel eerlijk moet (kunnen) blijven.

In het maken van een boek gaat natuurlijk heel veel werk, tijd en energie zitten. Des te sneuer is het dan wanneer achteraf blijkt dat er (veel) dingen niet kloppen. Ik vraag mij dan altijd af hoe dat zo gekomen is. Dingen als een (te) hoge tijdsdruk, verkeerde taakverdeling, onduidelijk afspraken, gebrek aan kennis, gemakzucht, overenthousiast of te gehaast zijn. We hebben deze momenten allemaal wel een keer. En dan is een fout(je) immers snel gemaakt. Ik vind het altijd zo triest voor de auteur(s) en overige makers van het desbetreffende boek. Maar het feit blijft, eerlijk is eerlijk, dat er betere titels op de markt zijn.

 

Bron: Met dank aan BBNC uitgvers voor het beschikbaar stellen van een recensie exemplaar van ‘Brood bakken voor dummies ’.

Een goed alternatief om brood te leren bakken:

Of volg mijn website 😉

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Brood bakken voor dummies (review)

2 gedachten over “Brood bakken voor dummies (review)

  1. je hebt groot gelijk …..Ik ben het volledig met je eens………..er worden al genoeg leugens verteld over alles en nog wat.

    groetjes johan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven