Chilipeper van Mark Wilcox (review)

Chilipeper van Mark Wilcox (review) kaft

Chilipeper van Mark Wilcox. Een heerlijk boek over het zelf kweken van chilipepers en hoe je ze vervolgens verwerkt in allerlei smakelijke gerechten. Het is een fantastisch naslagwerk, leer- en kookboek ineen. Een titel waar je echt blij van wordt, ik tenminste wel. Mocht je denken dat het teveel gedoe is om zelf chilipepers te laten groeien. Niets is minder waar! Meer dan een bloempot, goede aarde, een paar chilipeper-zaden en een zonnig plekje heb je niet nodig. Klinkt eenvoudig toch!

Mark Wilcox: ‘Toen ik als tiener voor het eerst een glanzende, verse rode chilipeper plukte en er mijn tanden in zette, was ik verbluft. Mijn liefde voor chilipepers grenst soms aan een obsessie.’

Chilipeper van Mark Wilcox (review)

Vrijdag 21 juni 2019

Een goede voorbereiding is het halve werk

Als het echt zo makkelijk is, waarom kweken dan niet veel meer mensen hun eigen pittige smaakmakers en waarom dan dit boek? Chilipeper is gemaakt voor iedereen die (nog) geen groene vingers bezit en graag een paar goede handvatten heeft. Een beetje houvast en goede tips zijn natuurlijk nooit weg. Zelfs ik heb het een en ander van dit boek opgestoken. Bovendien is deze titel prachtig vormgegeven met aantrekkelijk beeldmateriaal van de fotograaf Christian Gustavsson. Lekker stoer, eigentijds en overzichtelijk. Het is een fijn blader- en kijkboek voor op de (tuin)bank.

Start op tijd met zaaien

Een belangrijke kenmerk van peperplanten is dat de zaden langzaam kiemen en traag groeien in de beginfase. Heeft de plant zich eenmaal een beetje ontwikkeld en staat hij op een goede plek dan gaat ineens de spurt er in. Je kunt het beste al in februari starten met het zaaien, wil je in de zomer genoeg kunnen oogsten om in te maken, te drogen of om mee te koken.

Pepers zaaien in juni heeft niet zoveel zin meer, maar zelf kweken kan nog wel. Gelukkig zijn er steeds meer winkels en tuincentra die plantgoed verkopen.

Mark Wilcox legt je in zijn boek duidelijk uit hoe alles in zijn werk gaat. Welke spullen je nodig hebt, waar je plant(en) zich optimaal kunnen ontwikkelen en wat voor onderhoud daarvoor nodig is. Zelf koop ik wel eens biologische chilipeper-zaden online of in een tuincentrum. Maar als je het geen probleem vindt wanneer een peper niet geheel op zijn ‘moeder’ lijkt dan kun je ook wat zaden uit een gekochte peper halen. Ik heb eind vorig jaar een gele peper in de supermarkt gekocht en de zaden gedroogd en begin februari gezaaid. De planten zijn nu ongeveer 50 – 60 cm hoog, staan in grote potten in de koude kas en de eerste pepertjes zijn zichtbaar. Ik ben benieuwd!

Chilipeper van Mark Wilcox (review) inhoud

Grote variatie in soorten, maten en pittigheid

Onder pepers, capsicum in het Latijn, vallen veel verschillende rassen. De uiterlijke kenmerken verschillen in groeiwijze, afmetingen, vormen en kleuren. Groot, klein, rond, puntig, van vrolijk geel tot stemmig zwart. Ook de pittigheid loopt uiteen van helemaal niet (paprika’s) tot bijna oneetbaar (bijvoorbeeld madame Jeanette of de habaneropeper).

  • Capsicum annuum — meest gekweekte ras met paprika’s, chilipepers en cayennepepers.
  • Capsicum baccatum — kleinste formaat pepers ongeveer zo groot als een bes. Ze worden vooral in Zuid-Amerika gekweekt.
  • Capsicum chinense — hieronder vallen de meest hete pepers zoals madame Jeanette, Trinidad scorpion en habanero.
  • Capsicum frutescens — struikpepers waar onder andere tabascosaus van wordt gemaakt. De vruchten zijn klein, spits en zeer heet.
  • Capsicum pubescens — waaronder de Zuid-Amerikaanse rocotopepers. De vruchten zijn rood, geel, oranje of bruin.

Wist je dat de pittigheid niet alleen van het type afhangt, maar ook van de plek waar ze geteeld zijn. Hoe dichter bij de evenaar, hoe heter de peper. De scherpte wordt veroorzaakt door het stofje capsaïcine. Men zegt dat je pepers moet leren eten. Hoe vaker je ze eet, des te beter je tegen de scherpte kunt. Er is onderzoek gedaan naar het feit dat de ene mens er beter tegen kan dan de andere. Dat heeft te maken met de hoeveelheid TRPV1-receptoren er in je lichaam zitten. Wie hier meer over wil weten, vindt alle informatie in het boek van Mark.

Chilipeper van Mark Wilcox (review)

Lees-, leer- en doe-boek in een band

Chilipeper van Mark Wilcox is overzichtelijk ingedeeld en bevat alle informatie die je nodig hebt om meteen aan de slag te gaan. Of je nu zelf pepertjes wil zaaien of wil kokkerellen met gekochte  exemplaren. Het kan allemaal. Je vindt er items over:

Chilipepers – dit hoofdstuk bevat veel basis informatie over pepers.

Algemene handleiding – hier lees je alles over zaaien, verspenen, aarde, opkweken, verzorgen, voeden, zaden oogsten, overwinteren, et cetera.

Soorten en specifieke eisen – uit welke rassen kun je kiezen, welke eigenschappen bezitten ze, wanneer kun je ze het beste zaaien en hoe verzorg je ze.

Beste bewaar methodes – in dit onderdeel legt Mark uit hoe de oogst langer houdbaar kunt maken, zodat je ook in de wintermaanden van je chilipepers kunt genieten. Denk aan roken, drogen, fermenteren, inmaken, inleggen, et cetera.

Lekkere recepten met pepers – het water loopt je in de mond bij het zien van de chili con carne, de goulash en de piri-piri-saus. Natuurlijk staan er nog veel meer smakelijke recepten in, maar dan moet je zelf maar even in het boek gaan neuzen.

Mocht het je toch een keer te heet onder de voeten worden, de broodnodige tips over blusmiddelen ontbreken niet. Ik zal er alvast eentje verklappen. Eet wat vette zuivel, bijvoorbeeld Griekse yoghurt.  

De geschiedenis van de chilipeper – het boek sluit af met een interessant en leerzaam verslag over de geschiedenis en het gebruik van de chilipeper.

Alles over en met chilipepers van Mark Wilcox

Wil je meer weten over het chilipepers, het zelf kweken ervan en hoe je ze vers kunt verwerken in gerechte of juist langer houdbaar maakt? Dan is dit boek beslist iets voor jou. Het is leerzaam en bevat alle basis weetjes en recepten met chilipepers van over de hele wereld. De onderwerpen zijn toegankelijk, inspirerend en beslist de moeite waard.

Je kunt het boek heel eenvoudig via de onderstaande link bestellen. Zo help je mij vervolgens ook een klein beetje om ‘Xandra Bakt Brood’ verder te kunnen ontwikkelen. Heel erg bedankt alvast.

Ik zeg proberen maar!

Bron: Met dank aan uitgeverij Becht voor het beschikbaar stellen van een recensie exemplaar ‘Chilipeper van Mark Wilcox’ / ISBN 9789023016045 / Hardcover / maart 2019.

Wil je alvast aan de slag? Je vindt hier een lekker recept voor: Pittige peper pasta in een potje.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Chilipeper van Mark Wilcox (review)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven