De bakbijbel van Mary Berry

De bakbijbel van Mary Berry 1a

Voor mij is Mary Berry de koningin van de Engelse patisserie. Zij vormt samen met Paul Hollywood een strenge, doch charmante jury van ‘The Great British Bake Off’. Het leerzame programma waar ‘Heel Holland Bakt’ op gebaseerd is. We hebben een paar jaar op de vertaling van het boek moeten wachten, maar daar is het dan eindelijk: Mary Berry’s bakbijbel. Dit fraaie naslagwerk, met meer dan 250 klassieke recepten, zou iedere hobbybakker toch eigenlijk wel in zijn of haar kast moeten hebben staan.

De missie van Mary Berry: Iedereen kan leren bakken! ‘Come on, you can do it!!!’

De bakbijbel van Mary Berry

14 juli 2015

De bakbijbel van Mary Berry 6

Mary Berry

Mary-Rosa Alleyne Berry is in Engeland geboren op 24 maart 1935. Mary heeft een cv waar je u tegen zegt. De ‘grand old lady’ is bijvoorbeeld redacteur bij diverse magazine’s geweest, ze is al jaren regelmatig op televisie te zien en heeft wel ruim 70 fraaie kook en bakboeken geschreven. Ze geeft nog steeds workshops, is onder andere jurylid bij ‘The Great British Bake Off’ en samen met Lucy Young, haar assisitent, werkt ze aan nog meer kookboeken. Mary Berry heeft ook een eigen website: www.maryberry.co.uk

Karakter Uitgevers B.V.: “Door de lezers van BBC Good Food Magazine werden haar boeken samen met die van Delia Smith en Jamie Oliver verkozen tot ‘Most Reliable Celebrity Cook Books’.”

De bakbijbel van Mary Berry 2b

Inhoudsopgave

Mary Berry’s bakbijbel is een klassieker onder de bakboeken en heel toegankelijk. De recepten zijn ook voor de minder ervaren bakkers makkelijk te volgen. Het boek begint met een hele handige lijst met omrekentabellen. Hoeveel gram is bijvoorbeeld één kop suiker? Antwoord: 225 gram. Of 2 eetlepels vloeistof zijn gelijk aan 30 milliliter.  De recepten in de Nederlandse uitgave zijn al omgezet naar de voor ons bekende maten en gewichten. Dan volgt er een inleiding, duidelijk uitleg over de door haar gebruikte technieken, benodigdheden en ingrediënten.

De recepten zijn ondergebracht in 19 duidelijke hoofdstukken. Zo is er één met klassiek gebak, vruchten- & notencakes, kruidig gebak, chocoladetaarten, cupcakes & en ander klein gebak, feesttaarten, plaatgebak & flapjacks (Britse koek), koekjes, luxe koekjes, zandgebak & repen, gebak voor kinderen, open taarten & koffiegebak, brood, lichte vruchtencakes, zoete broodjes & scones, warme toetjes & taarten, soufflés & meringues, cheesecakes.

Het laatste onderdeel bevat uitleg en stap-voor-stap tekeningen over het decoreren van taarten en cakes. Hoe breng je een laag marsepein aan? Hoe maak je zelf fondant- of eiwitglazuur, chocoladeblaadjes, -krullen of gesuikerde bloemen?

De bakbijbel van Mary Berry 5

Brood(jes) & scones

Tot mijn grote verrassing bevat het boek ook een aantal brood recepten. Zoals de traditionele Engelse muffins, die je niet in een oven, maar in een pan bakt. Erg handig voor op de camping! Jammer, nu hebt ik geen goed excuus meer om tijdens de vakantie het brood bakken eens over te slaan. Ssstt … maar zolang niemand iets verklapt aan man- en dochterlief, genieten we dit jaar nog vol op van de plaatselijke specialiteiten.

Mary leert ons ook hoe we zelf verschillende soorten scones, groot en klein, met kaas, vruchten of gewoon naturel kunnen maken. Verder deelt ze met ons nog haar recepten voor snelle kadetjes, een boerenbruin met zaden, een walnotenbrood met een laagje honing of focaccia met ui en balsamicoazijn. Zelfs het bekende Ierse sodabrood ontbreekt niet.

De bakbijbel van Mary Berry 3

Persoonlijke noot

De afgelopen jaren heb ik al veel ‘bakbijbels’ voorbij zien komen en een paar daarvan staan ergens in mijn kast. Het boek van Mary Berry is er echter één die ik ook daadwerkelijk ga gebruiken. De recepten nodigen je door hun eenvoud en duidelijke beschrijving uit tot het bakken van allerlei koekjes en taarten. Je kunt het zo gek niet bedenken of er staat wel een recept van in dit prachtige boek.

Er overvalt mij een soort van keuzestress tijdens het doorbladeren van het boek. Ik wil graag een recept uitzoeken dat bij deze recensie en mijn blog past. Maar er is gewoonweg teveel lekkers! Zal ik toch maar voor iets met veel chocolade kiezen? Of de beroemde Engelse scones? Een cappuccinotaart, een Victoriaanse poundcake, een Wimbledontaart met verse aardbeien, Florentines, kaasstengels, brandy snaps, …. HELP!!

Ik probeer graag bijzondere combinaties met kruiden en/of specerijen uit. Zoals bijvoorbeeld Mary Berry’s koekjes met lavendel. Niet iets wat ik zelf snel zou bedenken en daarom ben ik erg nieuwsgierig naar de smaak. De lavendel in de tuin staat momenteel in bloei. Ik grijp meteen mijn kans. Het recept is voor 20 koekjes, dus als ze niet lekker zijn, dan is er nog geen man over boord. Maar ik heb alle vertrouwen in dezen creatie van de Britse bakgoeroe.

De bakbijbel van Mary Berry 7

Wil je de lavendelkoekjes ook eens bakken? Binnenkort vind je het recept op mijn blog of fiets even naar de plaatselijke boekhandel en haal het boek van Mary Berry. Dan kun je ook al haar andere lekker lekkernijen uitproberen. Ik weet zeker dat je geen spijt van deze aanschaf zult krijgen. Bak ze!

Meer info & bestellen

Bron: Met dank aan uitgeverij Karakter voor het beschikbaar stellen van een recensie exemplaar van Mary Berry’s bakbijbel.

©XBB Copyright Xandra bakt brood

One comment on “De bakbijbel van Mary Berry”

  1. Lise schreef:

    Oh verlang al naar hun nieuwe seizoen! Zo leuk!

Geef een reactie: