De vega optie van Joke Boon (review)

De vega optie van Joke Boon (review)

De vega optie van Joke Boon is een nieuw kookboek voor iedereen die wat minder vaak of helemaal geen vlees meer wil eten. Het fijne aan Joke is dat ze iedereen vrij laat in zijn of haar keuze, maar wel de discussie over het wel of niet vegetarisch eten op gang weet te brengen. Ze probeert met haar smakelijke vleesvervangers verstokte vleeseters en twijfelaars te verleiden om wat vaker voor een alternatief te kiezen.

Joke: ‘Maak het zelf! Vega worstjes, burgers, ballen, beignets & meer. De vijftig recepten in dit boek zijn allemaal vegetarisch, sommige ook veganistisch.’

Het boek bevat 50 verschillende homemade vleesvervangers. Uiteenlopend van een eenvoudige groente omelet tot en met een chique gehaktbrood met eieren. Je ziet het brood op de foto hieronder, om spontaan trek van te krijgen. Dit gerecht kun je op met een gerust hart op tafel zetten als je vrienden of je schoonouders komen eten. Dit is een recept dat ik beslist een keer ga maken.

De vega optie van Joke Boon (review)

Vrijdag 9 augustus 2019

De vega optie van Joke Boon (review)

Vlees versus vleesvervanger

Misschien schuilt een deel van het probleem wel in het woord vleesvervanger. Echt aantrekkelijk klinkt het immers niet. Een soort B-keus. Je vervangt een stukje vlees door een instant schijfje uit de supermarkt. Ik snap wel dat je hiermee een fervente vleeseter niet op andere gedachten kunt brengen. Zeg eens eerlijk, heb jij al eens een vleesvervanger uit het koelschap geprobeerd? Nou wij wel de afgelopen jaren. De meeste daarvan zijn echt geen aanrader. Ze zijn veelal droog, te zout of juist smaakloos en vallen vaak al tijdens het bakken uiteen. Gelukkig wordt het assortiment steeds groter en komen er langzaamaan wat betere opties op de markt.

Zelf maken is een eitje

Wist je trouwens dat je heel eenvoudig zelf heerlijke vleesvervangers kunt maken. Joke geeft de tip om er meteen wat meer te maken. Bewaar een deel in de vriezer, dan heb je ook op drukke dagen iets lekkers in voorraad. Haar vegetarische recepten bevatten stuk-voor-stuk voldoende eiwitten en vitamine B12, zodat we toch alle broodnodige vitamines en mineralen binnen krijgen.

In De vega optie staan allerhande lekkernijen. Ik zal er een aantal opnoemen die mijn aandacht trokken tijdens het doorbladeren van het boek.

  • Het gehaktbrood dat ik al eerder noemde,
  • Biet-courgettekoekjes met walnoten en feta (zie foto),
  • Indiase muffins met wortel,
  • Paneer met zoete paprika, sesamkorst en romige tuinkerssaus,
  • Bruine bonenburger,
  • Satéburger met pindamayonaise, atjar en seroendeng,
  • Schotse eieren en
  • Spaanse worstjes.

Om maar iets te noemen. klinkt goed nietwaar! Wanneer je daarnaast ook nog de prachtige foto’s ziet, die trouwens gemaakt zijn door Saskia Lelieveld, dan loopt het water je in de mond.

vegahamburgers

Wie is Joke Boon

Sinds haar vierde jaar heeft Joke Boon geen reukvermogen meer, maar daar laat ze zich niet door ontmoedigen. Joke blijft smakelijke recepten ontwikkelen. Voor de auteur is met name de structuur van het voedsel, het mondgevoel, heel belangrijk. Door de jaren heen heeft zij een geheel eigen unieke stijl van koken ontwikkeld waarbij alle zintuigen geprikkeld worden.

In 2010 bracht ze haar eerste kookboek uit ‘Smaakvol en gezond eten met al je zintuigen’ en nu is er dan haar vierde boek ‘De vega optie!’. Eerder verschenen de titels ‘Bonen’ en ‘Koken met kleur!’ Naast het bloggen en schrijven, bedenkt ze ook regelmatig recepten voor anderen.

Je kunt Joke online volgen:

De vega optie van Joke Boon

Wil je ook wel eens een dag zonder vlees of stap je helemaal over naar de vega lekkernijen, maar je hebt geen idee hoe je dat zelf kunt maken. Dan is dit boek echt iets voor jou. Schaf snel De vega optie aan. Daarna kun je uit wel 50 heerlijke gerechten kiezen. De een nog aantrekkelijker dan de andere. Voor drukke dagen en voor dagen dat je wat meer tijd hebt om te kokkerellen. Ik zeg doen! Je zult zien dat een dagje zonder vlees eigenlijk helemaal zo gek nog niet is.

Je kunt het boek De vega optie van Joke Boon eenvoudig via de onderstaande link bestellen. Zo help je mij vervolgens ook een klein beetje om ‘Xandra Bakt Brood’ verder te kunnen ontwikkelen. Heel erg bedankt alvast.

Ik zeg proberen maar!

 

Bron: Met dank aan Uitgeverij Nieuw-Amsterdam voor het beschikbaar stellen van een recensie exemplaar van De vega optie van Joke Boon / ISBN 9789046824825 / hardcover / mei 2019.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

De vega optie van Joke Boon (review)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven