Dosia bakt vegan (review)

Dosia bakt vegan - Dosia Brewer (review) 1

Dosia bakt vegan, een bijzonder bakboek met wel 100 diervrije recepten. Dosia Brewer is geen veganist, maar een nieuwsgierige bakster waar de oven en het fornuis overuren draaien. In dit kookboek vind je tevens veel goede informatie, leerzame tips en een tal van handige ingrediëntenlijstjes. Het lijkt mij een heerlijke uitdaging om zelf een keertje vegan te bakken, maar hoe doe je zoiets en is dat dan wel lekker?

‘Dosia bakt vegan is voor iedereen die houdt van bakken en niet altijd dierlijke producten wil gebruiken.’

Dosia bakt vegan (review)

Vrijdag 26 april 2019

Vegan of veganisme wat is dat eigenlijk

Veganisme is een levenswijze. Veganisten eten niet alleen vegetarisch, dus geen vlees of vis, maar ook geen eieren, zuivelproducten (tenzij plantaardig), honing, et cetera. Ze mijden alle producten waar ingrediënten van dierlijke herkomst in verwerkt zitten. Denk aan de kleurstof voor roze koeken, dat noemt men ook wel karmijn. Het wordt gewonnen uit de Cochenille(schild)luis. Daarnaast dragen ze bijvoorbeeld ook geen leren kleding of schoeisel. Met andere woorden ze eten, dragen en gebruiken niets waar delen van het dierenlichaam of producten die daarvan vervaardigd zijn bevatten of die door dieren zijn produceert zoals honing, eieren en melk. Zo strikt hoeft niet iedereen in de leer te gaan dat is een persoonlijke keuze, maar elk klein beetje is mooi meegenomen. Daarnaast is vegan bakken natuurlijk een geweldig leuke uitdaging.

Diervrij bakken hoe doe je dat

Eieren, roomboter en zuivel zal je in de ingrediëntenlijsten dus niet tegen komen. Maar wat gebruikt Dosia dan wel in een cake, koekje, taart of brood? Welke producten zijn geschikt zonder dat het afbreuk doet aan de smaak en structuur van de lekkernijen. Hieronder zal ik enkele van haar vervangende ingrediënten met je delen:

Zachte romigheid verkrijgen

Hoe verkrijg je dat in je baksels met enkel diervrije ingrediënten? Volgens Dosia zijn plantaardige zuivelproducten, plantaardige oliën, noten en kokos daarvoor heel geschikt. Daarnaast zijn er in een goed gesorteerde natuurvoedingswinkel vaak ook wel special vegan boter of margarine te koop.

Bindmiddelen voor stevigheid en samenhang

Om de losse ingrediënten in cake, taart en sommige soorten brood met elkaar te verbinden heb je een soort ‘plakmiddel’ nodig. Normaal zijn eieren hiervoor ideaal, maar die vallen natuurlijk niet onder vegan producten. Dus moet je het ergens anders mee creëren. Een goede vervangers van ei zijn bijvoorbeeld lijnzaad, appelmoes, banaan of tofu. Ja, je leest het goed! Tofu, best verrassend vind je niet. Ik zou er zelf nooit op gekomen zijn, maar het is zeker de moeite waard om het een keer te proberen. Een thuisbakker is tenslotte nooit te oud om iets nieuws te leren.

Voor het binden van vloeistoffen kan een veganist geen gelatine gebruiken, want dat wordt uit slachtafval gemaakt. Prima plantaardige alternatieven zijn onder andere agaragar, maizena, lecithine, chia, xanthaangom of lijnzaad.

Schuim voor o.a. merengue

Van aquafaba, het kookvocht van kikkererwten, kun je prachtig schuim kloppen. Dat je dan weer kunt gebruiken voor merengue, luchtige chocolademousse, schuimpjes, pavlova, toppings voor taarten en zelfs plantaardige mayonaise.  Ik heb het zelf nog nooit geprobeerd, dus die uitdaging gaat op mijn to-do-lijst. Ik ben reuze nieuwsgierig naar de smaak. Wist je trouwens dat aquafaba pas in 2015 per toeval ontdekt is als de ideale plantaardige vervanger voor eiwitten. Wat een mazzel toch dat al dat geëxperimenteer heeft geleid tot zoiets fenomenaals. Hoe hebben we ooit zonder gedaan denkt men nu.

Dosia bakt vegan - Dosia Brewer (review) 3

Genieten van plantaardige lekkernijen

De auteur wilde geen bakboek maken voor wat wij hier in huis ‘oekoe boekoe’ eten noemen. Daar is natuurlijk niks mis mee, maar je wilt ook wel eens iets anders dan dadels en bananen proeven. Daarom bevatten de recepten van Dosia gewoon suikers en plantaardige vetten. Het zijn zeker geen snoeperijen voor dieetgoeroes, maar je eet ze tenslotte ook niet elke dag. Ik zeg altijd maar als je dan iets eet, eet dan een klein beetje en kies voor kwaliteit.

Van begin tot het eind

Het fijne aan dit bakboek is dat het veel informatie, tips en uitleg bevat. Hiermee kun je direct aan de slag. Je leest alles over verschillende rijsmiddelen, zoetstoffen, plantaardige vetstoffen, bloem, meel (ook glutenvrij), bindmiddelen, meten en wegen, et cetera. Dan volgen de hoofdstukken met de recepten, ingedeeld op type. Bekende lekkernijen als muffins, speculaasjes en worteltaart of avontuurlijkere baksels als miso-sojabroodjes, warme hummusquiche en sesam-sinaasappel spritsen.

Het boek sluit af met een onderdeel vol met basisrecepten. Een plek die ik zelf altijd als onlogisch ervaar. Persoonlijk zou ik ze voorin het bakboek plaatsen. Hier vind je recepten voor het zelf maken van vegan boter, plantaardige melk en yoghurt, mayonaise, bladerdeeg, gecondenseerde plantaardige melk en nog veel meer.

Welke heerlijkheden staan in het boek

Voor elk wat wils zou ik zeggen. Van zoet tot hartig, van gangbaar tot avontuurlijk. Recepten voor koekjes, cake, taart, pizza, brood, crackers, wafels en zelfs chocolade zoenen. Om te zoenen is dit boek zeker. De ene foto ziet er nog smakelijker uit dan de anderen. Het prachtige beeldmateriaal is gemaakt door Eric van Lokven. Niet geheel onbelangrijk om even te noemen. Ook al zijn de recepten in een kookboek nog zo goed, het oog wil tenslotte ook wat. Een afbeelding moet je tenslotte verleiden om aan de slag te gaan.

Dosia bakt vegan - Dosia Brewer (review) 4

Wie is Dosia Brewer

Volgens Dosia zelf is ze een echt koekiemonster. Dol op koken, bakken, experimenteren en proeven. Dosia is van haar beroep freelance culinair redacteur. Ze schrijft voor magazines (zoals Seasons, Margriet, Delicious) en maakt boeken over eten. De meeste recepten ontwikkeld ze zelf en daarnaast maakt ze video’s met allerhande kooktips en werkwijzen.

Ze heeft een blog: cookiecompanion.com. Daar vind je recepten voor de lekkerste traditionele koekjes uit de hele wereld. En een website over het boek Dosia bakt vegan: dosiabrewer.com. Op deze laatste website staan ook haar instructie video’s.

Zelf vegan bakken met Dosia

Ben je nieuwsgierig? Wil je graag wat duurzamer door het leven gaan en ben je nieuwsgierig naar nieuwe smaken, structuren en gezondere opties? Maar je hebt geen idee hoe je vegan lekkernijen kunt bakken zonder ei, roomboter en slagroom? Dan is dit je kans! In dit boek vind je alle info, recepten en foto’s zodat je direct aan de slag kunt gaan. Dosia bakt vegan is niet alleen geschikt voor de meer ervaren keukenprins(es). De recepten zijn heel toegankelijk en daarom ook maakbaar door startende kokkies.

Je kunt het boek heel eenvoudig via de onderstaande link bestellen. Zo help je mij vervolgens ook een klein beetje om ‘Xandra Bakt Brood’ verder te kunnen ontwikkelen. Heel erg bedankt alvast.

Ik zeg proberen maar!

 

Bron: Met dank aan Fontaine Uitgevers voor het beschikbaar stellen van een recensie exemplaar ‘Dosia bakt vegan’ van Dosia Brewer / ISBN 9789059569195  / Hardcover /  maart 2019.

Meer van Fontaine Uitgevers:

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Dosia bakt vegan (review)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven