Droog! je voedsel zelf (review)

Droog! je voedsel zelf 1

Onlangs is dit bijzonder mooie boek verschenen. Droog! bevat veel verrassende recepten voor de voedseldroger. Het zelf drogen van voedsel wordt net als fermenteren enorm populair in 2016. Het zou zomaar eens een grote gezonde trend kunnen worden. Voordeel is dat er absoluut geen conserveringsmiddelen aan te pas komen. Dat klinkt goed toch?! Gedroogde etenswaren zijn langer houdbaar en super gezond. Je kunt voedsel natuurlijk, net als de schone was, lekker buiten drogen in de zon en wind. Maar meestal is dat in ons natte kikkerlandje niet de beste optie. Je kunt beter kiezen voor een standaard oven of investeer in een heuse dehydrator oftewel een voedseldroger. De lauwwarme lucht die door de roosters geblazen wordt kun je instellen tussen de 30 en 70 graden. Het handige apparaat gebruikt minder stroom dan een gewone oven en droogt voedsel bovendien beter en sneller.

“Het drogen van groente, fruit en vlees, maar ook noten, zaden en kruiden is een van de lekkerste manieren om gezond te eten. Smaken worden intensiever en de voedingswaarde blijft behouden.”

Droog! je voedsel zelf (review)

23 februari 2016

Dit is nu echt zo’n bijzonder receptenboek waar de (beginnende) thuisdroger met smart op zat te wachten. Droog! oogt niet alleen fris & fruitig, het bevat ook veel verrassende recepten. Natuurlijk kent iedereen de appelchips, gedroogde tomaten, gedroogde kruiden en dunne groenteschijfjes. Maar wat dacht je van gezond snoepgoed zoals fruitleer, yoghurt drops, gekruide noten & zadenmix, maischips, allerlei soorten crackers, gedroogde stukjes vlees en zelfs lekkernijen voor je huisdier ontbreken niet. Wat een geweldig boek. Een fantastische inspiratiebron om je voedseldroger optimaal te (gaan) benutten!

Wist je dat het drogen van voedingsmiddelen één van de oudste manieren van conserveren is.

Inhoudsopgave

Het boek is overzichtelijk ingedeeld en bestaat eigenlijk uit twee delen. De eerste helft, hoofdstuk één tot en met acht, geeft voornamelijk uitleg over het gebruik van een dehydrator, hoe je (basis)ingrediënten droogt en enkele bijpassende recepten:

 • Basis (wat is een voedseldroger, hoe gebruik je het, het bewaren van)
 • Fruit (fruitchips, fruitleer, gedroogd fruit)
 • Groente (groente chips, gedroogde groente, pepers, enz.)
 • Fruitleer (snoeprolletjes van gedroogd vruchtenpuree)
 • Jerky (gedroogde vlees of visreepjes)
 • Noten en zaden (borrelhapjes)
 • Crackers en platbroden (maischips, lijnzaadcrackers, tomatenbrood, enz.)
 • Kruiden en specerijen (voor in de voorraadkast)

Het tweede deel bevat bijzonder originele recepten voor:

 • Ontbijt
 • Voorgerechten
 • Nagerechten
 • Hoofdgerechten
 • Voor je huisdier
 • Tips voor nog meer mogelijkheden

Je vindt hier onder andere recepten voor: muesli van geweekte granen & noten, mueslirepen, heerlijke sinaasappel-cranberryballetjes, chocolade flensjes met banaan, falafalburgers, noten-groentebroodjes, citroenkoekjes, appeltaartkoekjes, gezonde energierepen, gedroogde pastasaus en lekkere gedroogde leverhapjes voor je trouwe viervoeter.

Persoonlijke noot

Een paar weken geleden schreef ik over mijn nieuwste keukengadget om zelf voedsel te mee te drogen.  Ik ben namelijk de trotse eigenaar van een heuse voedseldroger of dehydrator. Een voedseldroger is een elektrisch apparaat dat lauwwarme lucht blaast door metalen of plastic roosters. Ideaal wanneer je een overschot aan verse ingrediënten zoals groente, fruit en kruiden hebt. Ik maak regelmatig verschillende soorten gezonde fruitchips en laatst ook een heerlijk geurend gemberpoeder.

Oven, dehydrator of vriezer
Natuurlijk kun je ook kruiden, fruit en groente in een lauwwarme oven drogen, maar dat duurt vaak langer & kost bovendien meer energie. Waarom een speciale voedseldroger? In onze tuin groeit ’s zomers sappig fruit, geurige kruiden en gezonde groente. Hoe bewaar je die zodat je er ook in de overige maanden van kunt genieten. De meeste etenswaren uit de vriezer vind ik niet lekker smaken en inmaken is vaak zo’n gedoe.

Droog je voedsel zelf

Over Droog! ben ik heel enthousiast. Ik wist niet dat je zoveel verschillende dingen met een voedseldroger kunt drogen. Wat een mooi boek boordevol originele recepten en geeft je veel nieuwe inspiratie. Zo ben ik erg benieuwd naar het fruitleer, de zaden crackers en de falafalburgers. Ik kan niet wachten totdat het overvloedige rijpe fruit seizoen weer start en de kruiden in de tuin kijk ik bijna de grond uit. Maar ja, het is nog maar februari, dat wordt nog even geduld hebben. Dan eerst maar wat restjes groente drogen om zo een zelf samengestelde groentepoeder of een gezonde versie van de welbekende cup-a-soep te maken.

Meer info & bestellen

  • Boek is helaas niet meer nieuw te koop. Mocht je hem ergens tweedehands tegenkomen dan is het een echte aanrader!

Bron: Met dank aan uitgeverij Good Cook voor het beschikbaar stellen van een recensie exemplaar van het boek Droog! van Michelle Keogh.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Droog! je voedsel zelf (review)

Eén gedachte over “Droog! je voedsel zelf (review)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven