Een druppel rozenwater (review)

Een druppel rozenwater (review)

‘Een druppel rozenwater’ bevat zoete recepten uit de wereld van de ‘Duizend-en-een-nacht’ met een Arabische & persoonlijk twist door Nadia en Merijn. Verschillende lekkernijen uit Noord-Afrika, het Midden-Oosten en de Méditerranée. Hun Oosterse baksels en drankjes bevatten veel honing, oranjebloesem- en rozenwater en ingrediënten als amandelen, pistachenoten , citroen en sinaasappel. Kortom een echte musthave voor de nieuwsgierige en avontuurlijke (banket)bakkers onder ons.

Merijn: “Eten opent deuren en harten: ik wil het liefst zoveel mogelijk mensen door eten met elkaar verbinden.”

Een druppel rozenwater (review)

Een druppel rozenwater 2Inhoudsopgave

Het zoete bakboek van Nadia en Merlijn bestaat uit wel acht hoofdstukken met heel bijzondere en lekkere recepten. Maar voordat we aan het bakken slaan, leggen de dames ons uit welke betoverende ingrediënten een Arabische baksel tot een ware delicatesse maken.

  1. Ontbijtzoet (pannenkoekjes, granola, msemen, honingbrood, churros)
  2. Koekjes (baklava, briwat, mopjes, sekerpare, maqroud, barazeh, etc.)
  3. Puddingen (mhallbia, jelly, rijstpudding, flan, gelei)
  4. Taarten (kunefe, b’stilla, m’hencha, meringue)
  5. Cakes (cake, tulband, basbousa)
  6. Snoepgoed (sabuniya, marsepein, lokum, marshmallows, sfouf, fudge, etc.)
  7. Toetjes (atayef, dulce de leche-labne, seffa, sebadas, al danaf, ijs, etc.)
  8. Drankjes (oranjebloesemdrank, karnemelkshake, Arabische koffie, sahlep)

Nadia en Merijn laten ons kennis maken met allerlei verschillende kruiden en specerijen, zoals sumak (gedroogd en fijngemalen, ietwat zurig besje), koriander, gember en kardemom. Rozen- en oranjebloesemwater, mastiek (soort eetbare gom), melasse (soort stroop), tahina (pasta van sesamzaad), veel honing, gedroogd fruit en noten.

Een druppel rozenwater 4

Nadia Zerouali en Merijn Tol

Nadia: “Dis-moi ce que tu manges, je te dirai ce que tu es. Vertel mij wat je eet en ik vertel je wie je bent.”

Fontaine: “Merijn Tol en Nadia Zerouali schrijven al jaren over de Arabisch mediterrane keuken. Ze reisden van Marokko tot Libië, Sicilië en Andalusië en van Syrië en Libanon tot Palestina en Sardinië om de invloed van de Arabische keuken zelf te proeven en met lokale vrouwen in de keuken te koken. Het resultaat lees je in hun eerder verschenen boeken Arabia, Bismilla Arabia, Arabia bij je thuis en VIVA Arabia. Marokkaanse vrouwen spelen de hoofdrol in Nadia’s Melk & Dadels en Merijn is tevens culinair redacteur van delicious. Ook zijn ze bekend van hun programma (Grenzeloos koken) op 24kitchen.”

Je vindt meer van/over Nadia & Merijn op:

Merijn Tol: oranjebloesem.nl
Nadia Zerouali: nadiafoodcommunicatie.nl
Website & webshop: nadiaenmerijnsouq.nl
Social Media: Facebook

Een druppel rozenwater 5

Persoonlijke noot

Voor wie eens wat anders wil bakken dan de bekende Nederlandse cake en koekjes is dit boek een echte aanrader. De recepten van Nadia en Merijn zijn heel toegankelijk en vooral erg smakelijk. De ingrediënten zijn vrijwel overal makkelijk verkrijgbaar. Breng een een bezoekje aan een Oosterse Bazaar, een Turkse-/Marokkaanse supermarkt of bestel het online op de website van Nadia en Merlijn: nadiaenmerijnsouq.nl en vvthuis.nl.

Souk/ Souq = zo noemt men een overdekte markt of winkelstraat in Arabië. 

Ik ben vooral erg nieuwsgierig naar de smaak van de duizend gaten pannenkoeken, de Arabische koffie – hazelnootcake en de dadelfudge. Maar ook de overige recepten zien er gewoon te lekker uit. Dat wordt wederom keuzestress in de keuken. Iene, miene, mutte …

Een druppel rozenwater 6

Meer info & bestellen

Bron: Met dank aan uitgeverij Fontaine voor het beschikbaar stellen van een recensie exemplaar.

©XBB Copyright Xandra bakt brood

Geef een reactie: