Eetbare bomen en struiken (review)

Eetbare bomen en struiken (review)

Nu de eetbare bomen en struiken wakker beginnen te worden weet je dat de zomer en daarna ook de herfst er weer aan komt. Dat klinkt wellicht een beetje voorbarig, maar nu ontwikkelen zich de vruchten en noten zich. Lekkernijen die vaak zomaar voor het oprapen liggen. In het (voedsel)bos, in de duinen, in het park (kijk wel eerst even of het daar toegestaan is om wild te plukken!) of misschien zelfs wel in je eigen straat of tuin.

Meer dan 350 foto’s en kleurenillustraties tonen alle belangrijke kenmerken en helpen je de ruim 80 verschillende bomen en struiken betrouwbaar te determineren.

Zo staan er in onze buurt bijvoorbeeld hazelnootbomen. Ja inderdaad bomen en geen struiken. Wat het verschil is lees je hier: Hazelnoten zoeken en gebruiken. Deze nootjes van de Turkse Hazelaar zijn lekkerder dan de meeste uit de winkel. Ik verwerk ze daarom graag in een kerststol of paasbrood met spijs of in muesli. Niet alleen eetbare noten, bessen en zaden zijn smaakvol. Maar ook van sommige bladeren, bloemen, schors en zelfs boomsap maak je de lekkerste hapjes en drankjes.

Eetbare bomen en struiken leren herkennen

Wildplukken, wel of niet doen? Misschien vind je het eng om zomaar bessen, noten of bloemen op te eten. Dat is deels terecht, want niet alles is eetbaar. Zo zijn er ook vruchten en planten waar je flink ziek van kunt worden of zelf nog erger. Wie verstandig is leest zich dus goed in zodat je de verschillende soorten van elkaar weet te onderscheiden. Daarom raad ik het plukken van paddenstoelen sowieso af, daar hebben kenners zelfs soms nog moeite mee. Paddenstoelen en zwammen zijn wat mij betreft alleen om naar te kijken en mooie foto’s van te maken.

Maak de voedselverzamelaar in je wakker

Toen ik een tijdje geleden deze natuurgids kreeg aangeboden was ik meteen enthousiast. Het bevat ruim 80 verschillende bomen en struiken. Soorten die je veelal in je directe omgeving kunt vinden, zelfs wanneer je in een grote stad woont. Kijk maar eens rustig om je heen. Je zult verbaast staan wat er allemaal te vinden is. Denk eens aan de bloesem van de vlier waar je heerlijke vlierbloesemsiroop van kunt maken. Wilde peertjes om te stoven of tamme kastanjes om te poffen. De duindoornbes is een van mijn favorieten. Deze bessen hebben een specifieke geur en smaak. Ze zitten ook nog eens bomvol vitamine C. Ik gebruik ze als smaakmaker voor kombucha of maak er duindoornbessen jam van. Het plukken van deze besjes is wel een tijdrovend werkje en door de scherpe doorns kom je er meestal niet ongeschonden vanaf.

Soep of salade, smoothie of likeur, drogen, karamelliseren of inleggen – talrijke recepten laten zien hoe de lekkernijen uit de natuur kunnen worden verwerkt.

Natuurgids van Otmar Diez

Wat is er zo prettig aan deze natuurgids van Otmar Diez? Helaas is hij wat aan de grote kant om mee te nemen tijdens je zoektochten. Gelukkig heb je daar tegenwoordige vast wel een handige determinatie-app voor. Het fijne is dat het niet alleen beschrijvingen van ruim 80 eetbare bomen en struiken bevat, maar tevens een flink aantal recepten. Daarnaast vind je in het boek:

  • waar je de desbetreffende plant, boom, struik vaak kunt vinden,
  • welke gezondheidskenmerken de plant bezit,
  • dingen waar je goed op moet letten, bijv. welke delen wel eetbaar en welke niet,
  • correct verzamelen, waar mag ik verzamelen en hoeveel mag ik meenemen (hamsteren mag je alleen bij de plaatselijke grootgrutter),
  • wat te doen als je onverhoopt toch van een verkeerde plant hebt gegeten. Wat de symptomen kunnen zijn en dat je zoiets echt serieus moet nemen,
  • overzicht met winterkenmerken (knoppen) van een aantal eetbare bomen en struiken,
  • determinatie kenmerken; bladvormen, bloemvormen, schors et cetera,
  • wilde bomen en struiken, gecultiveerde soorten en giftige soorten.
Eetbare bomen en struiken (review)

Het eetbare bomen en struikenboek kopen?

Ben je dol op struinen in je omgeving, het park of in de natuur? En je vraagt je, je wel eens af of die smakelijk ogende besjes of noten eetbaar zijn? Dan is dit boek iets voor jou. Verzamel, pluk, raap en maak de voedselverzamelaar in je wakker. Lees je in en ga op pad.  Zoek naar eetbare noten, zaden, bessen en bloemen. Eet ze zo uit het vuistje of maak ze in om op een later moment te nuttigen. Heerlijke appelbessap, hazelnootmelk of lijsterbesmeel om mee te bakken.

De natuurgids is eenvoudig via de onderstaande link te bestellen. Zo help je mij ook een klein beetje om ‘Xandra Bakt Brood’ verder te kunnen ontwikkelen. Heel erg bedankt alvast.

Groetjes, Xandra

Bron: Met dank aan Uitgeverij Bornmeer | Noordhoek voor het beschikbaar stellen van een recensie exemplaar van ‘Eetbare bomen en struiken’ van Otmar Diez. Softcover, 9789056156053, uitgave april 2020.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Eetbare bomen en struiken (review)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven