Fermenteren met meneer Wateetons

Fermenteren met Meneer Wateetons 1-1

Fermenteren met Meneer Wateetons. Er is weer een nieuw boek verschenen. ‘Over rot’, hét handboek voor fermenteren. Wist je dat fermenteren helemaal 2016 is! Het leuke ervan is dat je deze bijzondere hobby gewoon thuis, in je eigen kookparadijsje, kunt beoefenen. Wie verras jij binnenkort met een glas sprankelende frisdrank en een zelfgebakken desembammetje met een plakje gefermenteerde kaas? Juist jezelf! Waarom? Nou, omdat het ‘nietnormaalleukmegafantastisch’ is om van je eigen heerlijke brouwsels & baksels te kunnen genieten. Of wanneer je vrienden van verbazing van hun stoel tuimelen wanneer je quasi nonchalant mompelt dat je het zelf gemaakt hebt. Oh ’tis niks, stelt niet veel voor hoor. Beetje roeren, dekseltje erop en klaar.

Fermenteren met meneer Wateetons

19 januari 2016

Nou zo eenvoudig is het nu ook weer niet. Het team Wateetons is echt niet over één nacht ijs gegaan en heeft wel terdege onderzoek gedaan naar alle aspecten van fermentatie. Het handboek ‘Over rot’ bevat veel meer duidelijke (achtergrond) informatie dan eerder verschenen exemplaren over dit onderwerp. Er is veel aandacht aan besteed en het oogt heel professioneel. Mijn complimenten meneer Wateetons en uitgeverij Good Cook! Jullie hebben een bijzonder leerzame fermentatiebijbel op de markt gebracht. Rest ons nog slechts één ding: Experimenteren maar!

Dat Meneer Wateetons het fenomeen fermentatie tot in de kleinste details beheerst is direct duidelijk. Zelfs slaapverwekkende, droge lappen tekst over microben, bacterieën en ander klein gespuis weet hij om te zetten in smakelijk & hapklaar leesvoer.

Fermenteren, wat is dat

Wikipedia: “Fermentatie (Latijn: fermentum, zuurdeeg) is in de biochemie het omzetten van biologische materialen (substraat) met behulp van bacteriën, celculturen of schimmels, zowel in afwezigheid van zuurstof (anaeroob) als in aanwezigheid van zuurstof (aeroob).”

Of anders gezegd; door slim gebruik te maken van goede bacteriën, schimmels en/of gisten kun je een voedingsmiddel omzetten naar een smaakvolle, langer houdbare en vaak beter verteerbare lekkernij of drankje. Misschien heb je het helemaal niet in de gaten, maar we eten dagelijks gefermenteerde producten. Denk bijvoorbeeld aan yoghurt, kefir, bier, wijn, zuurkool, kaas, salami, desembrood, azijn, et cetera.

Voedselveranderende microben

Het boek ‘Over Rot’ is geen kookboek, maar een leer, doe & naslagwerk. Achterin vind je wel een aantal heerlijke recepten met gefermenteerde ingrediënten, maar eigenlijk is dat meer bijzaak. Het boek is het eindresultaat van gedegen onderzoek en beschrijft alle onderdelen van het fermentatie proces. Al lezend kom je veel, zo niet alles, te weten over het fermenteren van groenten, vlees, vis, bonen, granen en zuivel.

Meneer Wateetons neemt ons mee in deze wondere wereld van voedselveranderende microben. Wat is er nu leuker dan je eigen eigen bier, cider, wijn, yoghurt, Japanse miso of azijn te leren bereiden. Niet geheel onbelangrijk zijn de veiligheidsmaatregelen waar je rekening mee dient te houden wil je project grote een grote kans van slagen hebben. Soms gaat het wel eens mis. Bedenk dan dat ook meneer Wateetons door schade en schande zo wijs is geworden. Gelukkig wil hij zijn kennis en ervaring door middel van dit boek en het geven workshops graag met ons delen.

Inhoud boek ‘Over rot’

De tekst is geschreven door meneer Wateetons, de receptuur is van Valentijn Dirks en Jessica Lek, de mooie foto’s zijn gemaakt door Maarten Brunsveld. Over rot beslaat 336 pagina’s en is als volgt opgebouwd:

  • Voorwoord & inleiding
  • Theorie
  • Groenten
  • Drank (met een onderdeel wijn, bier, sake & frisdrank)
  • Vlees, vis & eieren (met een onderdeel vlees, vis & eieren)
  • Zuivel (met een onderdeel boter, melk, yoghurt & kaas)
  • Bonen, noten, zaden & granen (met een onderdeel bonen, noten, zaden, granen, brood)
  • Azijn
  • Recepten (inclusief bijlage)
  • Diversen (registers, een dankwoord & literatuurlijst)

Meneer Wateetons legt ons in het hoofdstuk ‘Theorie’ uit welk minuscuul gespuis je beter te vriend kunt houden. Wie je vijanden zijn en wat je wél en wat je vooral niet moet doen. Regel nummer 1: alles staat en valt met hygiëne, dus was je handen van te voren altijd heel goed en zorg dat alle benodigdheden brandschoon zijn, dus ook je werkblad. Start met iets eenvoudigs zoals het fermenteren van groenten, een desemstarter voor brood of het maken van een sprankelende frisdrank. De rest volgt later wel. Houdt desnoods een dagboekje bij. Dan kun je later nog eens teruglezen wat er goed of eventueel fout is gegaan tijdens het proces. Niet opgeven! Gewoon opnieuw proberen. Zelfs bij de beste fermenteerders gaat er wel eens iets niet geheel naar wens. Het is en blijft een natuurlijk proces en de omstandigheden en ingrediënten zullen telkens weer anders zijn.

Persoonlijke noot

In het leerzame meesterwerk van meneer Wateetons bevindt zich, tot mijn grote vreugde, ook een onderdeel over desem & brood. Kijk dan heb je mijn interesse gewekt en al minstens één pluspunt gescoord. Met fermenteren van vlees en maken van wijn heb ik niets, dus dat sla ik over. Tenminste, dat was het plan. Blijkt dat je voor het zelf maken van azijn wel eerst een goede alcoholhoudende drank nodig hebt. Tja …

Project augurk oktober 2015

Een aantal maanden geleden heb ik uit een ander boek over fermenteren een recept gebruikt voor het inmaken van augurken. Ik was het hele project eigenlijk al lang vergeten. Maar ik ben gisteren toch maar eens op zoek naar de desbetreffende weckpot. Helemaal achterin de koelkast vond ik het ding terug. Voorzichtig daarna door het glas turend, zag het er allemaal best wel redelijk oké uit. Toen heb ik, op hoop van zege, het deksel verwijderd.

Het rook redelijk zuur, maar niet erg raar. Manlief durfde wel een hapje te nemen (wees gerust hij leeft nog, tenminste ….. zover ik weet). Met volle mond praten is bij ons in huis eigenlijk uit den boze, maar ik dacht als het absoluut niet te hachelen is dan hoor ik wel meteen. Omdat het stil bleef heb ik vervolgens ook maar een klein stukje augurk gepakt ……. @#$%^& ….. of in leesbaar Nederlands ‘Wat smerig!!!’ De volgende keer kan ik beter een recept van fermenteren met Meneer Wateetons nemen.

Meneer Wateetons

Wie is nu eigenlijk die meneer Wateetons? Dat blijft uiteindelijk een beetje een geheimzinnig gedoetje. Zelfs uren rondsnuffelen op het World Wide Web verschaft weinig of eigenlijk totaal geen duidelijkheid. Meneer Wateetons is blijkbaar gewoon meneer Wateetons, niets meer en niets minder. Dit zegt meneer er zelf over:

“Meneer Wateetons eet, soms wel drie keer per dag. Een geweldige kok is hij niet, de opmaak van zijn borden is verschrikkelijk en hij weet schandalig weinig over wijn. Experimenteren, dat kan hij dan weer wel. Met wisselende uitkomsten. Eigenlijk gaat schrijven over eten hem het beste af. Meneer is een personage. In het dagelijks leven heet hij geen meneer en doet hij serieuze en verantwoorde dingen op kantoor.”

Meneer heeft meerdere websites, dit is er één van ‘Wateetons’.

Andere boeken van zijn hand zijn: ‘Over rook’ (2014) ISBN 9789461430977, Handboek voor de Vinex-jager (2013) ISBN 9789048817474 en ‘Over worst’ (2011) ISBN 9789048809912.

Bron: Met dank aan uitgeverij Good Cook voor het beschikbaar stellen van een recensie exemplaar van Over rot, Fermenteren met Meneer Wateetons.

Meer van Good Cook:

 

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Fermenteren met meneer Wateetons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven