Green Yourself met Brenda Bas (review)

Green Yourself met Brenda Bas (review)

Green Yourself met Brenda Bas is een heerlijk boek boordevol recepten en inspiratie voor een gezondere leefstijl. Het bevat allerlei smakelijke groene smoothies, bowls, soepen, desserts, sauzen, snacks, dips, baksels en nog veel meer. Je maakt ze heel eenvoudig en snel in de hogesnelheidsblender. Zelfs wanneer je geen powerapparaat bezit dan zijn de meeste gerechten prima te bereiden in een gewone blender. Ik heb het niet getest, maar ik denk dat je zelfs met een staafmixer of keukenmachine al heel ver komt.

Brenda: ’Verhoog je vitaliteit door meer verse groente en fruit op je dagelijkse menu te zetten.’

Green Yourself met Brenda Bas (review)

Vrijdag 24 mei 2019

Kookboek voor de hogesnelheidsblender

Brenda Bas heeft dit boek speciaal voor de hogesnelheidsblender geschreven. Maar wat is dat nu eigenlijk en wat kun je ermee. Een hogesnelheidsblender is eigenlijk een blender met veel power, die instelbaar is en vaak ook meerdere mogelijkheden biedt. Zo is er bijvoorbeeld een programma voor het maken van soep (van 42 tot 80 graden). Je stopt verse ingrediënten in de kan en na nog geen 5 minuten kun je aan tafel. Het apparaat maakt in no time van ijsblokjes en bevroren fruit een heerlijk ijsje of koel drank. Binnen een minuut mixt het apparaat een romige en gladde smoothie voor je.

Brenda: ‘Het uitgangspunt van Green Yourself is het gebruik van ‘whole foods, plant-based’, dus plantaardige voeding en dan het hele product.’

Doordat Green Yourself een ode aan de hogesnelheidsblender is denk je wellicht dat je niets aan dit boek hebt wanneer je er geen bezit. Dat is beslist niet het geval naar mijn inziens. Ik heb een aantal recepten in mijn vacuümblender gemaakt en dat ging prima. Het enige verschil is dat ik de snelheid van mijn machine niet kan aanpassen en er ook geen soepstand op zit. Maar die kun je na het blenden altijd nog even zachtjes opwarmen in een pannetje nietwaar. De auteur geeft deze tips overigens niet, wat een gemiste kans is vind ik zelf, want niet iedereen kan zich een hogesnelheidsblender veroorloven. Het gaat er immers om dat mensen geïnspireerd raken om bewuster en gezonder te gaan eten.

Green Yourself met Brenda Bas (review)

Waarom verse groente en fruit blenden

Mensen schijnen steeds minder goed hun voedsel te kauwen. Zeg eens eerlijk neem jij er bij elke maaltijd de tijd voor om uitgebreid te kauwen en echt te proeven wat je eet. Ik niet altijd, soms heb je haast en dan schuif je even snel iets naar binnen, hap-slik-weg. Voeding, vooral rauwkost is als het niet goed fijngemalen is slecht verteerbaar door ons lichaam. Men komt er langzaamaan op terug dat blenden eigenlijk helemaal zo slecht nog niet is. Integendeel. Brenda zegt dat door de hoge snelheid en scherpe messen de celwanden stuk gaan en zo waardevolle stoffen vrijkomen. De vezels gewoon blijven behouden en onze darmen kunnen ze daardoor beter opnemen.

Wat maak je allemaal in een blender

Met een blender of het nu een standaard exemplaar, een vacuüm- of een hogesnelheidsblender is, je kunt er veel meer mee dan je in eerste instantie denkt. Het merendeel van ons maakt er voornamelijk smoothies mee. Maar heb je ook wel eens gedacht aan smeersels, dips, sauzen, dressings, plantaardige melk, ijs, desserts, koude soepen, verse babyhapjes en zelfs beslag voor baksels. Ja echt, redelijk vloeibaar deeg voor bijvoorbeeld een bananenbrood maak je in een handomdraai. Probeer het maar eens, je zult zien dat het werkt.

In het boek vind je 85 recepten voor de meest uiteenlopende gerechten. Ik zal de hoofdstukken met een aantal voorbeelden opnoemen. Ik weet zeker dat je nieuwsgierigheid gewekt wordt. Daar gaan we:

  • Smoothies, boosters en bowl – chocolate for breakfast bowl, smoothie booster met wilde kruiden, carrot cake bowl (zie foto hieronder), etc.
  • Soepen (warm en koud) – bloemkoolsoep, gele paprikasoep met kurkuma, Tom kha kai, etc.
  • Sauzen – lichte satésaus, Thaise currysaus, (vegan) mayonaise.
  • Snacks, dips en spreads – brandnetelpesto, amandelpasta, knoflook-cashewspread, etc.
  • Salades en dressings – romige kruidendressing, crispy kale salad, vergan ‘eier’salade, etc.
  • Zuivelvrije melk en room – lijnzaadmelk, golden milk frappuccino, speculatte, etc.
  • Favoriete baksels van Brenda – granola, pizza pesto, courgettecake met kaneel crumble, etc.
  • IJs en desserts – Aardbei-rabarberflip, kokos-ananas-slush, key lime pie, etc.
  • Kids first – aardbei-banaanhapje, babyhummus met pompoen, rijst-tomatenhapje, etc.

Green Yourself met Brenda Bas (review)

Handige informatie, uitleg en tips

In Green Yourself staan niet alleen smakelijke recepten. Brenda start met een kennismakingsverhaal waarin zij vertelt hoe het boek tot stand is gekomen. Daarna volgt er uitleg en informatie over wat vitale voeding is en dat een goede voorbereiding het halve werk is. Vervolgens lezen we alles over de geschiedenis van  de hogesnelheidsblender. Het apparaat vindt zijn oorsprong in Amerika. Al in de jaren dertig van de vorige eeuw ontdekten men daar de veelzijdigheid van deze keukenmachine. Wist jij dat de blender al zo lang bestaat? Ik zeker niet. Zo leer je nog eens wat.

Als laatste volgen de tips, waar je op moet letten wanneer je een hogesnelheidsblender wil aanschaffen. Volgens Brenda is goedkoop, duurkoop. Laat je goed voorlichten en ga eerst op onderzoek uit. De auteur noemt ook een klein aantal merken waar zij graag mee samen werkt.

Wie is Brenda Bas

In het persbericht staat het volgende: ‘Brenda Bas heeft in 2013 haar passie voor vitale voeding en haar opleiding als coach gecombineerd in de oprichting van Green Yourself. Brenda begeleidt mensen bij gedragsverandering, geeft workshops over vitale voeding en heeft zich gespecialiseerd in het werken met een hogesnelheidsblender.’

Je kunt de auteur ook online volgen:

Green Yourself met Brenda Bas

Wil je meer weten over het werken met een hogesnelheidsblender en gezonder gaan eten? Dan is dit boek beslist iets voor jou. Het is leerzaam en bevat alle basis weetjes voor het gebruiken van een hogesnelheidsblender met bijpassende gezonde recepten, zodat je direct aan de slag kunt gaan. De titel heet niet voor niets Green Yourself. De recepten zijn heel toegankelijk, inspirerend en beslist de moeite waard. Dit prachtige boek is wat mij betreft niet alleen geschikt voor de hogesnelheidsblender, maar voor elke goede blender met een beetje power.

Je kunt het boek heel eenvoudig via de onderstaande link bestellen. Zo help je mij vervolgens ook een klein beetje om ‘Xandra Bakt Brood’ verder te kunnen ontwikkelen. Heel erg bedankt alvast.

Ik zeg proberen maar!

Bron: Met dank aan uitgeverij Fontaine voor het beschikbaar stellen van een recensie exemplaar ‘Green Yourself’ van Brenda Bas / ISBN 9789059569072  / Hardcover / april 2019.

Meer van uitgeverij Fontaine:

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.