Heerlijk bakken zonder gluten of melk (review)

Heerlijk bakken zonder gluten of melk (review)

Heerlijk bakken zonder gluten of melk van de auteurs Alice & Laure Laffont, Jean Pommier, Anne & Philippe Rapaport. Zorgeloos genieten van de lekkerste koekjes, cakes, taarten en desserts. In dit boek staan meer dan 40 recepten voor zowel glutenvrije als lactosevrije snoeperijen. Er wordt alleen gebruik gemaakt van boter, olie, room en melk van plantaardige oorsprong en glutenvrije meelsoorten gemaakt van (volkoren)rijst, gierst, aardappel, quinoa, boekweit en kastanjes. Door te kiezen voor vergelijkbare vervangingsproducten van goede kwaliteit blijven de structuur en de smaak van de bekende & traditionele baksels behouden. Denk bijvoorbeeld aan tarte tatin, marmercake, appeltaart, crème brûlée, ontbijtkoek of brioche.

Meer van uitgeverij Deltas:

Heerlijk bakken zonder gluten of melk

Dinsdag 28 maart 2017

Heerlijk bakken zonder gluten of melk (review)

Samenwerkingsverband van vijf auteurs

Sommige van vijf auteurs van dit smaakvolle bak- en kookboek lijden allemaal wel aan een of meerdere allergieën. Anderen aan zeldzame aandoeningen en/of een een of andere auto-immuunziekte. Daardoor werden zij gedwongen om hun leefstijl drastisch aan te passen. Ze moesten alle tarwe en andere glutenhoudende graansoorten, evenals alle melkproducten, van koe, schaap en geit, van hun menu te schrappen. Er was niet altijd een goed alternatief voor deze levensmiddelen. Er zat dus niks anders voor ze op dan op zoek te gaan naar goede alternatieven. Vervangers voor de standaard koekjes, taart, toetjes en brood.

Heerlijk bakken zonder gluten of melk is een leerzaam kookboek. Het bevat veel tips, weetjes en een broodnodige ingrediëntenlijst. Wanneer je pas te horen hebt gekregen dat je geen gluten of lactose meer mag eten start vervolgens met een zoektocht naar vervangende producten. Dit boek kan je daarmee goed op weg helpen. De makers spreken uit ervaring en weten daarom als geen ander waar je op moet letten.

In dit boek komt de medische kant verder niet aan bod. Wie meer info over coeliakie, gluten- of lactose intolerantie zoekt moet elders zijn. Je kunt daarvoor een kijkje nemen op de website van de Maag, lever en darmstichting. Ondanks dat is het een smakelijk boek, vol goede ideeën en recepten waar je zeker je voordeel mee kunt doen.

Informatie & tips

Het boek start met een duidelijk schema, inclusief handige informatie over, en de bak eigenschappen van de vervangende ingrediënten:

Glutenvrij meel:volkorenrijst-, witte rijst-, aardappel-, boekweit-, maniok(cassave)-,kastanje-, quinoa-, gierst- en maiszetmeel.

Gist & vervangende rijsmiddelen:(bakkers)gist, bakpoeder (vegan), baksoda (zuiveringszout) en zelfrijzend poeder op basis van gisting van rozijnen.

Melk, room & boter: soja-, rijst-, kokos-, amandel- en hazelnootmelk. Kokosmelk, kokosroom en sojaroom. Plantaardige olie en boter.

Bindmiddel:agaragar poeder (vegan), aardappelzetmeel (saus).

Zoetstof: ongeraffineerde rietsuiker, honing.

Heerlijk bakken zonder gluten of melk (review)

 

Glutenvrije en lactosevrije recepten

Het onderdeel met recepten bestaat uit de volgende zeven hoofdstukken:

  • Wafels & pannenkoeken (o.a. wafels, kastanjepannenkoeken, blini’s)
  • Koekjes & co(o.a. kattentongen, macarons, muffins, kokosrotjes)
  • Cake & gebak (o.a. brioche, cake, ontbijtkoek, fondant, gebak)
  • Taarten & vlaaien (o.a. verschillende soorten taartdeeg, appeltaart, tarte tatin)
  • Crèmes & smeuïge desserten (o.a. bavarois, karamel, crème brulée, clafoutis)
  • IJs & sorbets (o.a. ijs, ijstaart, sorbet)
  • Feestelijke nagerechten (o.a. Kerststronk, truffels, brood)

Het hoofdstuk over Taarten & vlaaien bevat bovendien handige informatie over de verschillende types taartbodem. Van zacht tot knapperig, van zandbodem tot aanvullend smaakvol. De schrijvers hebben een speciaal voor jou een combinatie van glutenvrije meelsoorten geselecteerd. Ze vertellen ons waarom ze juist voor deze speciale variëteiten gekozen hebben. Zo geven de auteurs bijvoorbeeld aan dat een mengsel van kastanje-, maniok- en aardappelmeel een bodem geeft dat vergelijkbaar met zanddeeg is. En een mengsel van rijst- en maniokmeel met een ei geeft juist een knapperig kruimeldeeg. Het boek staat vol met handige en goede tips. Het is absoluut de moeite waard om deze specifieke samenvoegingen eens uit te proberen.

Wil je ook lekker bakken zonder gluten en melk?

Nieuwsgierig geworden? Wil je ook aan de bak en zo het huis vullen met de geur van versgebakken lekkernijen. Je kunt het boek heel eenvoudig via de onderstaande link bekijken & bestellen. Zo help je mij ook een klein beetje om ‘Xandra bakt brood’ verder te kunnen ontwikkelen. Heel erg bedankt alvast.

IK ZEG BAKKEN MAAR!

Bron: Met dank aan uitgeverij Deltas voor het beschikbaar stellen van een recensie exemplaar van ‘Heerlijk bakken zonder gluten of melk’.

 

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Geef een reactie: