Het Franse bakboek (review)

Het Franse bakboek (review) 2

Het Franse bakboek van Jean Michel Raynaud ademt Frankrijk. Het doet je denken aan zonnige vakantie’s met veel knapperig stokbrood, romige croissants en een glas koude, witte wijn. Lekker luieren op het strand, met de cabrio tussen de wijngaarden en velden door met heerlijk geurende lavendel of gewoon wat slenteren langs kleine winkeltjes vol met typisch Franse lekkernijen. In het boek legt Jean Michel de basistechnieken aan de hand van stap-voor-stap foto’s uit. Dus voor een smakelijke croissant of een berg roomsoesjes draai ook jij binnenkort je hand niet meer om. Het is wel aan te bevelen om echte Franse bloem & meelsoorten te gebruiken, zoals T65 tarwemeel. Wil je meer hier over weten? Lees dan mijn uitleg over Frans bloem & meel.

Het Franse bakboek (review)

17 november 2015

Jean Michel: “Eten in het algemeen, en bakken in het bijzonder, brengt mensen samen; het is een bestanddeel van de lijm die gemeenschappen bij elkaar houdt.”

Het Franse bakboek (review) a

Inhoudsopgave

Het Franse bakboek bevat 95 verrukkelijke recepten voor zoet en hartig gebak zoals koekjes, cake, zoete en hartige taart, bladerdeeg gebak, croissants, brood, jam en zelfs zoet beleg. Het staat vol met handige professionele tips en praktische suggesties. Stap-voor-stapfoto’s helpen je bij het maken van deeg voor zandgebak, soezen, bladerdeeg gebak, brioche, brood en croissants. Het boek in onderverdeeld in 12 hoofdstukken en sluit af met een duidelijke begrippenlijst, een Franse receptenlijst en een overzichtelijke index zodat je, je favoriete recept snel terug kunt vinden.

 1. Hoe het begon (en hoe het bleef) Persoonlijk verhaal van Jean Michel.
 2. Belangrijke ingrediënten
 3. Gereedschap
 4. Biscuits secs (koekjes)
 5. Gâteaux et desserts (cake & desserts)
 6. Tartes et tourtes (zoete & hartige taart)
 7. Pâte à choux (soezendeeg)
 8. Pâte feuilletée (bladerdeeg)
 9. Croissants
 10. Brioches
 11. Pains (brood)
 12. Confitures, compotes, pâtes à tartiner et crèmes (jam, compote, zoet beleg & crèmes)

Jean Michel deelt in dit zeer complete bakboek niet alleen zijn enorme kennis met je, maar ook herinneringen aan zijn jeugd op het Franse platteland en zijn opleiding tot patissier in Marseille. Een fascinerend kijkje in de Franse traditie en cultuur.

Het Franse bakboek (review) d

Patisserie & Rijke degen

Het Franse bakboek bevat 95 verrukkelijke recepten voor zoet en hartig gebak: koekjes, cake, zoete en hartige taart, bladerdeeg gebak, croissants, brood, jam en zelfs zoet beleg. Wie op zoek is naar een goed recept voor een écht Frans stokbrood, zal dat helaas in dit boek niet vinden. Het bevat redelijk veel brood recepten maar veel daarvan zijn op basis van een ‘rijk deeg’, met veel roomboter en/of eieren. Daar bak je zachte brioche en heerlijke croissants van. Er staan ook een aantal bekende broden in met gist, poolish of desem als rijsmiddel. Denk dan aan pain de campagne, fougasse, focaccia, pizza & yoghurtbrood.

Persoonlijk noot

Heerlijk zo’n bakboek waar de technieken worden uitgelegd, soms aan de hand van stap voor stap foto’s, soms alleen met duidelijke tekst. Ik wil graag nog meer (brood) baktechnieken leren of ze juist verbeteren. Met de goede tips van Jean Michel gaat dat zeker lukken. Zodra het wat beter gaat met mijn rechterhand, wil ik echt eens een keer zelf croissants gaan maken. De pistache-frambozenkrullen in het boek zien er gewoon ook té lekker uit. Het water loopt mij al in de mond bij het zien van de afbeelding. En zo staan er nog veel meer onweerstaanbare lekkernijen in. Het fijne van dit Franse bakboek is dat het van alles wat bevat en alle onderdelen hebben net zoveel aandacht gekregen. Je krijgt spontaan last van keuzestress wanneer je iets uit het boek van Jean Michel wil gaan maken. Goed eerst maar eens beginnen met de basis: getoerd, gerezen deeg oftewel croissant-deeg.

Als je het leuk vindt, dan kun je Jean Michel Raynaud op Faceboek volgen.

Het Franse bakboek (review) b

Jean Michel Raynaud

Jean Michel Raynaud is geboren in Marseille (Frankrijk) en startte al op heel jonge leeftijd met werken in de plaatselijke Patisserie. Hij begon zijn carrière onder de hoede van meesterpatissier Robert Schicchi in Marseille; op zijn twintigste was hij al chef. Momenteel is hij werkzaam als hoofdpatissier bij La Renaissance Patisserie en Baroque Bistro in Sydney, Australië.  Is Jean Michel regelmatig te gast in tv-programma’s, schrijft voor culinaire bladen en leverde bijdragen aan diverse kookboeken. En nu is er dan ook zijn eigen meesterwerk ‘Het Franse bakboek’.

Jean Michel: “De recepten die ik voor dit boek heb gekozen, betekenen veel voor mij. Sommigen zijn wat traditioneler dan anderen, sommige zijn eenvoudig en andere wat ingewikkelder, maar ze zijn allemaal geschikt om in je eigen keuken te maken.”

Het Franse bakboek (review) c

Het Franse bakboek is een mooi en leerzaam werk voor elke thuisbakker, voor zowel de beginner, als de meer gevorderde. Zelfs wanneer je heel veel bakboeken hebt vormt het een goede aanvulling. Dit boek vol goede tips en met recepten van de heerlijkste Franse lekkernijen mag eigenlijk niet in je kast ontbreken.

Meer info & bestellen

Bron: Met dank aan uitgeverij Aerial Media Company B.V. voor het beschikbaar stellen van een recensie exemplaar.

©XBB Copyright Xandra bakt brood

Geef een reactie: