Het geheim van de bakker (review)

Het geheim van de bakker (review)

Het is een bijzonder boek met prachtige verhalen over het wel en wee van vele jaren ambachtelijke bakken. Je maakt kennis met achttien kleine bakkers en grotere bakkerijen door heel Nederland. Van Terschelling tot Zeeland, van Limburg tot en Drenthe. De bakkers vertellen niet alleen hun familiegeschiedenis, maar geven tevens een aantal van hun bak geheimen prijs. Ze delen een dertigtal originele recepten als roombotervisjes, Friese dúmkes, Limburgse vlaai en roggebrood met ons. Zodat wij deze lekkernijen ook net zo goed leren bakken zoals de ambachtelijke bakker dat al jaren doet. Samen met Anja Helmink hebben ze hun levensverhaal op papier gezet, aangevuld met interessante streek gerelateerde feiten en weetjes.

Anja: “Het geheim van de bakker is een boek dat een leuke uitdaging vormt voor de enthousiaste hobbybakker. Iedereen kan bakken.”

Het geheim van de bakker (review)

Dinsdag 23 mei 2017

Het geheim van de bakker (review)

Van venten langs de deur tot een heuse bakkerswinkel

Het begon allemaal heel eenvoudig en op kleine schaal, brood en banket werd gewoon vanuit het eigen woonhuis verkocht. Een werkwijze die nu trouwens weer helemaal hip is. Ook brachten de bakkers hun waren aan de man door te venten op perrons, markten of door zelf langs de deur te gaan. Zo verkocht Antje haar zelfgebakken en befaamde ‘vlaekes’ op het station in Weert. Haar lekkernijen waren zo bijzonder dat er in deze plaats tegenwoordig zelfs een stambeeld van haar staat. Dat zie ik van mijzelf nog niet zo snel gebeuren (ahum). Ook een bijzonder verhaal is de geschiedenis van Jacob Leyen uit Medemblik. Deze veelzijdige man was niet alleen boer, maar tevens bakker en burgemeester. Als dat niet kostenbesparend is. In 1834 kocht rijke Jacob, zoals hij werd genoemd, een gestrand kofschip, waarvan er heden ten dage nog een afbeelding op een speculaasplank als herinnering dient.

Bakker Adrie Stam uit Kinderdijk: “ik weet nog dat een zogenaamde 16-onzer 26 cent kostte en een wit 15 cent. Samen waren dat ongeveer drie broden van nu.”

Na de tweede wereldoorlog, toen het langzaam aan allemaal wat beter werd. Er weer voldoende grondstoffen beschikbaar kwamen om goed brood en banket van te bakken, ontstonden er steeds meer bakkerswinkels. Vaak aan huis, in de vorm van een tot winkel omgebouwd voorhuis. In veel dorpen kom je deze winkels nog steeds tegen. Soms liep alles zo wonderwel goed en groeide het familiebedrijf uit tot een heuse bakkerij met wel 100 medewerkers in dienst. Brood en koek werden in eerste instantie in een ouderwetse houtoven gebakken. Men stookte die warm met behulp van takkenbossen. Later werden deze houtovens vaak vervangen door een oliegestookte oven. Die op hun beurt weer werden vervangen door heteluchtovens, eerst gestookt op steenkool, daarna op gas en/of elektra.

Van Friese suikerbrood tot zachte beschuitbollen

Het is heel bijzonder, tenminste dat vind ik, dat bakkers hun ‘geheime’ recepten met ons willen delen. Zo ben ik zelf nog steeds op zoek naar het ultieme recept van de Texelse koek, ook wel blanke speculaas genoemd. Het ligt waarschijnlijk in de kluis bij bakker Timmer op het eiland. Ik begrijp heel goed dat ze het geheim niet willen prijs geven. Maar ik zou die koek zo graag zelf eens willen bakken. Een die net zo smakelijk is als een exemplaar uit de bakkerswinkel. Helaas staat dat recept niet in het boek, maar wel een heleboel andere lekkernijen.  Wat dacht je van een heerlijk stukje boterkoek, een Schylger (Terschelling) mopje, een ouderwets lekkere oliebol of een plakje Rolderbol ( een soort krentenbrood).

Het meest uitdagende recept dat ik toch echt eens moet bakken zijn de zachte beschuitbollen. Achterin het boek geeft Anja tips en adressen waar je de benodigdheden kunt aanschaffen. Beschuitbollen worden namelijk in speciale beschuitvormen gebakken en er gaat beschuitgelei en blanke stroop door het deeg. Aan deze bijzondere broodjes heb ik mooie herinneringen aan. Mijn oma kocht ze altijd voor de kleinkinderen, wanneer we kwamen logeren. Elke ochtend mochten we ontbijten met een beschuitbol met boter & suiker en een kopje thee. Jarenlang heb ik ze niet gezien in de winkels, maar sinds kort zijn overal weer vol op verkrijgbaar. Alleen durf ik ze niet te kopen, bang dat de smaak tegenvalt en het de fijne gedachtenis aan oma een schaduwrandje geeft. Heb jij net zoals alle bakkers, hun families, medewerkers en ik ook een memorabel aandenken aan een bepaald brood of koekje. Plaats dan een reactie onder dit item. Ik ben namelijk ook nieuwsgierig naar jouw verhaal.

Het geheim van de bakker (review)

Anja Helmink

Anja Helmink is geboren in Hendrik-Ido-Ambacht en heeft de PABO gevolgd. Momenteel is zij werkzaam als pedagogisch medewerker en als freelance-journalist & fotograaf voor enkele streekkranten. Haar hobby’s zijn fotograferen, schilderen en schrijven. Voor haar boek met bakkersverhalen en recepten en reed ze zelf het hele land door. Van Terschelling naar Zeeland, van Limburg tot in Drenthe. Op zoek naar kleine ambachtelijke bakkers en bakkers van grotere bakkerijen, hun ‘geheime’ recepten en bijzondere verhalen.

Anja:” Haal goed bloem/meel bij een molen in de buurt. Dat is rijk bloem/meel, waardoor broodverbetermiddel dikwijls achterwege kan blijven.”

 

Wil je ook achter het geheim van de bakker komen?

Nieuwsgierig geworden? Ben je op zoek naar goede recepten of wil je meer weten over de interessante geschiedenis over het ontstaan van het bakkersvak in Nederland? Maak je graag zelf de lekkerste koekjes, taarten, broden en broodjes. Net zo smakelijk als die van die van de plaatselijke bakker. Je kunt het boek heel eenvoudig via de onderstaande link bekijken & bestellen. Zo help je mij ook een klein beetje om ‘Xandra bakt brood’ verder te kunnen ontwikkelen. Heel erg bedankt alvast.

Ik zeg bakken maar!

Bron: Met dank aan uitgeverij De Banier voor het beschikbaar stellen van een recensie exemplaar van ‘Het geheim van de bakker’.

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood

Geef een reactie: