Het hartige bakboek van Rutger (review)

Het hartige bakboek van Rutger (review)

Van zoet naar hartig is slechts een kleine stap. Je vervangt een of meerdere ingrediënten van een recept en voilà, je hebt een geheel andere smaakcombinatie gecreëerd. ‘Het hartige bakboek’ van Rutger van den Broek bevat wel 60 hartige basisrecepten met ruim 70 variaties. Van borrelhapjes tot soda bread, van hartige muffins tot pizza ‘Margherita’ en van gevulde broodjes tot een beef Wellington. Het ene baksel ziet er nog smakelijker uit dan het andere. Kortom elke liefhebber van hartig kan met dit boek zijn hart ophalen.

Rutger: “Ik hoop je te inspireren en te motiveren, zodat je zelf de sterren van de hemel kan gaan bakken!”

Het hartige bakboek van Rutger (review)

Dinsdag 24 oktober 2017

Het hartige bakboek van Rutger (review)

Wie zoet is krijgt hartig

Na drie zoete bakboeken had Rutger wel eens een keer zin in iets hartigs. Dat bleek meteen de ultieme uitdaging te zijn om mee aan de slag te gaan. Al bakkende ontstonden er steeds meer heerlijke combinaties. Meestal ging het maken ervan direct goed, maar sommige lekkernijen zorgden best voor wat hoofdbrekens. Gelukkig kun je dan de hulp inroepen een expert op dat gebied. In dit geval Cees Holtkamp, de ‘krokettenkoning’ bij uitstek. Zijn goede raad leidde tot ultiem gebakken kaas- en vleeskroketten. Rutger kan, door zijn ondervindingen, nu precies vertellen wat we wel en beslist niet moeten doen. Dat is verdraaid handig, want deze tips besparen ons hopelijk een lading ontploffende kroketten. Zo bleek dat het korstje paneer juist niet te dik moet zijn.

Wat zo fijn aan de bakboeken van Rutger is dat de recepten echt voor iedereen toegankelijk zijn. En dat de baksels die wat meer kennis vragen altijd voorzien zijn van een goede uitleg. Zo kunnen beginnende bakkers ook direct aan de slag. Het schenkt zoveel voldoening wanneer je iets lekkers, moois en zelfgemaakt uit je oven tevoorschijn tovert. Of het nu iets zoets is of hartig (zoals in dit geval), bakken is leerzaam en leuk om te doen. Je kunt dus zeggen dat dit hartige bakboek een heerlijk kookboek is dat met recht een plekje op je boekenplank verdiend. Zelfs de layout is deze keer minder zoet. De schitterende en ietwat stoer ogende foto’s zijn gemaakt door Harold Pereira (recepten) en Saskia Lelieveld (how to’s).

Het hartige bakboek van Rutger (review)

Bij het begin beginnen

Het boek start met informatie over basisingrediënten, bakbenodigdheden en begrippen en technieken. Een opvallend detail, tenminste dat vind ik, de begrippen en technieken worden voorin het boek weergegeven. Kijk deze makers hebben het begrepen. Bij veel bak- en kookboeken staan die achterin en dat is erg onlogisch. Het is toch veel handiger dat je uitleg krijgt voordat je aan de bak gaat. In dit onderdeel lees je alles over bakpapier, bakvormen, een litermaat, een oventhermometer, bakpoeder, gelatine of dingen als invetten, kneden en toeren.

Aan de hand van stap-voor-stap foto’s laat Rutger je zien hoe je heel makkelijk zelf bladerdeeg kunt maken. Ik heb het hem een keer zien demonstreren tijdens een bakworkshop. Het zag er heel simpel uit, maar op de een of andere manier is het er thuis nooit van gekomen. Misschien toch maar eens proberen binnenkort. Zeker nu het ook weer wat koeler in huis wordt. Dan loop je namelijk minder snel de kans dat de boter tijdens het verwerken te warm wordt. ‘Koel’ is bij bladerdeeg het toverwoord. Rutger legt drie verschillende werkwijzen uit. Dus dan is er altijd wel een bij die het beste bij jou past. Ook leer je blindbakken, een basis ragout maken ( ook geschikt voor vegetariërs), pizzadeeg kneden, tomatensaus koken en bijvoorbeeld verse pesto maken.

Van kaasvlinders tot spelt-bierbrood

Het hartige bakboek bevat 60 hartige bakrecepten met ruim 70 variaties, verdeeld over 8 hoofdstukken:

 • Basisrecepten (bv. brood-, blader-, gerezen blader- en quichedeeg, tomatensaus, pesto)
 • Klein maar fijn (bv. groenten in bierbeslag, borrelkoekjes, bitterballen, blini’s)
 • Lekker voor tussendoor (bv. muffins, empanada’s, scones, wafels, kroketjes)
 • Mandvol broodjes (bv. bolletjes met olijven, spiraalbroodjes, pides, bapao, kaasvlinders)
 • Brood op de plank (bv. focaccia, fougasse, soda bread, pizza, stromboli)
 • Van plaat tot taart (bv. pizza, flammkuchen, quiche, bladerdeegplaattaart, filodeeg)
 • Groots gebakken (bv. zalm in deeg, beef Wellington, slaapmuts)
 • Bijna helemaal zelf gebakken (bv. gevuld brood, pizza van Turks brood)

Van borrelhapjes tot flammkuchen, van hartige muffins tot mini pasteitjes en van gevulde broodjes tot een compleet hoofdgerecht. Het ene baksel ziet er nog smakelijker uit dan het andere. Kortom elke liefhebber van hartig kan met dit boek zijn hart ophalen. Er staan zoveel lekkernijen in dat de kans bestaat dat je last krijgt van keuzestress. Mijn advies: gewoon voorin het boek beginnen en recept na recept maken. Ik zeg bakken maar!

Het hartige bakboek van Rutger (review)

Wie is Rutger van den Broek?

Wie Rutger is? Weet je nog, dat is die sympathieke winnaar van Heel Holland Bakt 2013. Intussen heeft hij zelfs een eigen pagina op Wikipedia. Je kunt hem dus met recht een ‘Bekende Nederlander’ noemen. Rutger is nog steeds gek op bakken en recepten ontwikkelen. Om daar vervolgens hele toegankelijke en smaakvolle bakboeken mee te vullen. Dat vinden wij natuurlijk helemaal niet erg. Rutger maakt met zijn heerlijke baksels de wereld een klein beetje vrolijker en smaakvoller. 

Het hartige bakboek is niet het eerste boek van Rutger. Eerder verschenen al:

 • Rutger bakt, 70 heerlijke bakrecepten van de beste thuisbakker van Nederland, ISBN 9789048820153 (2014)
 • Rutger bakt feestelijk, 40 feestelijke bakrecepten van de beste thuisbakker van Nederland, ISBN 9789048825219 (2014).
 • De bakbijbel, Rutger bakt van A tot Z, ISBN 9789048826278 (2015)

Hier kun je Rutger ook vinden en volgen:

Het hartige bakboek van Rutger (review)

Wil je ook hartige lekkernijen uit de oven toveren?

Nieuwsgierig geworden en wil je ook zelf aan de slag. Met de hulp van Rutger is het zelf bakken van hartige lekkernijen een peulenschil. Het boek is heel toegankelijk voor zowel de beginnende als de meer ervaren keukenprins(es). Je kunt het boek heel eenvoudig via de onderstaande link bekijken & bestellen. Zo help je mij ook een klein beetje om ‘Xandra bakt brood’ verder te kunnen ontwikkelen. Heel erg bedankt alvast.

Ik zeg bakken maar!

Bron: Met dank aan uitgeverij Carrera Culinair voor het beschikbaar stellen van een recensie exemplaar van ‘Het hartige bakboek’.

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood

One comment on “Het hartige bakboek van Rutger (review)”

 1. sophieke schreef:

  Lijkt me een heel mooi , bruikbaar en nuttig boek……komt dus ook op mijn verlanglijstje !!

Geef een reactie: