Het Nederlands bakboek

Het Nederlands bakboek aa

Zaans stroopbrood, Friese dumkes, Hoornse broeder, Limburgse vlaai, Deventer koek en nog veel meer Oudhollandse smakelijkheden. Niet voor niets is dit bijzondere bakboek uitgeroepen tot ‘Kookboek van het jaar 2012’. Het Nederlands bakboek van Gaitri Pagrach-Chandra staat boordevol lekkere streek- en dorpsgerechten. Aangevuld met mooie nostalgische foto’s, grappige anekdotes en veel goede informatie. Laten we trots zijn op onze eigen bakgeschiedenis en deze mooie en vooral smakelijke traditie in ere houden. Hup aan de bak allemaal!

Het Nederlands bakboek

13 mei 2015

Het Nederlands bakboek a

Gaitri Pagrach-Chandra

Het is best wel bijzonder dat dit boek, vol met oer Hollandse lekkernijen, is gemaakt door de Brits-Guyaanse Gaitri met Indiase voorouders. Hoe komt deze auteur nu op het idee om een Nederlands bakboek te schrijven? Veel van de gerechten die er in staan kennen we immers zelf niet (meer). Het antwoord is simpel: de liefde! Gaitri prins op het witte paard is afkomstig uit ons kikkerlandje. En zo streek het jonge paar in de Betuwe neer. Gaitri woont nu al een lange tijd in Nederland en is werkzaam als culinair geschiedkundige. Op verzoek van een uitgever verscheen ‘Windmills in My Oven’ van haar hand, dat werd bewerkt tot een bakboek speciaal voor de Nederlandse bakkers en baksters.

Het Nederlands bakboek b

De inhoud van het boek

Gaitri begint met twee plattegronden met daar op de bakspecialiteiten per plaats & per provincie. Dan vertelt zij ons welke ingrediënten absoluut onmisbaar zijn in onze voorraadkast en geeft zij een aantal van haar bakgeheimen prijs. Een goed advies is nooit weg tenslotte. Twee hoofdstukken bevatten alleen maar informatie. De overige acht worden gevuld met recepten én verhalen. Je vindt daar alles over:

  • De bakker,
  • Brood,
  • Beschuit,
  • Kruidkoek,
  • Taart, koek & kleine traktaties,
  • Vlaaien,
  • Koekjes,
  • Pannenkoeken,
  • Wafels,
  • Feest.

Geen beginners bakboek

Helaas is het geen bakboek voor beginners. Zeker niet wat betreft de brood recepten. Ze zijn te beknopt en de auteur legt niet uit waar je op moet letten tijdens het deeg maken. Hoe weet je wanneer je klaar bent met kneden. Ze vertelt alleen dat je grondig moet kneden. En zo er staan bijvoorbeeld ook geen richtlijnen bij de rijstijden. Persoonlijk vind ik dat een gemis, want de hele opzet van dit Nederlands bakboek is absoluut super gedaan.

Het Nederlands bakboek c

Lekkernijen uit alle windstreken

Op de bovenstaande foto zie je heerlijke krakelingen. Daar loopt het water toch van in je mond. Lekker kopje thee er bij en smullen maar. Bij het zien van zoveel Oudhollandse lekkernijen slaat al snel de keuzestress toe. Wil je misschien wil een amandelbroodje, een speculaasbrok of een Amsterdams korstje? Het behoort allemaal tot de mogelijkheden, maar dan moet je wel eerst even aan de slag. Oven aan en bakken maar!

Ben je niet zo’n bakfanaat dan kun je veel plezier beleven aan het lezen van interessante en historische verhalen over de streekgerechten. Zo legt de auteur uit wat wittebroodskinderen zijn. Wat roggebrood voor het vee is. Dat ‘zerehoofdjes’ een ander woord is voor ‘kletskoppen’. En dat door dit baksel ene Zaccharias er in 1602 spontaan van aan het dichten sloeg. Wist je bijvoorbeeld dat “Janhagel’ een zeventiende-eeuwse uitdrukking is voor Jan-met-de-pet? Of dat ze in Giethoorn alleen pannenkoeken bakken van boekweitmeel, vanwege de lekkere nootachtige smaak. Met zulke leuke feiten en weetjes staat het boek vol.

Het Nederlands bakboek d

Er ontbreken nog baksels

Het Nederlands bakboek is niet volledig. Dus ik hoop maar dat er ooit nog een deel twee komt. Zo ontbreekt er een recept voor het zelf bakken van beschuit, stroopwafels, Haarlemse halletjes, Texelse blanke speculaas en een Hoornderring om maar iets te noemen. Genoeg om nog een heel boek mee te vullen dunkt mij (hint, hint …).

Het is geen traditioneel bakboek. Het vormt namelijk een leuke combinatie tussen lees-, leer-, kijk-en doeboek. De recepten zijn op witte pagina’s afgedrukt en de historische verhalen op licht oranje papier. Zo kun je snel het onderscheid maken, wanneer je door het boek bladert. Wie oude tijden wil laten herleven, meer over zijn/haar bakkende voorouders wil weten of gewoon wil inburgeren, moet dit boek zeker aanschaffen. Je zult je absoluut geen minuut meer vervelen. Maar pas wel op dat ze over een tijdje niet het volgende tegen je zeggen: “da is mun toch unne kudeejer geworden“. Een gewaarschuwd mens telt immers voor twee.

…. Hummm …. die laatste zin is eigenlijk ook wel een formulering waar je twee verschillende kanten mee op kunt 😉

Het Nederlands bakboek e

 

Bron: Het Nederlands bakboek / Gaitri Pagrach-Chandra. Het boek heb ik zelf gekocht bij een boekhandel. Helaas is het boek momenteel uitverkocht.

©XBB Copyright Xandra bakt brood

Geef een reactie: