Instock cooking (review)

Instock cooking

Instock cooking oftewel ‘in stock cooking’ betekent letterlijk ‘in voorraad koken’. Dus een smakelijke maaltijd creëren met ingrediënten die je al in huis hebt liggen. Kijk eerst eens in de voorraadkast, de vriezer, de koelkast en bedenk daar een heerlijk nieuw gerecht mee. Wees creatief en brouw van restjes groente bijvoorbeeld een smakelijk soepje, maak pickles in het zoetzuur, bewaar ze in de vriezer voor een later moment of droog ze voor een home made cup-a-soup.

Bart Roetert, Selma Seddik, Freke van Nimwegen en Merel Laarman zijn de initiatiefnemers van  ‘Instock cooking’. 

Wist je dat we, zonder dat we erbij stilstaan, wel 47 kilo prima voedsel per persoon, per jaar in de afvalbak deponeren. Het team van ‘Instock Cooking’ kan die verspilling niet langer aanzien en willen ons leren hoe we van deze producten weer iets unieks kunnen maken. Ze vertellen ons hoe we moeten inmaken in zuur, inmaken in zoet, fermenteren, drogen, invriezen, pekelen, konfijten en roken. Ik word er enthousiast van, en jij? Soms heb je gewoon even iemand nodig die je wakker schudt en je een duwtje in de juiste richting geeft. Experimenteren met je voorraad is niet alleen goedkoper en beter voor het milieu, maar vooral ontzettend leuk!

Instock cooking (review)

Instock cooking

Terug naar de basis

Voor de komst van de koelkast en vriezer was het noodzakelijk om bederfelijke waar in te maken. Zo kon men in tijd van schaarste ook gezonde groente en fruit eten. Tegenwoordig is vrijwel alles het hele jaar door te koop. Zoals aardbeien, courgette en knapperige sla in de wintermaanden. Eigenlijk best een beetje gek als je er over nadenkt. Waarom kunnen we niet gewoon met de seizoenen meegaan en meer producten uit eigen streek eten. Dat scheelt zoveel onnodig verspilde energie en milieuvervuiling. Gelukkig zijn er steeds meer mensen die vinden dat het anders moet en kan. Het initiatief van Instock cooking is een goed voorbeeld en zo zijn er natuurlijk nog veel meer.

De filosofie achter Instock cooking? Ga uit van wat je al op voorraad hebt en benut deze producten maximaal.

In het (kook)boek Instock cooking geven chefs tips en handvatten zodat iedereen thuis ook op een leuke en positieve manier verspilling tegen kan gaan. Conserveren is helemaal niet zo moeilijk, maar je moet je wel aan een paar basisregel houden. Werk bijvoorbeeld altijd schoon en netjes. Lees je in, zodat je goed geïnformeerd aan de slag gaat. Dan is het gewoon een kwestie van doen. Veel geld hoeft het niet te kosten. Verzamel lege potten en flessen met een goed sluitend metalen deksel en het (inmaak) feest kan beginnen.

Instock cooking

Team ‘Instock cooking’

Instock cooking zet voedselverspilling op de kaart. In hun restaurant in Amsterdam serveren ze heerlijke gerechten gemaakt van onverkochte en dus overgebleven producten. Ingrediënten die normaal gesproken het bord niet halen, worden opgehaald bij supermarkten met de elektrische ‘food rescue-kar’. Elke dag is de opbrengst weer anders en dat vraagt om de nodige improvisatie. Ze zien het als een mooie uitdaging om nieuwe en bijzondere smaakcombinaties te creëren.

‘Buiten gebaande paden ontstaat vaak iets moois’

De oprichters van dit project leerden elkaar als collega’s kennen bij Albert Heijn. Daar zagen ze hoeveel prima eetbaar voedsel werd afgeschreven en retour gestuurd. dat moet toch anders en beter kunnen. In 2013 presenteerden ze hun ondernemersplan aan de directie. Stichting Instock is het resultaat! Instock cooking: ‘We kunnen niet oneindig blijven produceren, consumeren en weggooien. De tijd is rijp voor nieuwe initiatieven die uitdagen om een andere kijk op de maatschappij en ons voedselsysteem in te nemen.’ Nu is er dus het boek. Wie meer over Instock cooking wil weten kan eens een kijkje nemen op de website: www.instock.nl

Instock cooking

Inhoud boek

Er verschijnen de laatste tijd veel (kook)boeken over inmaken, fermenteren, drogen, roken en andere conserveer technieken. Toch is Instock cooking weer heel anders en zeker een mooie aanvulling op het huidige aanbod. De opmaak doet mij eerder denken aan een studie-, dan aan een kookboek. Het oogt als een boek waar heel serieus over nagedacht is en daarom een onmisbaar naslagwerk vormt. Deze conserveerbijbel mag absoluut niet in je kast ontbreken. Zo vind je naast, de recepten, duidelijke uitleg over een veelvoud aan interessante onderwerpen. Weet jij bijvoorbeeld iets over: botulisme, wat de koudste plek in de koelkast is, hoe je een goede maaltijd opbouwt of hoe conserveren is ontstaan?

Instock cooking bevat ook een aantal recepten van bekende koks als: Yvette van Boven, Lucas Jeffries, Samuel Levie, Meneer Wateetons en Pepijn Schmeink.

Al lezende leert het team van Instock cooking je alles over pekelen, roken, invriezen, drogen, fermenteren, konfijten en inmaken. Conserveren kan iedereen leren, jij ook! Binnenkort heb je een voorraad zoetzuur, jam, sap, ijs, gepekeld vlees, gedroogde kruiden, et cetera. Even visualiseren … denk je eens in, je opent de kast …. en dan sta je oog-in-oog met allerhande vrolijk gekleurde potten en flessen. Wat een fantastisch gevoel, een momentje van trots mag best. Eigenhandig gemaakt. Goed bezig! Oke … nu weer even met beide voeten op de grond. Joehoe!! Wakker worden … met dagdromen alleen vul je de kast niet. Dus hup aan de slag!

Instock cooking

Handige tips om mee te beginnen

  • Maak altijd eerst een boodschappenlijstje voordat je gaat shoppen, kijk even in de (koel)kast wat er nog op voorraad is en controleer ook de houdbaarheidsdatum.
  • Schaf een keukenweegschaal, maatbeker en bijvoorbeeld een spaghettimaatje aan. Weeg rijst, pasta, Quinoa en dergelijke gewoon even af.
  • Bewaar restanten groente en combineer ze. Maak ze zoetzuur in, stop ze in de vriezer (soep), maak een hartige groente taart, et cetera.
  • Een overschot aan kruiden, fruit en groente kun je ook drogen, in de oven of een speciale voedseldroger. Allerlei soorten gezonde chips en maak zelf een voorraadje heerlijk geurende, gedroogde kruiden. Echt zoveel beter dan die uit de supermarkt!

Wees creatief, experimenteer en maak van je restjes en geheel nieuw culinair hoogstandje. Je zult ervaren hoeveel voldoening het geeft. Heb jij nog een goede tip om voedselverspilling tegen te gaan? Laat het ons gerust weten. Samen komen we een heel eind in de goede richting.

Instock cooking

Persoonlijke noot

Volgens de statistieken wordt er wereldwijd zeker wel 1/3 van ons totale voedsel aanbod verspild. Ja, je leest het goed, 33,3%. Dat zet je wel aan het denken. Het is heel makkelijk om je ogen er voor te sluiten of om naar de buren te wijzen, maar wees eens echt eerlijk. Hoeveel etenswaren gooi jij weg? Het kan altijd beter nietwaar?! In ons huishouden kopen we (meestal) bewust in en we proberen naar het seizoen te eten. Zoveel mogelijk vers en als het even kan biologisch. Restjes gaan altijd in een bakje in de koelkast en worden hergebruikt. Brood bewaren we in de vriezer en gaat schoon op. Dus ik denk zelf dat we heel goed bezig zijn. Toch kreeg ik laatst een reactie van een zeer verontwaardigde dame die het niet vindt kunnen dat ik adviseer om 50 gram bloem (in een inactief desem restant) in de groenbak te kieperen of door pannenkoekenbeslag te doen. Dat laatste had ze waarschijnlijk niet meegekregen. Ik ben ervan overtuigt dat ze het goed bedoelde, maar er zijn voor mij grenzen. Je eet het loof van radijsjes en de schil van een banaan tenslotte ook niet op.

Instock cooking (review) 8

Bijzonder detail

Het boek is niet gemaakt van papier, dus er worden ook geen bomen verspild. Wat een mooie gedachte. Ik wist trouwens niet dat het kon. Instock cooking bestaat namelijk voor 80% uit steen en is bovendien waterproef. Dat heb ik toch maar niet uitgeprobeerd. Wel handig als je nogal knoeit tijdens het conserveren. Even een droog doekje er over en schoon is je boek. Het is ook nog eens geproduceerd zonder gebruik van water of schadelijke chemicaliën. Hoe super is dat! Nog een extra goede reden om het boek meteen even aan te schaffen (ahum).

Meer info & bestellen

GROETJES, XANDRA

Bron: Met dank aan uitgeverij Karakter voor het beschikbaar stellen van een recensie exemplaar van ‘Instock cooking’. Citaat website Instock cooking.

©XBB Copyright Xandra bakt brood

Geef een reactie: