Jam en Zuur (review)

Jam en Zuur (review)

Inmaken is helemaal terug van weggeweest. Zelfvoorzienigheid is weer hip en in een groot deel van ons land groeien de moestuintjes van Appie als kool. Daar waar onze oma’s de technieken van het conserveren beheersten, gaan wij gewoon naar de winkel om een pot jam of bonen te kopen. Wel zo makkelijk natuurlijk! Maar wist je dat zelf fermenteren, inmaken en wecken zoveel leuker is! Bovendien kun je dan ook meteen even alle verse groente restjes uit de koelkast opmaken. Het boek van Philippine van der Goes ‘Jam & Zuur’ bevat zoveel meer dan de titel in eerste instantie doet vermoeden. In het boek staan zowel ouderwetse klassiekers als moderne smaakcombinaties. Naast allerlei soorten jam vind je nog veel meer zoete verleidingen, zoals bramenlimonade, appelboter en rode bessengelei met rozemarijn. Of knapperig, verse groente inleggen in zuur. Denk dan niet alleen aan augurken of atjar, maar ook aan ingelegde citroen, bietenchutney en pickles van bloemkool met radijs en wortel.
.

Philippine; ‘In dit kleurrijke kookboek wil ik mijn plezier en enthousiasme over jam en zuur maken overbrengen, want je kunt hier oneindig mee experimenteren en variëren.’

Jam en Zuur (review)

Jam en Zuur (review) 1

Philippine van der Goes

Philippine van der Goes (1979) is, zoals ze dat zelf zo mooi verwoord, verliefd op lekkers. Haar voorkeur gaat uit naar het bedenken van bijzonder smakelijke gerechten zonder al te veel poespas. Haar recepten deelt ze, sinds 2011, met ons op haar eigen foodblog ‘liefdevoorlekkers.nl’. Je vindt daar ook verhalen over haar recente belevenissen en leuke en handige tips. ‘Liefde voor lekkers’ heeft ze niet van een vreemde. Haar moeder is haar grote voorbeeld. Na het behalen van verschillende diploma’s, heeft ze onder andere als communicatie specialist gewerkt bij Ikea en de Hema. Momenteel is ze non-stop actief in de foodwereld als freelancer, communicatie medewerker, kookboekenauteur, blogger, recepten ontwikkelaar en geniet ze vooral van lekkers. Jam & Zuur is het eerste kookboek op haar eigen naam.

Jam en Zuur (review) 2

Inmaken van groente & fruit

Inmaken, fermenteren of wecken betekent zoiets als het conserveren van levensmiddelen. Voor de komst van de diepvriezer was het inmaken een bittere noodzaak. Zo bleef groente en fruit langer houdbaar, zodat er ook tijdens de wintermaanden een gezonde pot op tafel kon worden gezet. Een ander voordeel van wecken is dat je geld kunt besparen. Koop goedkoop grotere hoeveelheden fruit en groenten in het juiste seizoen en maak er jam, sap, chutney of pickles van. Ook restanten groente uit de koelkast kun je zo mooi opmaken. Tenslotte bestaat Atjar uit kleine hoeveelheden van bijvoorbeeld courgette, spitskool, sperzieboontjes, paprika, ui en knoflook. De smaak van ingemaakte producten blijft beter intact dan wanneer je de etenswaren voor een langere tijd in de diepvries zou bewaren.

Philippine: ‘Voor mij is een voorraadkast vol zelfgemaakt lekkers veel meer dan een rij potjes met iets smaakvols erin. Het zijn herinneringen aan de momenten waarop ik het lekkers maakte en het plezier dat ik eraan beleefde.’

Je hoeft niet meteen naar de dichtstbijzijnde kookwinkel te snellen om allerlei keukengadget aan te schaffen. Je komt al heel ver met een paar lege (jam of appelmoes) potten met een metalen deksel, glazen vruchtensap flesjes met een metalen dop of goed sluitende weckpotten. Wel dient alles brand- en brandschoon te zijn. Maar dat spreekt voor zich lijkt mij. Een pan met dikke bodem, een pollepel, soeplepel, spatel en zeef of vergiet heeft iedereen vaak wel in huis.

Jam en Zuur (review) 3

Inhoud boek

Jam en Zuur start met handige info over basis weetjes, conserveermethodes, voorbereiden en bewaren, wat stop je in een pot, wat heb je minimaal nodig, tips en trucs, een overzichtelijke seizoenskalender en een stap voor stap uitleg over het maken van (aardbeien)jam. Dan volgen er zes hoofdstukken met wel 100 verschillende zoete en (zoet)zure recepten:

  • bloemkool, ui & knoflook, venkel, komkommer, limoen
  • peer, appel, courgette, citroen, ananas
  • mango, sinaasappel, pompoen, mandarijn, wortel
  • abrikoos, perzik & nectarine, biet, rabarber, framboos
  • rozenbottel, paprika & rode peper, aardbei, tomaat, rode bes
  • cranberry, kers, pruim, aubergine, braam

Wat dacht je van: mango-sinaasappelchutney, aardbeien-kokosjam met limoen, ananas met chili op siroop, bramensaus, ingemaakte wortels met vijfkruidenpoeder, Zweedse komkommers met dille o

Achterin het boek staat nog een dankwoord van Philippine, een overzichtelijke register en een receptenindex. Die laatste is ingedeeld in chutney & relish, compote & moes, curd, gelei, jam, konfijten, marmelade, op siroop, saus, siroop, zoetzuur & pickles, zuur, diversen. Ook heel handig om zo snel iets op te zoeken. Had best aan het begin het boek mogen staan wat mij betreft.

Grappig detail: aan de binnenzijde van de kaft vind je labels voor op je potten en flessen. Even een kopie maken, afdrukken en datum en naam er op en je weet precies wat er in je voorraadkast staat.

Jam en Zuur (review) 4

Persoonlijke noot

Het is een mooi basisboek voor iedereen die de eerste stappen op het gebied van zelf inmaken wil zetten. Jam en Zuur is overzichtelijk per groent of fruitsoort ingedeeld en bevat zowel zoete als (zoet)zure creaties. Die vaak na een paar weken geduld op zijn lekkerst zijn. Nu maar hopen dat ik veel mag en kan oogsten in onze achtertuin. Vanwege het lang aanhouden van het koude en natte weer zijn het momenteel slecht een paar radijsjes en wat rucola blaadjes geweest. Super vers, knapperig en bijzonder smakelijk, dat wel, maar er bleef natuurlijk iets over. Bij het zien van de prachtige foto’s in het boek kreeg ik meteen zin om Atjar Tjampoer te maken. Echt zo lekker en bovendien heel gezond. Het recept vind je elders op mijn blog.

De (zoet)zure recepten ga ik zeker uitproberen. Er staan veel bijzondere smaakcombinaties in Jam en Zuur waar ik heel nieuwsgierig naar ben. De meeste jam recepten zal ik aan mij voorbij laten gaan of ze proberen om te zetten naar een soort vruchtenspread waar veel minder of helemaal geen zoetstoffen aan toe worden gevoegd. Persoonlijk vind ik het jammer dat daar vaak vrijwel geen aandacht aan wordt besteed. Zelf gebruik ik vaak Agar Agar om jam te maken. Verder niets dan goed over dit prachtige standaardwerk boordevol inspiratie. Het leuke van Jam en Zuur is dat het het boek het hele seizoen door kunt gebruiken. Voor elke periode vol overvloed van een bepaalde soort groente of fruit is er wel een smakelijk recept te vinden. Laat de zomer maar komen, nu maar ik duimen voor een rijke oogst.

Jam en Zuur (review) 5

Meer info & bestellen

 

GROETJES, XANDRA

 

Bron: Met dank aan uitgeverij Carrera voor het beschikbaar stellen van een recensie exemplaar van ‘Jam & Zuur’.

©XBB Copyright Xandra bakt brood

Geef een reactie: