Kefir en kombucha boek (review)

Kefir en kombucha boek (review)

Er is weer nieuw leesvoer over probiotische drankjes beschikbaar. Vorige maand verscheen het boek ‘Kefir en kombucha’ bij uitgeverij Good Cook. De auteurs Sebastian Landaeus en Nina Lausecker nemen ons mee in de wereld van de gefermenteerde limonade. Een verfrissend en dorstlessend alternatief voor de welbekende flessen prik uit de winkel. Het leuke is dat ze ons verklappen hoe je deze smakelijke bubbels heel eenvoudig zelf kunt maken. Dus hup aan de slag!

‘Kefir en kombucha, meer dan 40 recepten voor gefermenteerde drankjes.‘

Kefir en kombucha boek (review)

Dinsdag 5 februari 2019

Kefir, kombucha en meer

Onlangs verscheen de Nederlandse vertaling van het boek ‘Kéfir, kombucha & Cie’. Alweer een boek over gefermenteerde drankjes hoor ik je denken. Ja dat klopt inderdaad, maar dit boek gaat over zoveel meer dan alleen kefir en kombucha. Daarom is het best jammer dat de titel niet in zijn geheel vertaald is, want ‘Kefir, kombucha en co’ dekt de inhoud zoveel beter. Het bijzondere zit hem namelijk in ‘co’.

De auteurs Sebastian en Nina leggen niet alleen uit hoe je kefir en kombucha maakt, maar bijvoorbeeld ook gingerale, appelcider, jun, mede, lassi en amazaké. Stuk voor stuk smakelijke, gefermenteerde drankjes die tevens dorstlessend en gezond zijn. In het boek vind je ruim 40 recepten waarmee je aan de slag kunt om je thuis je eigen probiotische bubbels te maken.

  • Kefir, kombucha en ginger bug; div. smaken waterkefir drank, kombucha, ginger bug.
  • Endogene gisten; appelcider, ciderazijn, switchel, mede, Oekraïense kwast, tepache.
  • Zuivelpoducten; melkkefir, plantaardige melkkefirdrank, proteïneshake, Lassi, Langfil.
  • Graanproducten; amazaké (rijst), Russische kwas (brood), boza (gierst), rejuvelac (graankiemen), svagdrika (mout en hop), julmust (mout).

Zelf ben ik vooral geïnteresseerd in het onderdeel met endogene gisten en drankjes op basis van graanproducten. Waarom juist deze soorten? Kefirkorrels (melk en water) en kombucha ken ik al, dus ik probeer graag eens iets nieuws. Het wachten is op de lente, zodat het wat warmer in onze keuken is. Dat komt de fermentatie alleen maar ten goede. Tot die tijd kan ik mij rustig verdiepen in alle broodnodige materie.

Kefir en kombucha boek (review)

Exogene en endogene gisten

Exo en endo wat?? Ja ik moest inderdaad ook even wennen aan deze termen maar eigenlijk is het heel simpel. Exo is uitwendig en endo betekent inwendig. Denk maar aan endoscopie. De details van zo’n onderzoek zal ik je nu besparen. We gaan snel terug naar de gisten. Zoals de titel boven dit stukje al doet vermoeden zijn er twee soorten.

  1. Er zijn gisten die van nature al op, in en om ons aanwezig zijn, dat zijn de endogene gisten. Wanneer je appelcider, fruit gistwater of een desemstarter maakt, dan hoef je geen extra gist toe te voegen.
  2. Bij het maken van kefirdrank, kombucha of ander gefermenteerde bubbels ligt dat ander. Daarvoor heb je exogene (externe) gisten nodig in de vorm van zwammen, korrels, bakkersgist of koji (schimmel uit Japan) en wat starter.

Hoe je deze gisten het best kunt inzetten om je eigen belletjeswater te brouwen lees je uitgebreid in het boek Kefir en kombucha. Kort gezegd kom het hier op neer. Tijdens het fermenteren worden de suikers in de drankjes door de natuurlijke micro-organismen omgezet in zuur, gas of alcohol. Zo ontstaan er bubbels.

‘Men zegt dat het drinken van gefermenteerde drankjes een positief effect heeft op je gezondheid. Het bevordert de spijsvertering, verhoogt de productie van enzymen en is een bron van vitaminen.’

Start ook je eigen mini brouwerij en maak zo de lekkerste, probiotische limonade. Wat denk je van hibiscus-frambooskefir, melkkefir, kurkuma- gember kombucha, ginger met appel en rodebiet, bug, tepachevan ananas, Zweedse julmust of een glas Russische kvas. Ik zeg proost!

Kefir en kombucha boek (review)

Basis weetjes en allerhande tips

Behalve recepten en handleidingen over het gebruik van exogene en endogene gisten, bevat het boek nog meer. De auteurs vertellen je wat fermenteren precies is. Waar het zijn oorsprong heeft en hoe het zich in de loop der tijd heeft ontwikkeld. Vrijwel de gehele wereld is betovert door de magie van het fermenteren. Etenswaren worden zo langer houdbaar, ze zijn bovendien makkelijker verteerbaar en bevatten daarnaast veel goede stoffen. Vaak zijn gefermenteerde producten bij toeval ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan wijn, desembrood en zuurkool.

In het boek leggen Nina en Sébastian uit waarom het drinken van probiotische drankje zo gezond voor ons is. Wat ze met je darmflora doen en wat de positieve effecten zijn. Volgens de auteurs bevordert het de spijsvertering, verhoogt het de productie van enzymen, is het een bron van vitaminen en verbetert het drinken ervan je darmflora.

Tevens vind je er informatie over de juiste grondstoffen en omstandigheden als temperatuur. Alles over de tweede fermentatie, wanneer je de echte smaakmakers aanbrengt. Daarnaast ontbreekt ook het onderdeel met het maatschappelijk belang en streekproducten niet.

Brouwerij Lökki

Moe van kunstmatige frisdranken die te zoet en vol additieven zijn, dromen Sébastian en Nina ervan om zoveel mogelijk mensen een gezond en alternatief drankje te bieden. Ze besloten om een kleine ambachtelijke brouwerij te creëren. Waar ze nu uit volle overtuiging hun biologische, duurzame kombucha brouwen. Sébastian is de ‘De magische maker’ van het duo en Nina neemt de organisatie voor haar rekening.

Lökki heeft een Franstalige website. Door eerst op vertalen te drukken kun je de tekst daarna ook in het Nederlands lezen. Het is beslist de moeite waard om even rond te sneupen. Al was het maar om smaak ideetjes voor je eigen brouwsels op te doen.

Of volg ze op Facebook of Instagram. 

Kefir en kombucha boek

Ben je nieuwsgierig geworden na het lezen van mijn review. Wil je nu de uitdaging aangaan en zelf ook allerlei natuurlijke belletjeslimonade brouwen? Wellicht heb je geen idee hoe je dit moet aanpakken. Moeilijk is het niet, maar het is wel fijn als je over de nodige basisinformatie beschikt. In het boek Kefir en kombucha vind je alles wat je nodig hebt.

Je kunt heel eenvoudig een exemplaar van Kefir en kombucha van uitgeverij Good Cook via de onderstaande link bekijken & bestellen. Zo help je mij ook een klein beetje om ‘Xandra Bakt Brood’ verder te kunnen ontwikkelen. Heel erg bedankt alvast.

IK ZEG BROUWEN MAAR!

 

Met dank aan uitgeverij Good Cook voor het beschikbaar stellen van een recensie exemplaar ‘Kefir en kombucha’ boek / Sebastian Landaeus en Nina Lausecker / ISBN 9789461432049 / hardcover / uitgave januari 2019.

Dat smaakt naar meer

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Kefir en kombucha boek (review)

Eén gedachte over “Kefir en kombucha boek (review)

  1. Wat een schitterend boek is t, hier ga ik heel veel plezier aan krijgen.Beter en gezonder dan alle frisdranken en water wordt ook zo saai.Dankjewel voor deze mooie tip.Groetjes Marianne

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven