Kiemen kweken Rita Galchus (review)

Kiemen kweken Rita Galchus (review)

Vandaag staat alles in het teken van het boek ‘Kiemen kweken in je eigen keuken’. Kiemen en spruiten bevatten veel gezonde eigenschappen. Ze zijn makkelijk te kweken en je verkleint er je ecologische voetafdruk mee. Kies wel voor biologische zaden, dan weet je wat je eet. Een ander voordeel is dat je altijd verse groente in huis hebt. Kiemen zijn immers het hele jaar door beschikbaar. Tenminste, als je ze zelf kweekt. Hoe je dat doet lees je in het boek van Rita Galchus.

‘Kiemen zijn ideaal als je meer groenten wilt eten en passen in een gezonde leefstijl.‘

Kiemen kweken Rita Galchus (review)

Dinsdag 15 januari 2019

Wat zijn kiemen en spruiten

Een kiem of een spruit is hetzelfde, het is een ontkiemt zaadje. Niet meer en niets minder. Door het toevoegen van warmte en vocht worden de zaden en pitten geactiveerd. Het is het stadium tussen zaad en jonge plant. Het voedsel voor het ontkiemen en groeien bevindt zich in het zaadje zelf. Daar leeft het de eerste tijd van. Pas wanneer de wortel zich gevormd heeft, is het plantje in staat om zelf externe voeding op te nemen uit de aarde. Tijdens het kiemproces worden waardevolle voedingsstoffen omgezet zodat ze door ons makkelijker opneembaar zijn.

Welke zaden en pitten zijn geschikt

De meeste groente-, kruidenzaden en sommige pitten zijn geschikt om als kiemgroente te eten. Biologisch gekweekte zaden zijn de beste optie. De onderstaande lijst is niet compleet. De meest bekende en gebruikte soorten zijn:

  • Groente: brassicamix (div. soorten kool en meiraap), broccoli, China rose (rood, soort radijs), Chinese prei, radijs, rodekool, rucola, sango (paars) en ui.
  • Diverse: alfalfa (luzerneklaver), fenegriek, mosterd, rode klaver, sesam, tuinkers (sterrekers) en zonnebloem.
  • Bonen: adukibonen, berglinzen, groene erwten, groene linzen, kikkererwten en mungbonen (taugé).
  • Granen: amaranth, chia, gerst, mais, quinoa, rogge en tarwe(graszaad).

Niet alle soorten zijn geschikt om in een pot te kweken. Voor de grotere zaden kun je beter een platte schaal gebruiken. De gelatineuze zaden als chia, rucola, lijnzaad, mosterd en tuinkers vragen om een iets andere aanpak. Wanneer gelatineuze zaden in aanraking met water komen vormt zich een glibberige laag om de zaden. Daarom zijn ze zo geschikt om als plakmiddel in glutenvrije baksels te gebruiken. Het glibberige laag voorkomt dat de zaden ontkiemen. Hoe je deze zaden toch kunt laten kiemen kun je in het boek van Rita lezen.

Kiemen kweken Rita Galchus (review)

Kiemen kweken, wat heb je allemaal nodig

Wat heb je allemaal nodig om zelf kiemen te gaan kweken? Dat blijkt na het lezen van verrassend weinig te zijn. Voor de meeste zaden volstaat in eerste instantie een weckpot, met een stukje gaas en een elastiek prima. Wil je grote hoeveelheden of bijvoorbeeld granen laten spruiten dan zijn platte bakken voorzien van gaatjes een betere optie. Maar dat komt later wel. Eerst maar eens klein beginnen om te zien of het je bevalt. Al durf ik te wedden dat je snel verkocht bent.

Voordelen van zelf kiemen kweken

Het zelf kweken en eten van kiemen en spruiten kent voornamelijk voordelen. Dus wat houd je tegen om het ook eens te proberen. Ik zeg doen, want:

  • Het is relatief goedkoop.
  • Ze bevatten veel gezonde eigenschappen.
  • Je kunt ze het hele jaar kweken.
  • Je hebt altijd verse groente in huis.
  • De meeste kiemen zijn glutenvrij, behalve granen als tarwe, emmer, spelt, et cetera.

Zijn er ook nadelen? Ja, alles staat en valt met goede hygiëne. Zorg ervoor dat de benodigdheden schoon zijn. Was ze af met een sopje en spoel ze na met heet water. Vergeet ook niet om je handen te wassen voordat je aan de slag gaat. Beter voorkomen, dan genezen.

Kiemen kweken Rita Galchus (review)

Gezonde eigenschappen van kiemgroente

Verse kiemen en spruiten bevatten veel vezels, vitamines, mineralen en water. Ze geven snel een verzadigd gevoel en passen daarom prima in een dieet, Per soort kunnen de gezonde eigenschappen verschillen. Zo zit er bijvoorbeeld chlorofyl in de groene kiemen. Hoe donkerder groen het blad, hoe meer chlorofyl. Dit stofje schijnt ontgiftend te werken en goed te zijn voor je maag en darmen.

‘Variatie is het geheim van goede voeding.‘

Rita beveelt een mix van kiemen aan om zoveel mogelijk goede stoffen binnen te krijgen. Let wel op dat je niet alle soorten zaden in één pot of bak kunt kweken. De kiemduur van de zaden kan nogal verschillen. Cheque bij twijfel het handige overzicht achter in het boek of kijk op de verpakking voor het beste resultaat.

Recepten met kiemen en spruiten

Het leuke van dit boek is dat je niet alleen leert hoe je zelf kiemen kunt kweken. In het laatste hoofdstuk vind je allerlei recepten en toepassingen met kiemen en spruiten. Wat dacht je van hummus van gekiemde kikkererwten, heerlijke groene sapjes, salades met quinoa kiemen, soep en nog veel meer.

Aan het einde van het boek staan overzichtelijke tabellen met kweekschema’s, welke soorten zaden geschikt zijn voor die speciale methode en welke niet. Je kunt zelfs kiemen voor je huisdieren maken. Kortom het is een leerzaam en veelzijdig boek voor iedereen die gezonder en troeploos wil (gaan) eten.

Wie is Rita Galchus

Rita Galchus begon in 1986 met het zelf kweken van kiemen, nadat ze een cursus over dit onderwerp had gevolgd. Heel eenvoudig met wat zaden, een pot, een stukje gaas en een elastiek. Hoe simpel kan het zijn. Natuurlijk ging het ook wel eens een keer mis, maar al doende leert men. Zo is haar liefde voor kiemen ontstaan.

Eind 2000 stond het bedrijf waar ze de cursus had gevolgd te koop en sindsdien is Rita de trotse eigenaar van The Sprout House. daar heeft zij haar bijnaam de Sprout Lady Rita aan te danken. Via The Sprout House verkoopt ze jaarlijks duizenden kilo’s biologische kiemzaden en geeft ze instructies voor het kweken van kiemen.

Als je het leuk vindt dan kun je een kijkje nemen op haar website The Sprout House.

Kiemen kweken, knapperige smaakmakers

Ben je nieuwsgierig geworden na het lezen van mijn review. Wil je de uitdaging aangaan en zelf ook  zaden omtoveren tot smakelijke en gezonde kiemen? Heb je geen idee hoe je dit moet aanpakken? Schaf dan het boek van Rita Galchus aan. Zij neemt je mee in de wereld die kiemen kweken heet.

Je kunt heel eenvoudig een exemplaar van ‘Kiemen kweken in je eigen keuken’ van uitgeverij Forte Culinair via de onderstaande link bekijken & bestellen. Zo help je mij ook een klein beetje om ‘Xandra Bakt Brood’ verder te kunnen ontwikkelen. Heel erg bedankt alvast.

IK ZEG LEZEN MAAR!

—-> Klik hier om het boek te bestellen.

Met dank aan uitgeverij Forte Culinair voor het beschikbaar stellen van een recensie exemplaar Kiemen kweken in je eigen keuken / Rita Galchus/ 9789462502062  / oktober 2018  / paperback.

Meer van deze uitgeverij:

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Kiemen kweken Rita Galchus (review)

2 gedachten over “Kiemen kweken Rita Galchus (review)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven