Koekjesbijbel van Rutger (review)

Koekjesbijbel van Rutger (review)

Koekjes, koekjes en nog meer koekjes. De Koekjesbijbel is hét ultieme kookboek voor elke koekenbakker, zowel groot als klein. Bak samen met Rutger amandelkrullen, Zeeuwse speculaas en roze koeken. Klinkt fantastisch nietwaar! De Koekjesbijbel bevat ruim 170 recepten, dat zijn voornamelijk zoete lekkernijen en zelfs een paar hartige koekjes. Kortom, met dit boek ben je voorlopig nog niet uitgebakken.

Rutger: ‘Van koekjes bakken word je gelukkig! Het is leuk om te doen en het huis gaat er heerlijk van ruiken.’

De Koekjesbijbel is een nieuwe titel in de bekende reeks kookbijbels van uitgeverij Carrera Culinair en staat op naam van Rutger van den Broek. Je weet wel de winnaar van Heel Holland Bakt uit 2013. Misschien ken je wel één of meerdere van zijn andere boeken zoals de Bakbijbel en Het hartige bakboek.

Inmiddels zijn er al een stuk of 12 titels in de serie kookbijbels verschenen. Hier vind je enkele reviews:

Koekjesbijbel van Rutger (review)

Dinsdag 4 september 2018

Wat zijn koekjes eigenlijk?

Koekjes! Tja, wat zijn dat eigenlijk en worden ze overal op de wereld gegeten? Volgens Van Dale is een koek een baksel van meel, eieren, honing enzovoort. Koekjes kunnen klein of groot zijn, rond, vierkant, dun, dik, versiert of juist sober. Een ding hebben ze gemeen en dat is dat ze naar meer smaken. Veelal zij ze zoet, soms zijn ze hartig. Het deeg kun je verrijken met specerijen, noten, chocolade en andere smaakmakers.

Rutger geeft ons graag een koekje van eigen deeg.

Nederland is een echt koekjesland. We hebben niet voor niets een aantal spreekwoorden, gezegden en uitspraken waar het woord koek in voor komt. Van oudsher serveren wij (luxe) lekkernijen bij de thee en koffie. Elke streek, stad of dorp heeft zo weer zijn eigen specialiteit. Denk bijvoorbeeld aan het Fryske dúmke, het Haarlemse halletje of het Rotterdamse Maasstroompje. Toch zijn we niet de enige. In veel landen om ons heen weten deze traktatie ook te waarderen. Wie in Spanje, Italië of Frankrijk op de koffie gaat kan een ponelette, biscotti of een macaron aangeboden krijgen. Allemaal even smakelijk.

Koekjes, koekjes en nog meer …

Wanneer je door de Koekjesbijbel bladert dan loopt het water je spontaan in de mond. De kans is ook groot dat je net als ik last van keuzestress krijgt, want er staan zoveel lekkere koekjes in. Wel meer dan 170 verschillende baksels. Kies dan maar eens een recept. Dat alles er zo aantrekkelijk uitziet, komt mede door de fotograaf Saskia Lelieveld. Zij is verantwoordelijk voor alle smakelijke foodfoto’s. Inge Hofstra maakte de portretfoto’s van Rutger en de illustraties zijn van Tijs Koelemeijer.

Heb jij een favoriet koekje? Zo ja welke dan?

Wat zal ik nemen? Zelf ben ik dol op havermoutkoekjes en wafeltjes, maar meneer J. eet liever speculaasjes. Anders kan ik het deeg een proberen dat geschikt is voor mijn koekjes’pistool’. Een gadget dat nog steeds nieuw in de kast ligt. Pfff … even diep adem halen, de winter komt eraan en wordt vast lang. Dus tijd genoeg om koekjes te bakken. Gewoon rustig blijven en bij het begin van het boek beginnen.

Koekjesbijbel van Rutger (review)

Koekjesbijbel bakken van A tot Z

De Koekjesbijbel is overzichtelijk opgebouwd. Eerst lees en leer je alles over bakbegrippen en technieken, basisingrediënten, baktips en handig keukengerei. Dan volgt er een onderdeel met how to’s. Hier staat informatie over de soorten deeg. Wat het verschil is tussen roerdeeg, zetdeeg of bijvoorbeeld wrijfdeeg en hoe je het zelf kunt maken. Aan de hand van stap-voor-stap foto’s legt Rutger het uit. Dat is fijn, want dat maakt het boek ook voor beginners heel toegankelijk.

Aansluitend is er een hoofdstuk boordevol basisrecepten met dingen als zo vorm je een kornetje, zo maak je banketbakkersroom of allerlei andere vullingen en toppings. Tot slot komen alle koekjesrecepten aan bod. Ze zijn gerangschikt op hun belangrijkste kenmerken:

 • Brosse koekjes – breekbaar en een kruimelige structuur
 • Rijke koekjes – met noten, chocolade of gedroogd fruit
 • Kruidige koekjes – met specerijen
 • Luchtige koekjes – schuim, bladerdeeg
 • Chewy koekjes – zacht, smeuïg en iets taai
 • Delicate koekjes – dun en breekbaar
 • Amandelkoekjes – met amandelmeel
 • Gevulde koekjes – dubbele koekjes met vulling
 • IJzerkoekjes – in een wafelijzer gebakken
 • Stukwerk – grotere koeken die per stuk verkocht worden
 • Hartige koekjes – met kaas en kruiden

Koekjesbijbel van Rutger (review)

Wie is Rutger van den Broek?

Wie Rutger is? Weet je nog, dat is die sympathieke winnaar van Heel Holland Bakt 2013. Inmiddels heeft hij zelfs een eigen pagina op Wikipedia. Je kunt hem dus met een gerust hart een BN’er noemen. Na al die zoete en hartige baksels is Rutger nog steeds dol op bakken en recepten ontwikkelen. Daar vult hij vervolgens toegankelijke en smaakvolle bakboeken mee en deelt zo zijn geheimen met ons. Dat vinden wij natuurlijk helemaal niet erg. Rutger maakt met zijn heerlijke baksels de wereld een klein beetje vrolijker en smaakvoller.

Eerder verschenen onder andere:

 • Rutger bakt, 70 heerlijke bakrecepten van de beste thuisbakker van Nederland, ISBN 9789048820153 (2014)
 • Bakbijbel, Rutger bakt van A tot Z, ISBN 9789048826278 (2015)
 • Het hartige bakboek, ISBN 9789048835553 (2017)

Koekjesbijbel

Staat het zelf bakken van koekjes nog steeds op je to-do-lijstje? Dan is dit je kans! In dit boek vind je alle info, recepten en stap-voor-stap foto’s zodat je direct aan de slag kunt gaan. Je kunt het boek ook heel eenvoudig via de onderstaande link  bestellen. Zo help je mij ook een klein beetje om ‘Xandra Bakt Brood’ verder te kunnen ontwikkelen. Heel erg bedankt alvast.

 

Bron: Met dank aan uitgeverij Carrera Culinair voor het beschikbaar stellen van een recensie exemplaar. De ‘Koekjesbijbel’ van Rutger van den Broek / ISBN 9789048842841 / Hardcover / € 29.99

 

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.