Kombucha zelf maken (review)

Leer zelf Kombucha zelf maken (review)

Weet jij wat kombucha is? Kombucha is een sprankelende, gefermenteerde theedrank. Het lijkt een beetje op priklimonade, maar dan veel minder zoet. Kombucha is dorstlessend, omdat het vrijwel geen suikers meer bevat. Men zegt dat dit bijzondere drankje boordevol probiotica en antioxidanten zit. Vanwege deze gezondheidsvoordelen werd kombucha 2000 jaar geleden al in China gedronken. De Aziaten noemen het ook wel ‘thee van onsterfelijkheid’. Of kombucha inderdaad zo gezond is als men zegt weet ik niet. Wel heb ik ervaren dat de smaak erg aangenaam is, lekkerder dan waterkefir.

Kombucha drank kun je in de winkel kopen of eenvoudig zelf maken. Moeilijk is het beslist niet. Je hebt een scoby, een soort zwam, nodig. Het is een soortgelijk proces als kefir maken met behulp van kefirkorrels.  In het boek ‘Kombucha zelf maken’ legt Louise Avery je alles uit over kombucha. Hoe het fermentatieproces precies werkt, wat je wel of beslist niet moet doen. Daarna volgen 25 recepten met heerlijk smaakcombinaties op basis van groenten, fruit en kruiden.

Kombucha zelf maken (review)

Vrijdag 15 juni 2018

To-do-lijstje

Al heel lang staat het zelf maken van kombucha op mijn wensenlijstje. Dus toen ik zag dat er boek op de markt kwam over dit onderwerp werd mijn nieuwsgierigheid nog meer gewekt. Soms vallen dingen samen. Toeval? Wellicht, ik weet het niet. In de dezelfde week kon ik ook een scoby van iemand overnemen. Ik ben die persoon nog steeds dankbaar. Wat is zelf gebrouwen kombucha lekker.  Het fijne is dat je het aan je persoonlijke smaak kunt aanpassen.

Boek kombucha zelf maken

Het boek van Louise Avery bevat alle informatie die je als onervaren starter nodig hebt. Ik heb er veel van geleerd en nog steeds gebruik ik het als naslagwerk. Om even snel te controleren hoe het ook alweer zit of om een van haar recepten uit te proberen. Het boek heeft een natuurlijk ogende lay-out. Het is lekker overzichtelijk, duidelijk en bevat veel mooie foto’s die gemaakt zijn door Claire Winfield.

Het boek start met een uitleg over wat kombucha nu eigenlijk is. Dan volgt een overzichtelijke lijst met ingrediënten die de basis vormen voor je zelf gebrouwen kombucha. Welke theesoorten je het beste kunt gebruiken en waarom. Wat een scoby is en hoe je er aan komt. Welke suiker optimaal resultaat geeft. Ja, er gaat inderdaad suiker in de thee, maar dat is voeding voor de zwam. De scoby eet dat op en zet het om in koolzuurgas. Zonder suiker overleeft je zwam niet en ontstaat er geen kombucha. In het eindproduct zal ongetwijfeld nog een pietsje suiker aanwezig zijn, maar dat is echt minimaal.

Leer zelf Kombucha zelf maken (review)

Het brouwproces

Dan Legt Louise uit hoe het brouwproces werkt. Voor het brouwen gebruik je een hoge, glazen pot zonder deksel. Je gebruikt een stuk doek en een elastiekje om de pot af te sluiten. De scoby kan nu nog wel zuurstof krijgen, maar klein gespuis blijft zo buiten de pot. (Fruit)vliegjes zijn namelijk dol op de geur van fermenterende producten.

Het proces bestaat uit twee fermentaties. Na de eerste fermentatie heb je een basisdrank, een niet-gearomatiseerde kombucha. Na het zeven verdeel je de drank over verschillende glazen flessen van goede kwaliteit. Ze moeten de druk van het koolzuur kunnen weerstaan. Is het glas te dun dan zouden ze uiteen kunnen springen. Nu kunnen de smaakmaker worden toegevoegd. Vers of bevroren fruit, groenten, kruiden of specerijen. Louise heeft al 25 combinaties voor je bedacht, zodat je meteen aan de slag kunt. Heb je het brouwproces in de vingers dan kun je ook je eigen creaties gaan bedenken. Wat denk je van peer-gemberthee, aardbeien-basilicum of bosbessen. Op dit moment zijn mijn  favorieten gember-appel en kersen.

Oefening baart een smaakvolle drank

Misschien denk je dat gaat mij toch nooit lukken. Ik kan je verzekeren dat ook jij met behulp van dit boek je eigen kombucha kan maken. Moeilijk is het niet, mits je, je aan een paar basis regels houdt.  Het is net zoiets als een desemstarter. Werk schoon, gebruik de juiste materialen en heb geduld. De hoeveelheid werk valt mij reuze mee. Eens in de 12 á 14 dagen ververs ik de potten thee en start ik de tweede fermentatie.

Leer zelf Kombucha zelf maken

Wie is Louise Avery

Louise is de oprichtster en eigenaresse van een klein kombucha brouwerij in Londen. ‘Lois & the living teas’ gebruikt uitsluitend volledig natuurlijke ingrediënten in hun Sprankelende kombucha drankjes.  Ze leveren hun producten aan sportscholen, bars en cafe’s in Londen.

Toen Louise tijdens een reis naar de Verenigde Staten de gefermenteerde theedrank in een natuurvoedingswinkel ontdekte was ze direct verkocht. Terug in Londen ging ze op zoek naar kombucha. Ze vond wel enkele fabrieksmatig geproduceerde drankjes, maar die konden haar niet bekoren. De enige optie die overbleef was om het dan maar zelf te gaan maken. Zo begon haar zoektocht naar het ultieme brouwproces. Dat ging met vallen en opstaan. Proberen, proberen en nog meer proberen. Inmiddels heeft ze het brouwen volledig onder de knie en maakt ze van haar hobby, haar werk.

IK ZEG AAN DE SLAG!

 

Bron: Met dank aan uitgeverij Deltas voor het beschikbaar stellen van een recensie exemplaar van het boek ‘Kombucha zelf maken’.

Meer van Deltas:

 

P.S.: Ik vind het leuk wanneer je een foto van jouw ‘Kombucha zelf maken’ op social media met ons deelt,  voorzien van de hashtag: #XBBROOD.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Kombucha zelf maken (review)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven